設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: issachar

[喇叭組合] Marantz NR1608 用乜 5.1 home theater 喇叭好呢?

白鑽玩家

Marantz + Focal

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

又黎玩大迷信

兩舊水唔好理係咪真係會靚左, 求其買條有牌子既線都要呢個價錢啦...

換左落機第一時間見到部 TV D 色係明顯變左偏暖! 唔明點解, 但係就十分肯定係有分別既, 而且 SHARPNESS 都有改善...

畫質係咪咁大分別呢? 我冇做 AB, 所以唔肯定講到一定靚左! 但係由於我係駁 PC 既關係, 睇 D 字見到係 SHARP 左既, 所以畫質有改善都正常, 另外殘影係有少少改善.

最後就係以前用另一條 BELKIN 同另一條唔記得係乜牌子既扁線, 部 TV 偶然會有好似黑線閃一閃既情況, 換左呢條線暫時未有.

鑽石玩家

數字上, 以前 d 線都係去到 59.9 fps... 用左新線就 over 60

LG CX55
Denon AVC-X8500HA + MultEQ-X
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330
FB: RGB山洞原人的玩物

鑽石玩家

等到頸都長終於收到隻 p10 !!! 因為家住蝸居關係, 係喇... 開門就係擺0係度啦... 唔駛四圍搬, 哈哈

十仔線一早0係 amazon 買定條 mediabridge, 冇乜特別... 最特別係平囉

雅詠既 service 一流, 送貨前打電話黎 confirm 時間, 到左 unpack 安裝再 tuning... 一陣就攪掂!!

地震牌的確唔係講笑, 細細隻都可以打心口拳拳到肉, 收貨!!
LG CX55
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330

鑽石玩家

推返自己個 POST 先.... 5.1.2 總算人齊喇...

咁而家套機表現係點呢?

經過 auto cal 之後, 較果固然係唔錯, 但係因為我位置係極度有限, 我亦相信呢個原因 d 喇叭發揮唔到既....
加上我 d 喇叭高矮肥瘦乜都有, 要 tune 過佢我覺得係一個挑戰黎!!

講講而家我面對既問題... 播 atmos 既時候, 上空聲音唔夠. surround 比較細聲, 前置對 LS50 擺位方面導致發揮得唔好, 中置太弱了, 有聲音但係比唔到我細緻既感覺.

如果簡單 d 講就係整套系統冇左個連貫性啦....
針對 surround 太細聲, 我好簡單推返 2db 比佢先... 覺得同前置有返 d 連貫喇.... 其餘問題就唔係好解決到住....

最滿意當然係隻 sub 仔... 原因想分 d bass 去前置同頭置, 但發覺 d bass 分散哂.... 最後都係叫返隻 sub 仔處理....
LG CX55

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

可能唔夠力, 我用5012玩晒7聲道(前置bi-amp), 發覺部amp無咁好力, 反而轉反5聱道就好力左, 包圍感都強左!

鑽石玩家

patrickcw 發表於 2018-6-11 12:02
可能唔夠力, 我用5012玩晒7聲道(前置bi-amp), 發覺部amp無咁好力, 反而轉反5聱道就好力左, 包圍感都強左! ...

應該就唔係唔夠力, 係我 D 喇叭太屎

搬完屋後先諗下點執.... 今晚睇下 tune 唔 tune 到隻 front height 先
LG CX55

鑽石玩家

好耐冇推下自己個帖... 準備搬屋之餘.. 更加期望個 home theater 可以擺返好 d 位... 同埋諗日後升級...

首先要諗部 A8F 既擺位, 因為我個 home theater 其實即係我部 PC... 部電視亦即係我個 mon... 張枱就係我張"電腦枱"... 所以電視機前面係擺左好多雜物既... 如果第日換左 A8F... D 雜物就會遮住個 screen... 我應該係加一個座升高, 還是整個新既呢...

整個新既好處係可以諗埋我條 soundbar... 而家我係是但擺0係個座既入面, 其實 d 聲係遮住哂... 完全浪費左條 soundbar....

另外又想買對 kef 既喇叭腳... 原因唔係因為佢好聲, 係因為白色真係好好好好靚囉..... 不過買左又要灌沙... 又係搵黎攪...
不過玩 AV 有幾時唔係搵野黎攪?

然後就到對 FH 喇... 而家既擺位可以話係嚇死人... 咁去到新屋係咪應該正經搵人鑽牆裝返好呢? 同埋而家用緊既係 cheap cheap cheap 野... 好唔好跟大隊換對 CONTROL X?

隻中置 Cambridge Minix 22 表現不過不失, 能夠放0係隻 mon 下面又唔阻地方既中置, 我諗冇乜其他選擇, 不過始終都明白, center 係好重要...

搬屋之後, 都應該有返 d 地方可以擺返好對後置, 係咪應該買返支腳呢? 如果前置都唔係擺得靚, 後置我都覺得唔駛擺咁靚住...

最後個問題就係... 其實 1608 5.1.2 係咪好快唔夠我玩.... 要換機上 5.1.4... 或者再癲 d 7.1.4 ???
LG CX55