設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[風景照分享] 大埔滘 + 其他雀鳥相

黑鑽玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

今日無藍天, 又勁灰, 用 vivd mode 加d 味精. D4s+24-70

影雀欠長炮, 唯有用 70-300VR + 1.5DX mode, 再後期 crop.

F11, 1/60s, iso2800, CPL

F11, 1/60s, iso2800, CPL

F2.8, 1/50s, iso200, CPL

F2.8, 1/50s, iso200, CPL

F4, 1/125s, iso140, CPL

F4, 1/125s, iso140, CPL

灰頭鷦鶯.

灰頭鷦鶯.

不知是什麼鳥?

不知是什麼鳥?

評分

參與人數 3威望 +40 金錢 +30 收起 理由
mike384 + 10 + 10
pac + 20 + 20
jimmy188 + 10

查看全部評分

https://www.instagram.com/chsw2019/

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

唔錯唔錯, 個隻叫銀耳相思, 影得幾靚呀~~~
等運到

黑鑽玩家

mike384 發表於 2018-4-30 16:58
唔錯唔錯, 個隻叫銀耳相思, 影得幾靚呀~~~

多謝指教. 一個人閑日去, 好多雀仔走出嚟, 可惜焦距短光圈細, 一影到樹底暗位就有d迷焦.

黑鑽玩家

WCHK 發表於 2018-4-30 18:16
多謝指教. 一個人閑日去, 好多雀仔走出嚟, 可惜焦距短光圈細, 一影到樹底暗位就有d迷焦. ...

我都有大約兩年冇點去了, 上次買了支200-500就去過一次試鏡.
松仔園其實好多雀的, 象牙花開花期時去到入口就不難影到太陽鳥, 相思, 甚至橙腹葉鵯, 入秋後到冬天就更精彩.
相中係多年前影落的紅脇藍尾鴝(一時間搵唔到松仔園個張, 呢張其實係城門水塘一帶影的), 屬於冬候鳥.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
WCHK + 10 + 10 超正, 一定要加分!

查看全部評分

等運到

黑鑽玩家

mike384 發表於 2018-5-2 10:17
我都有大約兩年冇點去了, 上次買了支200-500就去過一次試鏡.
松仔園其實好多雀的, 象牙花開花期時去到入 ...

依支 200-500 係nikon 近年最抵玩鏡頭, 我都心大心小買唔買, 不過支鏡對焦真係有d 慢...., N 80-400對焦快, 但又少咗100mm (小弟覺得影雀有 500mm 會好d)
https://www.instagram.com/chsw2019/

黑鑽玩家

WCHK 發表於 2018-5-2 21:59
依支 200-500 係nikon 近年最抵玩鏡頭, 我都心大心小買唔買, 不過支鏡對焦真係有d 慢...., N 80-400對焦 ...

唔計天價同超重量級的大砲的話, 新個支80-400已經算係NIKON最好的超望遠ZOOM鏡, 不過如果畀我揀, 可能會揀新的個支輕量版300/4, 重量只有700G左右, 睇落去同支24-70差不多, , 雖然話得300, 但而家的相機下下都二千幾萬像素起, 夠定的話當DX都有返成千萬像素, 真係行山影雀的利器呀.
話說我入200-500前都係用舊的AF-S 300/4, 雖然都唔係太重(1.44KG), 但比起200-500(2.3KG)已經好好多了, 但300最大問題始終係影唔得遠, 去到20米之後真係冇乜解像力剩返, 所以最後先入200-500.
等運到

黑鑽玩家

mike384 發表於 2018-5-3 09:09
唔計天價同超重量級的大砲的話, 新個支80-400已經算係NIKON最好的超望遠ZOOM鏡, 不過如果畀我揀, 可能會 ...

新300/4 除焦距短之外 (如唔影雀, 300mm 其實好夠用), 是一支短小精悍嘅鏡頭, 不過當我後來發現新版70-300對焦跟新300/4一樣快時, 最後又轉用70-300.

300mm, x1.5 crop

300mm, x1.5 crop

黑鑽玩家

WCHK 發表於 2018-5-3 09:44
新300/4 除焦距短之外 (如唔影雀, 300mm 其實好夠用), 是一支短小精悍嘅鏡頭, 不過當我後來發現新版70-30 ...

很正的太陽鳥, 然而搵啱地方的話可以更近影.
我以前都以為要係象牙花樹上先容易影到, 但其實未必....
又係舊相時間, 記得係300/4+增距, 即使新的70-300可能唔錯, 但始終用不了TC.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
WCHK + 10 + 10 精彩捕捉!!

查看全部評分

等運到

黑鑽玩家

mike384 發表於 2018-5-3 10:46
很正的太陽鳥, 然而搵啱地方的話可以更近影.
我以前都以為要係象牙花樹上先容易影到, 但其實未必....
又 ...

同意 TC 麻麻地, 就算優秀長焦鏡加TC 都立即變成浪費, 加 tc14 還可以, 試過用 2x + 70/200/2.8, 對焦變得好慢, 而且影像質素大幅趺 watt.

黑鑽玩家

WCHK 發表於 2018-5-4 09:58
同意 TC 麻麻地, 就算優秀長焦鏡加TC 都立即變成浪費, 加 tc14 還可以, 試過用 2x + 70/200/2.8, 對焦變 ...

的確聽過唔少人話會用小黑+TC2, 但實際上真係不敢想像.
其實有咁的錢, 正正經經買支80-400仲好啦.
小黑本身好好, 我亦有支小黑三間唔中用來影下人, 但大部份時間我更傾向用返定焦.
等運到