設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 64 audio tia trio vs A12t

鑽石玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
大家好
小弟最近試了 64 audio tia trio 和U12t
想購入其中一隻
tia trio 中高頻都很喜歡 低頻量比U12t 少但比較實在
U12t 中高頻和 tia trio 很相似 但低量比較多而且鬆散
需要用m20 而且插一半才覺得剛好

現在煩惱購入那一隻比較好
暫時偏向 U12t 因為比較平及可以做cm
但我怕做了cm後低頻量會更多
我想做cm是因爲覺得 cm比較舒服

DAP: Sony WM1A
PS:已有一cm VE 3 但refit了2次左耳戴了半小時左右會有少少痛

希望大家可以比意見
謝謝

鉑金玩家

A12T 新手報到

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +10 收起 理由
kennyhong + 10 恭喜Ching!
patrick@wong + 10 + 10 恭喜Ching!

查看全部評分

鉑金玩家

補充返 第二隻cm
上一隻係圈鐵  因為想試玩純鐵
鐘意12t既高音延伸去得好盡 (再多怕頂唔順)
低頻還好唔覺多 可能聽慣圈鐵
反而少左既低頻令我更專注聽到中高頻
自己當時只係好粗略試tia trio 主力試女聲
感覺12t中高頻同分析力對於我更有衝動想比錢
(當然仲考慮3k既距離) 20k vs 17k
果3k我留左黎訂1/4條線

鑽石玩家

kc090908 發表於 2018-4-27 10:30
補充返 第二隻cm

師兄
我想問問做左cm後fit 唔fit?
因為我見到cm個導管好像比VE 短。
同低頻果到個量同質有冇改變?
謝謝

星級玩家

kc090908 發表於 2018-4-27 10:20
A12T 新手報到

正,分享下聽感啦!

鉑金玩家

zore0083 發表於 2018-4-27 11:22
師兄
我想問問做左cm後fit 唔fit?
因為我見到cm個導管好像比VE 短。

其實我都係拎左兩日仲未有時間玩佢
佢比我之前隻cm貼
同埋條管對比我手上隻係長左 帶第一下我都唔慣
我無做過ve比較唔到 但我帶落都好fit
暫時唔敢做咩聽感分享 因為未煲過未認真聽
但到手初試 高音最明顯唔同 未去到demo水平
一來未煲
二來patrick兄都提及金屬殻 即係demo果隻會比膠殻cm高音好啲

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kc090908 發表於 2018-4-27 10:30
補充返 第二隻cm

U12t和Tia trio我上次都同ㄧ次試過,最後入手了U12t.因個人覺得U12t銜接較佳,如想入手trio,建議試試Legend X(我對煲了二個月,声音變化很大)

鑽石玩家

kc090908 發表於 2018-4-27 18:46
其實我都係拎左兩日仲未有時間玩佢
佢比我之前隻cm貼
同埋條管對比我手上隻係長左 帶第一下我都唔慣

整CM 最怕唔FIT 因為試過整2次都唔FIT 真係好煩。
但CM果種舒適普通版又比唔到,所以我都15/16做唔做CM好。
如果做CM它的高頻會差左,令我更唔知買 U12T 好定 A12T好。

謝謝你

鑽石玩家

ip_csl 發表於 2018-4-27 19:00
U12t和Tia trio我上次都同ㄧ次試過,最後入手了U12t.因個人覺得U12t銜接較佳,如想入手trio,建議試試Legend ...

我試過 Legend X ,我所以太刺激和它的中頻好像唔夠 64 咁豐富,感覺上 Legend X 係 V 型。
請問師兄唔入 A12t 入U12t 是什麼原因?

謝謝你

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

zore0083 發表於 2018-4-27 19:17
我試過 Legend X ,我所以太刺激和它的中頻好像唔夠 64 咁豐富,感覺上 Legend X 係 V 型。
請問師兄唔入 ...

Legend X煲了ㄧ段時間,完全是兩種聲(尤其高音)有機會要再試,因我的耳機要考慮放二手,所以全部入手universal.