設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: chuwing

[請教] Denon AVC-8500經常著紅燈...請問有沒有師兄試過?

黑鑽玩家

請問有沒有 Denon師兄試過同樣情況?

This is probably Denon protection circuit being activated.  This can be caused by speaker connection short circuit, or electronics failure in the power supply board.  For those who have warranty, take it to repair.

For those who do not have warranty, there are various YouTube video and blogs that teach DIY repair, which does not look easy to me.

My previous Denon AVR-3802 started to have this symptom after being used for roughly 12 years (power was cut when not being used).

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

wil-wil 發表於 2018-4-26 23:37
我相信就算不是頂級機種,佢地都會好付責任 ...  ... 佢地有上來睇住大家啲寶貴意見!! ...

喺就最好了 ! 哈哈...

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

akira11092 發表於 2018-4-26 13:05
你唔駛等任何人話你知發生緊咩事, 無論閃咩燈都好...嵌掣就要開到機
否則一律返廠, 亦無需要資詢間廠, 座係 ...

現在部天龍中了⋯⋯三重彩
畫面閃下閃下、突然間冇聲出和著紅燈
全部都要甩電後才reset到

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

wklie 發表於 2018-4-27 09:17
This is probably Denon protection circuit being activated.  This can be caused by speaker connectio ...

我全部拍攝了影片,我可以WhatsApp俾大家睇

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

以前玩其他品牌都有試過跳protect

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

你個情況都有同天龍提過,佢地已知到更話會盡力解決問題!!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

wil-wil 發表於 2018-4-28 20:03
你個情況都有同天龍提過,佢地已知到更話會盡力解決問題!!

唔該曬你

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

Check吓个喇叭係咪细過6 ohm, set番正。細喇叭難推過大喇叭。

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

lnchu 發表於 2018-4-29 09:10
Check吓个喇叭係咪细過6 ohm, set番正。細喇叭難推過大喇叭。

多謝師兄教導!
星期五睇睇下電視突然冇左聲音出(其實上星期都試左一次,個女同我講 Daddy電視冇聲呀,我出到來時部Amp已經著了紅燈Fault 左機,所以我唔知道實際情況)前日星期五我完全親身經曆睇睇下電視冇聲出,又要甩開電線再插番才能reset部 Amp.
之前又試過播BD時過畫面又有又冇(又是要甩開電線才能reset)
呢兩日再細心想清楚才記得部Amp開箱setup時是有問題⋯⋯部Amp係咁話我的超低音有問題,要再從新開始setup,但是部Amp是沒有交訊號俾十仔(因為有訊號俾十仔,十仔會由紅色燈轉為藍色燈)足足搞左個幾鐘才成功(當時我都沒有深究是否有問題,只是覺得部機麻煩)。
所以我可以百分百肯定是部Amp的問題⋯⋯唔關我的喇叭事(如果部旗艦機連幾個喇叭仔都推唔到兼Fault機真的冇眼睇)
最重要是打電話話去代理,佢一口咬定是我的喇叭有事唔關佢部Amp事(我又岸居居信曬佢)

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

chuwing 發表於 2018-4-29 12:22
多謝師兄教導!
星期五睇睇下電視突然冇左聲音出(其實上星期都試左一次,個女同我講 Daddy電視冇聲呀, ...

之前我用X4000都係咁, 上網一打denon flashing 就搵到一大堆網友有呢個問題, 試過送返尖咀, 個幾月後收電話話無事叫我攞返, 我最後網上平放咗.............