設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

X6400H HDMI OUT問題

1萬

黑鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
本身有電視同投影機

用ARC果個HDMI OUT,經FIBBR ULTRA PRO駁投影無問題,但係如果用Monitor 2果個hdmi out,經FIBBR ULTRA PRO駁投影就無畫面

電視機插ARC,或者Monitor 2都無問題.

而家攪到我要Monitor 2果個HDMI OUT駁電視,ARC果個HDMI OUT就駁投影機,即係用唔到電視ARC功能.

請教Denon Support, 呢個問題係咩原因,同埋點樣解決?

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

請問師兄用咩品牌電視

1萬

黑鑽玩家

marco 發表於 2018-4-24 19:48
請問師兄用咩品牌電視

Panasonic 55ex600H,ARC同monitor 2都正常運作.

仲可以將電視聲,返去amp 再喇叭出.所以如果比投影攞咗個arc插,電視用唔到arc,真係好浪費.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

我有ARC都特登disable咗佢

鑽石玩家

hdmi out set左both得嗎?

1萬

黑鑽玩家

marco 發表於 2018-4-24 21:51
hdmi out set左both得嗎?

本身x6400就係arc同monitor2一齊出,但係應該係monitor2用唔到fibbr

鑽石玩家

rc1 發表於 2018-4-24 22:37
本身x6400就係arc同monitor2一齊出,但係應該係monitor2用唔到fibbr

呢條好似吾支援ARC
想用盡量發揮現有器材.....哈哈

讚助版主

rc1 師兄 ,

HDMI 是種可愛又可恨的設備,不同 AV 組合會常常有古怪的問題發生。
尤其是不同的 HDMI 版本產物或 HDMI 線材。

按照你所描述情況 , 簡單的話可以用光纖連接 TV 和 AVR 的 TV Audio In。
這樣電視聲音可傳到 AVR 上。

但我們也建議 Reset AVR-X6400H 再試 ,
做重啟之前先把現有的機內設定保存,方法 :
1) 準備空白 USB (8G)手指
2) USB 插入機掩門輸入埠內
3) 菜單 set up -> General -> Save & Load -> Save Configuration .
大約兩分鐘便可把機內調整資料抄到 USB 內。

在關機情況下 AVR-X6400H 掩門內同時按中間的上和下游標不放,用機面Power 鍵開機,
成功則會看見機面顯示屏內的LED全亮起,現在可放手。

跳過導游切置可按遙控 " Back" , 選 "Yes" 後按" Enter "

重新導入 USB 資料 :
1) 準備巳抄入資科 USB (8G)手指
2) USB 插入機掩門輸入埠內
3) 菜單 set up -> General -> Save & Load -> Load Configuration .
大約兩分鐘便可把機內調整資料抄回機內。

Denon1

1萬

黑鑽玩家

DenonI 發表於 2018-4-25 15:23
rc1 師兄 ,

HDMI 是種可愛又可恨的設備,不同 AV 組合會常常有古怪的問題發生。

跟晒,都係唔得

有無方法可以用zone 2出畫面,然後amp駁喇叭出聲?
因為我試咗用zone 2出到畫面,但係啲聲就變咗喺投影機內置喇叭出,amp駁果啲喇叭無晒聲

讚助版主

rc1 發表於 2018-4-29 02:31
跟晒,都係唔得

有無方法可以用zone 2出畫面,然後amp駁喇叭出聲?

rc1 師兄 ,

想知道有否使用光纖線過電視節目聲音呢?

用 Zone 2 出投影就要用遙控 , 按下遙控器頂部 Z2 啓勳 zone 2 ,
在這時候遙控器是為 Zone 2 工作,選擇你要的信源。

再在遙控器頂部下 Main ,在這時候遙控器是為 Main zone 工作,
選擇與畫面相關的信源,聲音便會從喇叭出声。
希望可以幫到你

Denon1