設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: psb

[討論] 師兄家中有幾多隻係銀圈 CD?

鑽石玩家

阻我儲碟者肥五十磅 世紀魔鬼赤貧碟二號

76 榮譽慈善家勲章

ultramanzoffy 發表於 2018-6-20 11:21
Msuper兄,你好。
你的問題答案比我熟悉的大有人在,你問的相關年份等我真的我也不大清楚。有關時序可能清 ...

超人大師兄,補充以下資料:
記得之前係網上睇過資料寫 T113 銀圈最後是去到 1992年,我手上最後期一只銀圈係呢只,應該 1991年壓碟,印象中呢只草蜢碟應該只有 T113,所以我估計碟上年份 1991年應該無錯,(有錯都係唱片公司錯唔係我錯) !
至於我問你原因是網上流傳唔知有幾堅,即管問下 d 用家(當年第一手買入的) 對比下堅定溜囉!有時消息/資料唔一定準確,要用時間再對比求證。至於你提及之前的有料眾前輩,印象中我黎呢樹報到時都已轉晒地頭了,都無乜機會可以發問請教,最後謝謝你回應我呢!

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 4威望 +230 金錢 +230 收起 理由
窮小子 + 80 + 80 小子放心~M仔購買前1定做足功課呢.
tlsk + 50 + 50 超正, 一定要加分!
dc903 + 50 + 50 堅呀
ernietse + 50 + 50 USA made silver CD available til late 90

查看全部評分

黃金玩家

係呀,謝謝提醒。原來銀圈到1991年還有。是呀,黎明都有銀圈....

評分

參與人數 4威望 +165 金錢 +165 收起 理由
tlsk + 50 + 50 用家心得極具參考價值
dc903 + 50 + 50 正到爆
ernietse + 50 + 50 hurry find find and show us treasures
Msuper + 15 + 15 客氣客氣,互相交換下資訊囉!.

查看全部評分

黃金玩家

我都回家找找看
晚點再post

評分

參與人數 4威望 +195 金錢 +195 收起 理由
窮小子 + 80 + 80 C兄好~有勞有勞C兄啦...辛苦晒!.
dc903 + 50 + 50 俾個Like你啦 比定fun分先
ernietse + 50 + 50 U R cute and very nice to us
Msuper + 15 + 15 我唔訓都等你出帖呀,我最有求知欲;哈哈!.

查看全部評分

黃金玩家

Msuper 兄,真對不起,原來我的記憶錯了.先來個抱歉
回家找找,原來1990年的銀圈還是為數不少,SORRY 報錯料
1991年都仲有銀圈.......

x

評分

參與人數 4威望 +195 金錢 +195 收起 理由
窮小子 + 80 + 80 重要係大方向正確~細微處人腦怎會話全對?.
dc903 + 50 + 50 俾個Like你啦
tlsk + 50 + 50 報告非常詳盡
Msuper + 15 + 15 唔使歉意得閒多來吹水,果然有信用~萬歲!.

查看全部評分

背棄音樂的人

黃金玩家

記得近年提的1992年銀圈,好像是其中講譚詠麟1992年出的愛情故事CD有出過銀圈版

評分

參與人數 4威望 +165 金錢 +165 收起 理由
ernietse + 50 + 50 i do not think korea silver cd better so
tlsk + 50 + 50 報告非常詳盡
Msuper + 15 + 15 其實你覺唔覺銀圈好聲過透明圈?我覺得係!.

查看全部評分

背棄音樂的人

黃金玩家

我都沒有1992年的T113韓國版碟是銀圈版的.我印象中的人們提到有銀圈版的譚詠麟的愛情故事CD 我有兩隻,都已是透明圈的了(至於當年是否一出即買已沒有印象了....請原諒我,我連1990年出的T113韓國版碟是銀圈的都忘記,真是年紀大,腦筋壞)

1990年寶記碟仍是銀圈.....

x

評分

參與人數 5威望 +280 金錢 +280 收起 理由
tlsk + 50 + 50 正到爆
窮小子 + 80 + 80 C兄 真係堅呀
Msuper + 20 + 20 感激非常感激超人大師兄幫手搵真相!.
dc903 + 50 + 50 正到爆
ernietse + 80 + 80 wow! U have so many silver ring CD! tks

查看全部評分

背棄音樂的人

鑽石玩家

阻我儲碟者肥五十磅 世紀魔鬼赤貧碟二號

76 榮譽慈善家勲章

ultramanzoffy 發表於 2018-6-24 04:22
我都沒有1992年的T113韓國版碟是銀圈版的.我印象中的人們提到有銀圈版的譚詠麟的愛情故事CD 我有兩隻,都已 ...

死,超人大師兄的文字令到我慚愧,自己的那些年記性更加差呀,乜鬼都無印象,d 歌名呀/事情真係乜叉都忘記晒;少事一宗你千其唔好介意!(只係自己比較強求知欲,乜都想知真相,唔想以訛傳訛炸!)
我感動都黎唔切,你好認真幫手搵晒 d 銀圈碟碟出來逐只影相,容我講:超人大師兄你好勁又非常好人呀!

評分

參與人數 4威望 +190 金錢 +190 收起 理由
tlsk + 50 + 50 絕對認同
ultramanzoffy + 10 + 10 師兄,言重了。攪到我紅都面曬...大家開心分.
窮小子 + 80 + 80 76精神咪~人人為我,我為人人哇…hehe.

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

我今日無意中都找到隻銀圈版,估吾到仲未死得,只是CD邊緣有少少開始氧化痕迹

x

評分

參與人數 2威望 +100 金錢 +100 收起 理由
tlsk + 50 + 50 精彩報告

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

一早話呢D 銀圈特別唔襟, 所以有膠圈既我都會追膠圈
試過發夢見到我D 銀圈CD氧化晒, 真係發夢都要傷心一餐

星級玩家

laiwingnang 發表於 2018-7-3 09:44
一早話呢D 銀圈特別唔襟, 所以有膠圈既我都會追膠圈
試過發夢見到我D 銀圈CD氧化晒, 真係發夢都要傷心一 ...

自己聽的CD 如果有膠圈同銀圈。我都會撿膠圈。