設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[~ 原創影評 ~] 《悍戰太平洋2:起義時空》

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

先評分,整體絕對可以一睇,如果是喜歡機械人大戰的,更加必要入場。
我喜歡但不是狂熱機械人片。內容唔講喇,要估唔太難,及有點似曾相識,但這套節奏絕對快,有些位甚至快過龍,不過寧願佢係咁,所以成套好快過,唔會悶,格鬥場面正,煲碟一流,連我本身唔太喜佢的機體設計,睇完都有點心動,最難得是有頭有尾,我一直諗部機仔點出場,都有點驚喜。我唔同上集比了,只覺今集更正

本片除了狂轟之外,都有帶出訊息,不要默守成規是例牌菜,非常時期用非常手段,我覺得本片最想講的是人工智能、無人駕駛和自動化,或多或少是因爲咁而攪出大頭佛。除此之外,針無兩頭利,節奏快到有些位沒有詳細描述,唔夠深刻,唔夠touching ,所以感覺唔到小女孩的存在價值,其實無左佢都可以貫通成套戲,只係少左一個枝節

機械人方面就好難避免同變形金剛來比較,反而呢度做得出果種重量咁,硬橋硬馬,每個動作都是機械式的硬崩崩,個人覺得好有feel,睇膩了英雄片,這套是值得捧場

評分

參與人數 2威望 +40 金錢 +40 收起 理由
alleelarry + 30 + 30 俾個Like你啦
rach + 10 + 10 報告非常詳盡

查看全部評分

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

無可能唔同第1集做對比, 因為佢係第2集之餘, 故事上都係由上集帶落黎, 即使唔想比但都唔得.

其他就....

總括黎講, 我覺得呢集唔多掂.

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

真係快過頭, 睇完我連邊個揸邊個機械人都唔記得.

鉑金玩家

Hon 發表於 2018-3-31 19:53
無可能唔同第1集做對比, 因為佢係第2集之餘, 故事上都係由上集帶落黎, 即使唔想比但都唔得.

其他就....

我都有呢種感覺

星級玩家

Hon 發表於 2018-3-31 19:53

其他就....

Ching講得都有道理,呢套擺明是爆米花,上集的確是劇情豐富很多,但個人覺得太口水多過茶,唔夠爽,連打鬥都打得拖泥帶水,我都怕我忘記,重溫無記重播都係這種唔耐煩的感覺,唯一可取是看維港被破壞,但我諗只有香港人有同感吧?就是覺得取向不同,所以我話唔比較了,其實你無睇第一集都可當佢獨立來看,裹面都有提及返,全部輕輕帶過,今次取向可以說是簡易得多,可以說是兒童向

星級玩家

radhk 發表於 2018-3-31 22:20
真係快過頭, 睇完我連邊個揸邊個機械人都唔記得.

Yes無晒上集的特色,各國自行研製,無啦啦變班學員揸,劇情快到好多野都無交待。其實我覺得故事大有發揮,今集真係唔夠盡,如果黎一招各國研製戰勝了怪獸後卻各自加大力度開發自家機體,變各國混戰,咁樣就大把野講了

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

十分同意太緊湊,其實小女孩還有很多故事可以講,會唔會刻意留番D之後講就唔知啦!但幾乎可以肯定佢既出場是食番上一集 MAKO 既身世去處理
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

freestylemen 發表於 2018-4-4 12:14
Ching講得都有道理,呢套擺明是爆米花,上集的確是劇情豐富很多,但個人覺得太口水多過茶,唔夠爽,連打 ...

獨立觀看的確是可以,但入場前有重溫會睇得更投入!
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

鉑金玩家

講起英雄片,最尾隻boss出黎果陣我就諗"復仇者聯盟"應該輕鬆搞掂