設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: boveywong

[黑膠碟] 香港有無黑膠rip碟服務?

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kl122002 發表於 2018-3-26 18:06
原來如此, 套黑膠又真係幾特別
或者只好入itunes 吧?

我都幫人(長輩嚟)非專業咁造過,唱盤落電腦 Sound Blaster Line In 轉 WAV files.   點知佢整幾隻發晒霉嘅 Mario Lanza 我 , 我洗完碟仲要含著淚錄完佢,真係對支唱針唔住呀!

評分

參與人數 2威望 +70 金錢 +70 收起 理由
kl122002 + 20 + 20 絕對明白
窮小子 + 50 + 50 生力啤廣告話齋~真正朋友的確好極.

查看全部評分

高級玩家

kl122002 發表於 2018-3-26 18:06
原來如此, 套黑膠又真係幾特別
或者只好入itunes 吧?

itunes版已經日日聽,心思思想聽下黑膠版先有嘅嗰幾首soundtrack係咩黎。不過而家照師兄咁講我唯有一係入坑一係棄坑 唔知師兄有冇咩入門碟機介紹?

不過唔理點都好 多謝師兄嘅回覆!

1萬

白鑽玩家

老而不

boveywong 發表於 2018-3-26 22:44
itunes版已經日日聽,心思思想聽下黑膠版先有嘅嗰幾首soundtrack係咩黎。不過而家照師兄咁講我唯有一係 ...

市面上是有很多A->D 的東西, 所做的...我覺只是hifi 版的phono + A->D converter  . 是不是真的很好, 就令人有少少疑惑
當然, 如果你黑膠真是不多, 又或者本身無意在黑膠中開路, 我覺Sony 那台, Teac 570, 300SE  都應好夠用.

還是好音樂最好.

高級玩家

kl122002 發表於 2018-3-26 23:07
市面上是有很多A->D 的東西, 所做的...我覺只是hifi 版的phono + A->D converter  . 是不是真的很好, 就 ...

Thanks師兄!

黃金玩家

除非好像我一樣喜歡把黑膠數碼化, 否則不應考慮有 A/D 的唱盤或 phono amp etc., 我手頭具 A/D 功能的器材有五六件, 最差的一件相信也不會比 Sony、Teac 等等唱盤內置的 A/D 差多遠, 如果不是交收麻煩那些普通的 A/D 我隨時可以借出, 要買唱盤都不要受着要有 A/D 功能限制了選擇。
但我自己覺得如果要 rip 黑膠, 最好還是等有機會時可以一做就做好些, 用 Sony、Teac 那些唱盤連內置 A/D rip 黑膠不會聽多久便會心思思想重新 rip 過。

高級玩家

Thanks師兄好有心嘅回覆!小弟pm咗你啦~