設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[4K/8K電視] LG OLED 出 ARC 去 LG soundbar 都有問題

銀級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

有冇師兄有同樣問題呢?

我嘗試由LG OLED 55C7P 出 HDMI 2 (ARC) 去 LG soundbar SJ5 HDMI ARC.  試咗好耐, 換過幾條HDMI cable, 在電視上已開 Simplink, soundbar都冇聲出. TV remote 可以控制 SJ5 音量, 證明 Simplink (HDMI-CEC) 係 work 嘅, 但 soundbar 就係無聲出.

後來駁多條optical 由 OLED C7 去Denon Amp, 神奇的事發生了. 除咗Denon收到OLED C7的optical嘅訊號外, soundbar SJ5 亦收到OLED C7 的HDMI ARC 訊號 ! 即係在 OLED C7 上聲音set HDMI ARC/Optical 輸出的話, 如果要 ARC 出聲, 必須要先駁通 OLED C7的Optical out.

即係我想OLED C7 出 HDMI ARC, 要先駁通佢嘅 optical out, 否則ARC 冇聲出 !!!

有冇攪錯呀??? 各位師兄有冇試過由LG TV 順利出到ARC, 特別係去 LG soundbar 例如SJ5?

評分

參與人數 1熱話 +100 收起 理由
影音小編輯 + 100

查看全部評分

黃金玩家

要用光纖仲點叫ARC,電視機有樣野叫PCM開左未?

銀級玩家

BennyFok@FB 發表於 2018-3-21 01:49
要用光纖仲點叫ARC,電視機有樣野叫PCM開左未?

試過PCM / Auto. 一樣結果. 要Optical通咗 ARC 先通到.  

黃金玩家

cl30 發表於 2018-3-21 10:18
試過PCM / Auto. 一樣結果. 要Optical通咗 ARC 先通到.

可唔可以較到PCM 不是AUTO............是ALL...否則只有DOLBY DIGITAL才有ARC, 普通電視唔行...
我看過下你個說明書
因為我自己個SONY之前也曾是同一問題, 改了PCM就搞掂

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

銀級玩家

SonSon 發表於 2018-3-21 13:18
睇吓得唔得??

http://panysgood.blogspot.hk/2017/06/lg-oled-b6t-hdmi-arc.html

我部OLED C7都係咁set. 真係唔知點解Optical out駁通後ARC先有野出.

黃金玩家

cl30 發表於 2018-3-21 13:42
我部OLED C7都係咁set. 真係唔知點解Optical out駁通後ARC先有野出.

始終覺得現在並非真正ARC,
小弟剛買CAMBRIDGE SOUND BAR配 SONY 電視,
都係可以跟電視普但無聲,要插光纖,
但原來個PCM果版未開

進階玩家

我用梗 LG TV, 但 soundbar 係 SONY 既,用到 ARC (HDMI 2), 都係開返simplink 就用到。 
不過都試過突然用唔到 soundbar , 再熄晒D機,再set 1次就冇問題喇。