設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[主題新聞] 冇人開帖我開, PAF 會後感覺

銀級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
在76見大王第一天的報導, 星期六到灣仔動漫基地看看有什麼新耳機可以玩玩, 我2點左右去到, 地下唔多人, 好易買門票. 好快就可以入場.  起初唔知, 仲以為4層都有野睇, 點知原來4樓只有SONY,
去到當然想聽JUST EAR啦, 不過人太多, 要等一小時太久了, 老人家沒辨法企那麼久 , 不過都可以試到 1AM2, 好輕之餘, 聲音上性價比非常好, 出街聽應該都不會有負擔呢 . 另外一邊就是購物區. 這設計雖然跟東京耳展一樣, 但香港人就是心急麻, 我看了之後再要上去買就不可能會放棄了 . 3樓就有其他耳機睇, AK都在大廳中, 因為本身冇想換DAP, 所以就看一陣就去了睇其他耳機. 房內我試到CAMFIRE新頭帶式, 試了一會, 試時候位置都幾舒服, 不用比人趕, 又唔會人吹, 幾開心 , 試了幾首歌之後, 就去左ONKYO, 天龍, BEYER, SENNHEISER個幾個位聽了, 場地迫了小小, 不過如果唔介意等都可以試聽到, 本來想試埋 IE800S, 不過太多人試唔到了, 再轉戰 VISION, 又係人太多人聚集在那邊, 等又好似阻住條路, 最後都係沒有試了.

今次PAF本意是新鮮感不俗的, 比8月展多了一個香港人的耳機展是非常不錯的, 如果下年可以地方大一點, 就算等都唔會阻到其他人就最好不過了 . 另外如果可以在展位直接購物會更好. 其實整個展我都只用了2小時就看完了, 如果可以下年希望大王跟主辦反映一下 , 找個地點更大的地方就更好了.

完.

評分

參與人數 6威望 +228 金錢 +227 熱話 +100 收起 理由
影音小編輯 + 100
粗人敵卡 + 10 + 10
Krizzzz + 10 + 10 報告非常詳盡
hphp + 8 + 7 用家心得極具參考價值
小瑟 + 120 + 120 超正, 一定要加分!
ykluk + 80 + 80 報告非常詳盡

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

下面有另一個貼啦,但貼唔怕多

銀級玩家

已經有了嗎?? 爬爬文先.

鉑金玩家

雖然地方真係細,但都幾多野試
比較奇怪既係ect,一隻U家耳牛都冇,audeze耳牛都係得隻LCD2
最估唔到係有pioneer master 1(一直冇試過)
後面又有luxman 同marantz 啱晒我呢啲唔多上hifi鋪既人

黑鑽玩家

USA2010 發表於 2018-3-19 18:13
雖然地方真係細,但都幾多野試
比較奇怪既係ect,一隻U家耳牛都冇,audeze耳牛都係得隻LCD2
最估唔到係有pione ...

Ect 冇代理 U 家了你不知嗎?

Audeze lcd2 classic 是新機,其實重有一些掛耳的。

鉑金玩家

t1174 發表於 2018-3-19 19:58
Ect 冇代理 U 家了你不知嗎?

Audeze lcd2 classic 是新機,其實重有一些掛耳的。 ...

原來冇代理了...真係唔知,多謝提醒
隻LCD2係新機黎嫁??!!

因為我主要試耳牛,掛耳我只係試VE

黑鑽玩家

大耳, 其實也好多新OR半新

sony 有一只(不是JUST EAR, 不過有 JUST EAR 大家也不CARE 它了, 我MODEL NUMBER 也不記得)
SENN 有 660S HDV820...兩個我直頭冇試
ATH 有 AD5000X, 出了不久, 今次試的好處是有好好音源同一個好SETUP
ECT 有 CAMP FIRE 那只, 應是全新, CANJAM 也是SELL 那一只. 另有 FOSTEX, 木平板60 是剛出, 不過出面可能冇貨了. TH90MK2 藍色就直頭未出, 5月WOR, FINAL D8000 也是NEW, STAX L300 可能不是咁HIGH END, 不過也是一個 STAX 好入門, 也是剛出(台AMP 就好像未出)
FOCAL 有 CLEAR...
DENON 好像有說有D5200 新機, 不過我完全 MISS 了.

說真, 多少有一定BACKGROUND 問題, 有好香港代理唔出現, 的確有D LIMIT, 不過反正地方也好限制了.

其實同是灣仔, 同有一個"開放日"活動在灣電, 加上來代理量就夠了

個人說, 有JUST EAR 我已經完全滿足~~

回上當年, MINGO 在死位九展開 SHOW, 那人氣之小, 今次可以說是好成功了. 唯一, 下次辨就是地方不夠, 也唔好轉九展啊....

黑鑽玩家

除左POST76同LYRA,成個場基本就係ECT X DMA(SENNHEISER同SONY例外), 將DMA D野大半擺落去再搵原廠派個人落來陪大家吹水(有D唔識中文或者廣東話), DMA D野冇放晒落去都已經打爆左個場,不過咁玩法有D小圈子得濟,今次個場應該只係試下水溫咁,但我唔睇好會再搞得更大,因為入得去O既好多都一身重裝甲,連5機連體炸彈都有,係咪真係咁多人買野都幾成疑問

黑鑽玩家

鄭浩鋒@FB 發表於 2018-3-20 11:29
除左POST76同LYRA,成個場基本就係ECT X DMA(SENNHEISER同SONY例外), 將DMA D野大半擺落去再搵原廠派個人落 ...

CSA 呢?

中間方 CRYSTAL SOUND AUDIO 包起, 不過D 東西 DMA 也有得賣.

其實好不明 WHY 展會= 買東西.....香港文化吧. (深圳文化是 展會=抽獎) 展會其實應該不是買東西的, 有D EVEN 是不可以賣東西. 展會是比人玩活動, 方便睇, 比較, 睇下未來產品等等.

在展個 PRICE LIST, 其實睇來也不是平.

話時話, 個五層炸彈真是好多人見, 不過我問了一下機主, 其實是3台AMP 分別聽不同音樂用, 不太是真正五層吧. 而是3 層, SONY, HUGO, AMP.

黑鑽玩家

tleonard 發表於 2018-4-2 20:15
六月尾真係又有另一個九展嘅 AVF 2018:

呢個同舊年尖沙咀好多負皮果個有冇關係