設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[CAS音響] 【開箱+簡評】Pioneer N-70AE

特別行動組版主

聽BEYOND得永生

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

近年 CAS 大行其道,而本身都有用 NAS 嘅我,一直都有打算買部 network music player。
有留意開影音消息嘅,都知道 Pioneer 嘅 N-70A 好評如潮,性價比高,所以好自然對佢產生極大興趣,不過佢既然已經出咗加強版 N-70AE,唔使諗啦,一於加強版,事不宜遲,開個靚箱先!

睇完 spec 都知道,部機唔係人咁品,有成 11.4kg,彎腰一逗,嘩!係有啲料到,好彩我四肢發達,頂得住。
想入手嘅朋友有一點要留意,行貨係無黑色嘅,所以我都無得揀,唯獨銀色。

未用過三腳機,感覺幾得意。

版面設計簡潔,最吸睛嘅當然係 3.5” LCD mon,可以顯示專輯封面、歌曲資料等等,上一型號據知係出唔到中文嘅,到底加強版得唔得呢?一陣開估。

到睇背脊,應該有嘅端子都有齊,連平衡頭都有,不過我未用得著,加強版就多咗兩個插天線嘅位,畀唔方便接駁 LAN 線嘅用家。
細心一睇,原來 RCA 端子都有三個級數,最靚料當然係 analog out。

越南製造

駁線其實好簡單,電源線、LAN 線、兩條 RCA 線,搞掂!
不過拉個櫃出嚟,順手清下塵,set 好陣,搞一搞都兩、三個鐘頭。

準備開聲,玩得 network 嘢,第一時間梗係即刻 download 個 Pioneer remote app 先啦,個實體遙控雖然幾靚仔,但㩒咗幾㩒就劈咗埋一邊了。
舞咗一輪,個 app 算係簡單易用,因為其實都無乜嘢要揀,揀完 play list 就可以放低,反應都算幾快,一按即播,老婆都話正啊!
唯一不便嘅係,因為我用緊另一牌子嘅 2.ch amp,所以要校大細聲嘅話,都係要交畀另一個遙控做⋯⋯

之前提到唔知加強版出唔出到中文,答案係唔得嘅,只係出到部分字,用 app 就無問題可以出到,不過相信大部分人聽歌都唔會睇住個版面,亦好少用版面揀歌,所以,問題已經唔係問題了,但係有啲唔明,唔知點解,今時今日仲有咁多機種出唔到中文字?當然,如果將來 firmware 可以解決到嘅話,都可以一解大家嘅心結。

另外一提,上型號 70A 係用  Pioneer control app 嘅,但 70AE 已經唔支援了,轉咗用 Pioneer remote app,介面唔同,揀歌亦無封面睇,會有少少唔方便,同無咁過癮,呢點希望日後可以 update 改善。

好喇,試機報告就唔多寫喇,因為墨水又有限,就算畀我聽到點正點正,我都寫唔出點形容,不過如果大家有興趣嘅,可以喺下面留個言,大家研究一下。

報告完畢。

評分

參與人數 15威望 +260 金錢 +260 熱話 +100 收起 理由
trango + 10 + 10 恭喜Ching!
影音小編輯 + 100
xxcowboy + 10 + 10 恭喜Ching!
kelvinsin + 10 + 10 恭喜Ching!
kyleckl + 10 + 10 恭喜Ching!
小瑟 + 120 + 120 報告非常詳盡
poklok + 10 + 10 超正, 一定要加分!
angusn812 + 10 + 10 俾個Like你啦
sharkpigyu + 10 + 10 超正, 一定要加分!
mkz + 10 + 10 俾個Like你啦
sika + 10 + 10 恭喜Ching!
ChungTseChu@FB + 10 + 10
hiukong + 10 + 10 正到爆
fatboy88 + 10 + 10 用家心得極具參考價值
pac + 20 + 20 正到爆

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

玩埋fuse兩個世界

黑鑽玩家

1萬

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

用ES9016s賣咁嘅價錢,我就覺得唔值啦!

特別行動組版主

聽BEYOND得永生

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

ChungTseChu@FB 發表於 2018-3-9 13:49
玩埋fuse兩個世界

聽講仲可以拆埋份 headphone amp,又會上另一層次。
不過應該唔會搞住了,煲下先。

特別行動組版主

聽BEYOND得永生

tonyl626 發表於 2018-3-9 16:18
用ES9016s賣咁嘅價錢,我就覺得唔值啦!

都 ok 啦,廠家都要賺錢的,用再靚啲晶片,又更加唔會係咁嘅價錢。
變得太 Hi-end,又吸引唔到我呢啲入門仔。

黑鑽玩家

機出唔到中文,app出唔到封面....

黃金玩家

多謝分享

鉑金玩家

G36 發表於 2018-3-9 18:31
機出唔到中文,app出唔到封面....

差過N-70A?
NAS: QNAP TS-431P;
Media player: Egreat A5, PS3, PS4 Pro, Lumin D2;
Yamaha RX-A3080, Winner HD-5250SE;
Accuphase C260, P400;
Speakers: RF-82ii, RC-52ii, RB-61ii, SCM 11