設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 小瑟

[討論] 今年冇人講..........奧斯卡2018頒獎禮???

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

性騷擾.....

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

gashapon 發表於 2018-3-6 16:26
我覺得今年d結果都幾大路下, 好多都預o左. 不過自己覺得某程度上佢地都幾"政治化", 我始終都認為真正的公平 ...

不是今年的事啦...也不講太耐之前, 2016年尾的 槍狂帝國 Miss Sloane, 題材係較敏感的官僚同槍管, 我個人一套相當喜歡的電影, 連提名都冇啦, 而不被提名的原因, 應該唔關佢好唔好睇事LOR
等運到

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

SonSon 發表於 2018-3-7 14:24
性騷擾.....

好似都幾多女星

黃金玩家

mike384 發表於 2018-3-7 14:49
不是今年的事啦...也不講太耐之前, 2016年尾的 槍狂帝國 Miss Sloane, 題材係較敏感的官僚同槍管, 我個人 ...

呢部片jessica完全一流演出, 由於講槍管政策搞到令演員都上唔到奧斯卡好可惜.

黃金玩家

HD_2 發表於 2018-3-7 21:19
好似都幾多女星

即係中國人成日話,想有一兩句對白既角色,就向導演埋身咁.

可能當時荷里活會用呢個做法,同時班女星未紅時有d好天真, 有d好彩走得甩, 呢家紅左企出黎.

奧斯卡近幾屆都用熱炒主題黎做, 好似黑人有一期冇任何提名, 接一屆因為比人嘈太多就好多黑人演員成功奪獎或有唔少題材係黑人電影入圍.

1萬

白鑽玩家

老而不

睇完了, 同預期沒出入 只是沒想過當年Westside Story 的女星Rita Moreno 還現身.

我沒看過忘形水, 想看, 只是沒時間.
Coco 預料中應得獎.
只是我不覺Dunkirk 和darnest hour (除男主角外)值得取任何一個獎. 以沒經過戰事的人們來看WWII, 有種過於美化感概多於對明白當時時代的悲哀.
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

mike384 發表於 2018-3-7 14:49
不是今年的事啦...也不講太耐之前, 2016年尾的 槍狂帝國 Miss Sloane, 題材係較敏感的官僚同槍管, 我個人 ...

都係呀, 其實好幾年前都已經覺得OSCAR有個"定位", 例如今年講人權就會多數由相關主題電影取得, 但又唔會明顯到連續2年都係咁. 當然我唔係評審 , 我又無足夠的知識同經驗去評鑑所有電影, 我只係單單由"好唔好睇"去估算. (《廣告牌》其實我覺得幾悶...《忘形水》我覺得有美感但又未去到"最佳")

不過有時都幾好笑/ 幾假, 好記得好多年前李察基爾都在台上批評過中國政府但當時OSCAR話佢地係藝術唔講政治, 但依家反而調轉下下講政治咁. 另外又話黑人得獎機會好細, 其實不如學前幾年Chris Rock話, 加過"black catagory" 就得, 另外"演技"其實唔駛分男女, 不如group 埋一個"best acting" 獎已經足夠, 唔會演技因為某演員的性別而變得好戲d.

ps: 當然最後都係照睇, 又唔會認為所有獎都是政治考慮咁啦.

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

gashapon 發表於 2018-3-9 11:26
都係呀, 其實好幾年前都已經覺得OSCAR有個"定位", 例如今年講人權就會多數由相關主題電影取得, 但又唔會 ...

我睇戲冇諗咁多, 拍得好就係好, 政治目的也是一種動能.
你睇差利, 為了一部戲被美國趕走, 結果幾十年後又係畀返個獎佢.

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
alleelarry + 20 + 20 俾個Like你啦

查看全部評分

等運到

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

mike384 發表於 2018-3-9 12:22
我睇戲冇諗咁多, 拍得好就係好, 政治目的也是一種動能.
你睇差利, 為了一部戲被美國趕走, 結果幾十年後又 ...

我睇戲都係還睇戲, 其實點解讀好睇個人(除非導演講到明原因) , 而且明白電影唔同賽跑, 唔係最快就得第一, "好睇"始終人人不同, 所以我又無話邊個拎唔到唔抵. 另外就係呢類獎有時只當係一個"節目"咁去睇, 所以結果可以係人為做成都得. 其實好多時入圍已經好勁了, 得獎只是再錦上添花而已.

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
jc2ssych + 10 + 10
alleelarry + 20 + 20 俾個Like你啦

查看全部評分

鉑金玩家

今年幾套最佳電影意識都好有問題,收視率低都好正常,最過火係《廣告牌》,講到隨便傷人、燒差館都冇事,d演員雖然演得好但角色設置其實好荒謬好唔合理,羅唔到最佳編劇真係應該;《訪嚇》拍得幾有趣癲喪,但內裏意識就係黑人歧視白人,覺得全世界d白人都要陷害黑人,仲有條橋其實係抄十年前既《害匙》,羅到編劇獎應該係有政治分;《忘形水》電影就拍得相當流暢,但劇本都幾薄弱,借個人獸交既故事來寄喻種族同社會問題,但睇完只記得一d人獸交既核突畫面,其實又係呢位野獸導演既打J之作。之不過佢有hit中奧斯卡近年關注的種族、性別、低層人士歧視既熱點,政治正確羅滿分!