設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] auto 得多, 人都自動忘掉技術

黑鑽玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

近年主力用 nikon 機, 大部份時候都是平均測光, 其他 iso/WB/D lighting 都常 auto. 大部分相都幾OK, 唔會太光/太暗, 好少用重點測光.

以前影白色花通常要減光補償, 以免over 咗, 太"爆"; 但近日影白花時, 用平均測光, 發現只需減-0.3EV已經OK, 究竟係現在相機測光準咗? 定係 D ligthing 幫到手? 我懷疑自己是否用啱測光.

大家影白花時有咩心得?

F4, 1/200s, -0.3EV, average metering, AWB, iso1000, Low D light, 85/1.4, D4s

F4, 1/200s, -0.3EV, average metering, AWB, iso1000, Low D light, 85/1.4, D4s

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +20 收起 理由
SonSon + 20 + 20
小瑟 + 10

查看全部評分

銀級玩家

聽講 Nikon 有個獨有技術【Highlight-Weighted Metering】,就係可以補償閣下所描述問題!

但因為我除左剛初學攝影時,用過 Nikon FM2 之外,之後真係一次 Nikon 機都未玩過,所以我都唔太清楚呢個技術! 請問閣下機身有呢個功能嘛? 如有有用呢個功能嘛?
有興趣發表生態攝影作品,可加入此群組↓
www.facebook.com/groups/NaturePhotographyHK

黑鑽玩家

smartlam 發表於 2018-3-5 00:29
聽講 Nikon 有個獨有技術【Highlight-Weighted Metering】,就係可以補償閣下所描述問題!

但因為我除左剛 ...

方便咗, 但又懶咗.

咁 Canon 有無類似功能?
https://www.instagram.com/chsw2019/

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

我都係N記用家, 部d600係2012年尾買的, 之後廠方換了部d610, 但真唔係太識d功能,影d太白或太黑的物件時, 通常都自己用經驗估, 測光區域都好少理.,
更好少用A mode影(A mode主要係一般光源充足下, 或試影時會用, 我影動態多, 多數用M-MODE配合平均測光下再自己調整)
其實影開的話, 自己的感覺更重要, 相機計係準但未必啱心水, 點都好, 最後都係返去執下.
等運到

黑鑽玩家

mike384 發表於 2018-3-5 11:51
我都係N記用家, 部d600係2012年尾買的, 之後廠方換了部d610, 但真唔係太識d功能,影d太白或太黑的物件時, 通 ...

確係, 好多地方都光源複雜, 好多時都靠感覺.

小弟覺得大部份 N 記FF 測光都偏少少 over.
https://www.instagram.com/chsw2019/

銀級玩家

WCHK 發表於 2018-3-5 09:31
方便咗, 但又懶咗.

咁 Canon 有無類似功能?

CANON 冇呢個名稱功能,但若果話有冇類似專有功能…我因為都唔熟 NIKON 果個功能,所以都唔清楚唔敢亂估!

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

WCHK 發表於 2018-3-5 13:41
確係, 好多地方都光源複雜, 好多時都靠感覺.

小弟覺得大部份 N 記FF 測光都偏少少 over. ...

所以嘛, 如果仲係影緊菲林時, 我認為跟師傅學是較易上手.
初影相時都有上過兩個 BB班, 講的野大部份都係書到睇過, 但落手影時就知龍與鳳了, 然而對燈光控制較差, 自己也不太喜歡用燈, 久而久之已經放棄了.
但如今數碼的世界, 如果基本野學好了, 往後靠經驗累積就好足夠了, 當然我前提係自己玩, 而並非職業攝影, 職業攝影, 更講求的是人脈與管理(純粹個人意見啦)
等運到

黑鑽玩家

mike384 發表於 2018-3-6 11:19
所以嘛, 如果仲係影緊菲林時, 我認為跟師傅學是較易上手.
初影相時都有上過兩個 BB班, 講的野大部份都係 ...

菲林沖晒都係錢, 大家自然比心機諗好先按 shutter.
攝影班始终係興趣為主, 大家開心下就算.
致於跟師傅 (堅專業揾食果d), 要有d心理準備, 唔係玩玩下, 如唔認真, 鏟你唔擇日.