設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ernietse

[Fans 曬蝶吹雞] 紀念18年«老師罰™+腦慳™» 群組 ~ 分享你嘅>私伙嘢<

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

文次郎 發表於 2018-4-29 15:02
早期,關菊英把聲很靚,真係聽出耳油……

我都係關菊英fan屎,但只有佢在PHILIPS,華星年代的黑膠

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 6威望 +240 金錢 +240 收起 理由
窮小子 + 50 + 50
psb + 50 + 50 超正, 一定要加分!
文次郎 + 20 + 20 早約十年前,都可找到她的黑膠,現已絕跡了.
tlsk + 20 + 20 超正, 一定要加分!
dc903 + 50 + 50
ernietse + 50 + 50 she must like you a lot

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

CD Box都掃埋佢

x

評分

參與人數 4威望 +170 金錢 +170 收起 理由
dc903 + 50 + 50 正正
ernietse + 50 + 50 she must like you to support her a lot

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

蔡國權: 寒傲似冰

佢應該都算做老鼠忽一族喇掛!

講開佢都幾心傷,
佢又好似認證咗: «剎那光輝 ~ 唔係永恆嘅道理»
佢 80年代初出道嘅時候, 年青有為才華, 識得作曲作詞同埋唱歌,
可惜內地交通意外之後就改變佢嘅一生,
希望佢繼續快活生活下去啦

[youtube]oATUmaYF15s[/youtube]

x

評分

參與人數 5威望 +190 金錢 +190 收起 理由
tlsk + 20 + 20 真的很可惜!!
文次郎 + 20 + 20 這張初版CD啲聲,真係靚到爆……可惜音質細.
dc903 + 50 + 50 聽追憶啦,好正㗎(羊認為)

查看全部評分

[img=240,180]http://i1268.photobucket.com/albums/jj562/ernietse/20181111_102154_zps2zgy6okj.gif[/im

鑽石玩家

80年代....果陣時家中經常聽到 Sam Hui 許冠傑,Whynners,Tracy Hwang ,雷安娜,陳百強, 張國榮....etc. etc. 嘅唱片,全部都係家人經常聽嘅廣東中文歌手。而家自自然然想買返再版復刻 CD 去緬懷同回憶。個人最喜歡敬重嘅80年代男女前輩殿堂級歌手應該係許冠傑 , 張國榮 , 陳百強同雷安娜呢幾位了。近排一直"忙"於搜索 Annabelle 雷安娜所有大碟復刻 CD,但偏偏好深愛嘅"十字街頭"首歌就冇收錄在她個人大碟,唔知點解 ? 師兄有邊位都有聽喜歡 Annabelle? 好懷念 ...佢真係仲keep 得好fit健康,加拿大空氣環境可能好好...

x

評分

參與人數 5威望 +140 金錢 +140 收起 理由
tlsk + 20 + 20 報告非常,非常詳盡!
窮小子 + 50 + 50 正到爆
Grandmaster + 10 + 10 報告非常詳盡
Msuper + 10 + 10 最深刻_停不了的愛,正喎威記全體職員合照!.
ernietse + 50 + 50 nice to see blue t-shirt win win staff

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

雷安娜: 無奈我心亂如麻

her first album

[youtube]NAvluQ24nbM[/youtube]

x

評分

tlsk + 20 + 20 無得頂!
Grandmaster + 10 + 10 用家心得極具參考價值
Msuper + 10 + 10 呀仲有一首_壞夢不須記_又係最深印象.

查看全部評分

[img=240,180]http://i1268.photobucket.com/albums/jj562/ernietse/20181111_102154_zps2zgy6okj.gif[/im

鑽石玩家

Msuper 兄果然心水清,就係諗緊同搵緊"青春火花 Dynamite"呢隻絕版復黑王嘞!因為隻雜錦碟得"十字街頭"一首心水歌覺得唔值,以前唔嗲唔吊而家後悔 , 另一首"每一天"就有收錄响"太陽留主我"大碟 , "十字街頭"呢首歌可以聽成世都唔厭 ,  Annabelle 把聲好清淨靚歌數唔晒,包括心水"濁世暖流清"... etc. etc.。以前以為唔會再聽佢已經"忘記"咗佢,但點知最近睇"彩雲再現" live 演唱會 DVD,再去聽番一首心水"濁世暖流清"同"十字街頭"....etc. etc. 等等 , 不得了...所有感覺 passion 又返晒嚟 , 又衰咗.....要重新開始儲返佢 CD! 仲記得"朝九晚五"呢首歌嗎? keyboard 好靚....

x

評分

tlsk + 20 + 20 正到爆
Grandmaster + 10 + 10 報告非常詳盡
Msuper + 10 + 10 一於要茶毒你至得,唔水後悔遲來都可上岸.
ernietse + 50 + 50 用家心得

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

周玉玲:  雪中情

[youtube]1dw0ZVQhh-0[/youtube]

x

評分

參與人數 6威望 +141 金錢 +141 收起 理由
psb + 50 + 50 用家心得極具參考價值
文次郎 + 1 + 1 這套嘢,一堆大垃圾,見到都唔想睇,何妨買.
窮小子 + 50 + 50 早晨
Grandmaster + 10 + 10
Msuper + 10 + 10 真係唔識周玉玲,但識周嘉玲,哈哈!.

查看全部評分

鑽石玩家

阻我儲碟者肥五十磅 世紀魔鬼赤貧碟二號

76 榮譽慈善家勲章

psb 發表於 2018-5-1 17:33
Msuper 兄果然心水清,就係諗緊同搵緊"青春火花 Dynamite"呢隻絕版復黑王嘞!因為隻雜錦碟得"十字街頭"一首 ...
又衰咗.....要重新開始儲返佢 CD!

哈哈哈,平時你地毒得我多勒,今次仲唔係輪到我發功!
PSB兄,正所謂 "做人要求真,儲碟要認真",點可以儲少一首歌呢,小人都係為了一首 "我的愛人" 掃了透明圈+銀圈+卡式帶!你呢,"寧入錯莫放過"!

呢只碟既Bonus~好鬼鍾意呢首金曲!
[youtube]zHh1h7XWXRQ[/youtube]

x

評分

參與人數 6威望 +190 金錢 +190 收起 理由
ernietse + 50 + 50 恭喜Ching!
tlsk + 20 + 20 M兄很用功,抵讚
文次郎 + 10 + 10 前排係電視唱咗歌,係街過咗都唔知係佢…….
窮小子 + 50 + 50 咁專業、又典夠M仔反呢...hehe
Grandmaster + 10 + 10 用家心得極具參考價值

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

唔知仲出唔出到復黑呢?

[youtube]Nd-1dNogmgM[/youtube]

x

評分

參與人數 4威望 +140 金錢 +140 收起 理由
ernietse + 50 + 50 i do not think the master tape still exi
tlsk + 20 + 20 行快D啦,喂正!
文次郎 + 20 + 20 細時堂哥放係手提唱盤聽,封面寫著很多無謂.

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

見到隻碟係 Horse Brand 出品,又諗起呢隻 Rickie Lee Jones 嘅 Pop Pop,封面又真係幾得意

x

評分

參與人數 3威望 +120 金錢 +120 收起 理由
ernietse + 50 + 50 but this horse ears so small wor
tlsk + 20 + 20 正到爆!

查看全部評分