設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 調音請教

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

各位師兄好,小弟半年前由PC Audio轉玩AV,以下係我套新System。新System睇戲我就好滿意la,但係唔知點解聽歌總係覺得有問題...
新System無論高中低音,分析力都比舊好好多,但係我用佢聽歌總係聽一陣就唔想聽... 
以前人聲會o係中間出現,而音樂就係兩邊/四周,但係而家就總係覺得有d散,人聲凸唔到出尼...
重有就係好似無乜音樂感,令人投入唔到。同d聲有少少空洞ga感覺(箱音?)。
唔知可以做d乜野令佢有所改善?係咪AV Amp死症?希望各位師兄指教。

Squeezebox Player -> DacMagic -> (Synergistic Research AV Decor 信號線) (銀電源線) Onkyo 706 -> (銅喇叭線) Klipsch B-2

進階玩家

用Onkyo 706聽歌應該唔會差過PC Audio, 因小弟最初都是由電腦2.1喇叭轉用Onkyo 606

我估計問題可能是你對 Klipsch 前置喇叭本身不太適合用來聽歌

如果前面夠地方, 平平地$1000-$2000 買對Onkyo 書架喇叭接駁ZONE 2 來聽歌
都可能會好過用 Klipsch , 個人覺得 Klipsch 睇戲係唔錯, 但用來聽歌就認真麻麻地
HP:   HTPC > Weiss > CHORD > Graham Slee > SENNHEISER
2CH: HTPC > Weiss > CHORD > PRIMARE > KEF
AV:   OPPO > ONKYO > KEF

星星專家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

從我由玩 AV , 放棄至玩統音響的歷程中, 只有兩個品牌, 不計歐美貴價機種, 只有兩個品牌令我滿意, Marantz , Yamaha , 因這兩個品牌, 在設計環繞聲時, 是有兼顧到兩聲導的音質的, 其他, 在設計時就全個預算都放到環繞聲效果去。

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Klipsch問題....

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

尋晚我試下set下部Amp,睇下有無改善。我一直都用pure audio聽歌,以為用佢聽歌最好。但係尋晚試完覺得Direct同stereo都比佢好???
Direct出尼d聲會比較乾淨直接同有力。而stereo就音樂感好d,立體同定位好d,比較有感情。