設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[黑膠碟] 幾大雪都阻唔到我搵碟之~神戶搵碟全攻略

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

又係我貴司兄一年一度日本搵碟之旅啦. 今年依舊走遍関西~関東
由大阪出發. 之後名古屋. 最後....東京.

不過   我想先介紹介"神戶"呢個地方先.
之前都去過一次. 都只係去食下野遊山玩水. 今次就順手去搵下碟.
呢個地方實在太正啦. 神戶雖然唔係好大. 不過. 好幾間碟鋪都集中晒晌元町, 三つ宮呢兩個地方. 呢兩度基本上係連埋既. 所有店都係晌條橋底度同埋四周. 所以好易搵,. 去到一出站就係架啦.

之所以我咁鍾意呢度. 原因係. 佢仍然保留住80年佬舊式既二手碟鋪既特色.
所以你會晌佢度搵到好多舊版既野. 同埋. 好多碟鋪價錢都唔貴. 而且碟量極之豐富.
有一間真係多到你搵足一日都唔夠時間你搵呀.

淨係車站附近都有好幾間.  都係圍繞住元町附近的商店街. 所以都好易搵到.

呢間RECORD SHOP 唔錯. 好多平碟.
我晌佢度掃左十幾隻12"吋SINGLE, 平均5-800円左右.

再由元町行去三之宮.  買二手碟有非常多的選擇.
想買新碟. 神戶亦都有TOWER RECORD 同埋 HMV . 總之. 要咩有咩.

之後再去行下橋底既唱片鋪. 呢度先至精彩呀. 嘩~幾間碟鋪. D碟多到真係搵足一日都搵唔晒架.

橋底內好幾間二手碟鋪. 真係行足一日都行唔晒. D碟多到呢. 嚇死你.
就係晌呢條高架橋底既商店街. 呢條街除左碟之外. 亦都好多唔同類型既店舖.
包你行到唔捨得走.

呢兩間碟鋪就真係勁呀. D碟多到呢,. 我包你去到搵足一日可能都唔夠時間呀.

買左隻SUMMER姐.  同埋娜姐. 價錢亦都唔貴.
真係買到唔捨得走.

呢間~FREAK OUT RECORD , 佢D碟真係多到嚇死你. 有時好衰架. 太多呢. 真係無心機搵.
不過你可以問佢. 個老細好細心同埋好樂意咁幫你搵. 話俾你知放晌邊度. 有無你想要既碟. 正.

行行下竟然落雪, 不過就算幾大雪都阻唔到我去搵碟架啦. 哈哈哈

呢間D碟又係好多. 而且亦都唔貴.

是日神戶. 總共掃左廿幾隻碟. 重到死呀, 不過. 買得好開心. 幾百円、貴極都係2千円。

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 25威望 +1520 金錢 +1515 熱話 +100 收起 理由
ATAM + 10 + 10 超正, 一定要加分!
CDROMRW + 10 + 10 報告非常詳盡,無憂無慮日子真好!.
HayHay + 10 + 10 超正, 一定要加分!
henry2000 + 10 + 10 超正, 一定要加分!
adktk + 5 正到爆
成龍大哥 + 10 + 10 正到爆
Johnnymak1967 + 10 + 10 超正, 一定要加分!
jasugun + 10 + 10 超正, 一定要加分!
Msuper + 10 + 10 掂掂掂
joooe + 10 + 10 正到爆
Krizzzz + 10 + 10 報告非常詳盡
m600 + 10 + 10 超正, 一定要加分!
Cheong448 + 50 + 50 正到爆
SonSon + 100 + 100
許諾 + 10 + 10 正到爆
jimmy188 + 10
小瑟 + 1000 + 1000 + 100 正到爆
粗人敵卡 + 20 + 20
psb + 20 + 20 用家心得極具參考價值
bellyjerry + 20 正到爆

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

搞到我都想即刻去

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
takeishi + 10 + 10 等我攪個日本搵碟團帶大家一齊去.,.
窮小子 + 50 + 50 絕對認同

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

睇下今年有無時間,  有些日本碟我一直都想找找

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
takeishi + 10 + 10 包你買到唔捨得走.

查看全部評分

還是好音樂最好.

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄,九州有無揾碟推介

評分

takeishi + 10 + 10 九州我淨係識福崗~天神同博多呢度有好多碟.

查看全部評分

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

正..........................真係好很正, 上次去完大板其實都冇咩睇過野, 今次有呢個帖就一定做埋功課先出發..!!!!!(發夢又去大板MODE)

評分

takeishi + 10 + 10 恭喜Ching!

查看全部評分

一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

舊年只係去行過吓, 同老闆去唔可以花太多時間係呢類舖頭

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
takeishi + 10 + 10 正到爆
dc903 + 50 + 50 係咁咩……下月陪苦大大要預備吓先。.

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

正帖 留名

評分

takeishi + 10 + 10 俾個Like你啦

查看全部評分

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

留名……師兄……正喎!

相知東京……有冇邊道多 中古CD

評分

takeishi + 10 + 10 俾個Like你啦

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

eggcake92 發表於 2018-3-4 09:44
留名……師兄……正喎!

相知東京……有冇邊道多 中古CD

東京呢~多係多. 不過衰在散修修咁. 呢度幾間. 果度幾間. 唔係好集中. 不過~你講多選擇既. 一定都係東京.
東京我以前都出過好多搵碟攻略既POST, 不過太舊. 好多相都無左. 等我得閒出過全新既俾大家參考下啦.

你問我~東京我去邊度搵碟.....第一位~新宿.  .  第二位~渋谷...  第三位~お茶の水(神保野), . . . . 第四位~横浜.....   第五位... 下北沢    ,    第六位.... 吉祥寺.
第七位~高田馬場.   第八位~池袋.   第九位~中野.   第十位~川畸

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +50 收起 理由
dc903 + 50 + 50 謝謝貴司兄post plan緊第1次日本trip.新宿.
eggcake92 + 10

查看全部評分

黑鑽玩家