設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 菲林相機店

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小弟想買部olympus 35rc rangefinder
有無邊間菲林相機店推介?
喺ebay見到有幾部,但係之前瀬過嘢, 唔prefer online買
唔該先

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

呢隻款我唔太熟, 唔知好唔好了, OLYM給我的印像都係PEN之類的細機.
二手舖頭的話唔知方唔方便係度寫, 地點有幾間, 都係尖咀一帶, 例如近海防道的華源大廈樓下地舖, 或金巴利道35號12樓, <照相X>, 價錢同有冇你要的款我就唔太清楚, 但後者呢間係老字號, 服務唔錯的.

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

mike384 發表於 2018-2-27 10:45
呢隻款我唔太熟, 唔知好唔好了, OLYM給我的印像都係PEN之類的細機.
二手舖頭的話唔知方唔方便係度寫, 地點 ...

我揾緊呢部都係細機嚟,應該係其中一部最細嘅rangefinder
想用嚟做隨身機,所以都係輕便為主
pen我都有考慮過,但係half-frame好似唔係太方便
另外就係trip 35, 但係又無full manual mode

btw唔該哂ching, 我過兩日去睇睇

黑鑽玩家

ph0381 發表於 2018-2-27 23:40
我揾緊呢部都係細機嚟,應該係其中一部最細嘅rangefinder
想用嚟做隨身機,所以都係輕便為主
pen我都有考 ...

唔使客氣, 自從4.5年前入了FF(N記)的數碼機後, 我D菲林機(一部細部的單反同一部雙鏡的中底), 都放哂係度了, 而家除了FF也有用APSC的機仔(富士), 都夠方便了.
而細部的菲林機就一直都冇買過, 只有玩過朋友的C記QL17(好似係咁串), 比起PEN個D係大部同重D, 但其實都算好用的, 光圈大, 鏡頭質素亦高.
買了後可以開多個POST, 讓玩菲林的都入去交流下.
等運到

黑鑽玩家

家中唯一菲林機, OM cheers !!

黑鑽玩家

mike384 發表於 2018-2-28 11:56
唔使客氣, 自從4.5年前入了FF(N記)的數碼機後, 我D菲林機(一部細部的單反同一部雙鏡的中底), 都放哂係度 ...

同意, 多d 出相啦.
https://www.instagram.com/chsw2019/

黑鑽玩家

咁我都POST返張自己的菲林機先, 其實唔算大部, 只係好耐冇用了, 相就要搵下(記得都有留SOFT COPY), SLIDE同負片都有影過.
120真係好好FEEL.
等運到

黑鑽玩家

mike384 發表於 2018-3-1 09:28
咁我都POST返張自己的菲林機先, 其實唔算大部, 只係好耐冇用了, 相就要搵下(記得都有留SOFT COPY), SLIDE同 ...

雙鏡機影人一流

而且有親和力, 可以和陌生人傾談的好話題.

N 年前的相

N 年前的相
https://www.instagram.com/chsw2019/