設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: sdf

[AV擴音機] 新手一問中價機介紹

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

matt88p 發表於 2018-2-24 14:07
其實有冇諗過點解多人中招?? 真係要中肯啲講.  
因為安橋曾經有一段時間好多人買,  咁多人買相對%自然多 ...

08年時朋友用8xx系又真係未壞過,用到14年之後收起無用,我09年用808發現不時著機會無咗前置LR聲道,用唔夠兩個月轉返用開的Y記。
可能當時安記睇戲聲效是不錯的,多咗人推薦所以出貨量多,要控制成本HDMI回路造得無咁好導致之後的死HDMI板!

黑鑽玩家

matt88p 發表於 2018-2-24 14:08
Onkyo 1100,  Denon 4400,  Pioneer 701
任君選擇,  睇你自己鍾意咩聲底!!

C 兄最緊要聽左聲底先啦。
壞野e d 好難講,亦無大數據做分析,可能有好多人壞左無話您聽, 1 個人有壞有講,您就好易主觀左。一向電子野壞響上黎,科學都解釋唔倒,好難講。

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
wil-wil + 50 + 50 AGREE
matt88p + 10 + 10 超正, 一定要加分!

查看全部評分

星級玩家

可能e部

評分

參與人數 1威望 +8 金錢 +9 收起 理由
marco + 8 + 9 俾個Like你啦

查看全部評分

星級玩家

thx all ching

白鑽玩家

sdf 發表於 2018-2-25 14:28
可能e部

4400 應該都幾好嘅,  我聽過6400唔錯, 真係比7200進步好多好多, 7200我聽過好多次,  第一次覺得ok因為嗰陣入門啱啱玩,  唔識分,  跟住之後聽過幾次都奶嘢.....

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

其實只要係電子野,乜野品牌或型號都有機會壞,而且現在內裡零件都來自唔同生產商,有啲零件仲有機會乜品牌都會用佢,易唔易壞有時連品牌自己都與消費者一樣講手神、睇彩數,消費者只會知自己一部機出事,品牌如果唔好彩係一批批機計。加上賣得多自然出事率相對機會大左,反而一旦咁唔好彩的話就要睇佢地點樣即極處理得好,咁先係一個好嘅品牌。

新手我覺得先專注搵出自己喜歡嘅聲音感覺或取向,多親身聽過理解過 (不要一開始就被可能是其他人非客觀嘅偏見甚至以訛傳訛影響到),之後按自己情況、需要及擺放環境考慮,再從最後兩三個品牌型號中選擇,到這刻時候先研究一下該型號是否有出事往績或出事率,同個中因由及品牌處理方法等!!!

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
wman + 10 + 10 絕對認同,別人推介,衹可參考,不要盡信!.
matt88p + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

星級玩家

wil-wil 發表於 2018-2-26 00:51
其實只要係電子野,乜野品牌或型號都有機會壞,而且現在內裡零件都來自唔同生產商,有啲零件仲有機會乜品牌 ...

禁止發言

76-FC 藍寶石勲章

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

alanadc23 發表於 2018-2-26 09:14
睇完wil 總講野有感而發

網上討論 只宜 資料搜集用 唔岩做結論

你指 app tune 是比港幣百五那個? 7200 用唔到咩? Anyways,我都贊同 4400 的確 ok,性價比值高!!

禁止發言

76-FC 藍寶石勲章