設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Devilyik

[討論] 新組合分享 -金磚 - Noble K10 (update GW24)

星級玩家

timmyshing 發表於 2018-2-19 11:00
Ching 有冇玩過 公模K10? 知唔知 CM同公模大唔大分別?

有,K10 aluminium 聲比較偏中高音冷聲d,可能係金屬case原因,custom 就平衡d ,包圍感強d,低音反而冇咁重,擴散感強d

星級玩家

patrick@wong 發表於 2018-2-18 17:04
K10 is different signature compare to tia fourte....K10 is for more bass and for pop, tia fourte is  ...

SE5way 都有留意過,可惜香港冇demo, 聽感如何呢?

星級玩家

Smdy 發表於 2018-2-19 00:24
Ve8 金磚係絕配
初聽可能唔算特出 但係三頻極度配合 所有野聽落去好和諧 耐聽舒服  低頻算好好 高頻延伸都 ...

多謝師兄分享,VE8 真係有興趣,會再去聽真d, 有冇試過同VE5 比較呢?因我主要聽人聲,但擔心VE 5 配鍍 線會太over

星級玩家

K10我覺得而家既組合聽女聲高音唔錯,但男聲喉音冇咩韻味,陳奕迅張學友冇咩feel

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Devilyik 發表於 2018-2-19 19:43
SE5way 都有留意過,可惜香港冇demo, 聽感如何呢?

SE5WAY reference focus on bass...best armature drivers iem bass ever heard, very details and coherency sound, full bodies and mid not forward, smooth treble...very warm and dynamic sound signature

SE5WAY ultimate more balance sound, also warm, more transparent and details, also coherency with quality hit very deep bass, treble extension improved and smooth, mid not "V shape" anymore, very dynamic and 3D sound signature.

I own both ciem...

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Devilyik 發表於 2018-2-19 19:42
有,K10 aluminium 聲比較偏中高音冷聲d,可能係金屬case原因,custom 就平衡d ,包圍感強d,低音反而冇咁 ...

Agree with that, i owned K10 ciem which is more balance with warm sound signature, actually focus on mid and mid low more...different material really have different sound tuning characteristic...

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Devilyik 發表於 2018-2-19 19:49
K10我覺得而家既組合聽女聲高音唔錯,但男聲喉音冇咩韻味,陳奕迅張學友冇咩feel ...

Really i need try try again.....

黑鑽玩家

我對Noble K10 Encore 都好有興趣,但呢排行過好多間舖頭都冇demo試

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Devilyik 發表於 2018-2-19 19:45
多謝師兄分享,VE8 真係有興趣,會再去聽真d, 有冇試過同VE5 比較呢?因我主要聽人聲,但擔心VE 5 配鍍  ...

Ching 如果鐘意K10個聲底但又想升級的話可以試埋宙斯R
宙斯既高頻同分析力會再進一步, 音場會更立體
低頻可能會少左D, 呢個時候加番條1960s 人聲同低頻就會更有感情
earphone: Empire Ear Zeus R/ Fitear EST/ T8ie Mk2/ Major
headphone: Ath-A2000z
cable: Han Sound Venom / PW audio 1960s / No.10

星級玩家

wkk0504 發表於 2018-2-20 00:59
Ching 如果鐘意K10個聲底但又想升級的話可以試埋宙斯R
宙斯既高頻同分析力會再進一步, 音場會更立體
低頻 ...

Zeus R 聲底偏清嗎? 配鍍金線還是銅線比較合適呢?D記好似有齊VE 同Zeus, 去試下先