設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[喇叭組合] 詢問與BOSE lifestyle 600同級的 Speaker?

科林玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小弟budget 30000左右.但上網看了一下,BOSE的音質似乎與他的價格還有點差距. 小弟其實聽歌多但我一定要買5.1因為裝修時牆上留了洞裝speaker 所以唔買5.1唔得. 個人十分喜歡聲音夠實和bass 夠重.請大家幫幫忙?

白鑽玩家

Bose base 未必可以滿足你。

鑽石玩家

你有咁嘅budget,  我相信你喺呢度問得, 十個有九個都叫你唔好買bose,  你仲要聽歌添 , 奶上加奶..... 當然其實我要公平啲講如果以套裝機嚟講嘅話, bose其實已經做得超級好, 佢個低頻相位控制做得好完美,  所以基本上, 你會覺得佢細細隻喇叭但係有低音, 原因係因為bose software sub控制得好好,  呢個亦都係呢個牌子貴嘅地方,  最貴其實係software.  但係我頭先淨係講咗低音銜接好ok,  不過我未講中頻,  呢個頻段差到阿媽都唔認得, 例如人嘅講嘢聲,  佢淨係得高同低,  冇咗中間嗰一浸, 但係人講嘢嘅聲音最多其實就係中頻,  對白聲音亦係一套影院系統入面最重要嘅一環, 搞得掂成件事好好多 ; 同埋聽歌極度唔掂, 原因聽歌本身應該要係only 2ch, 但係最後你又要靠sub,因為衛星喇叭根本冇可能有獨立低音,   再回歸返本身頭先所講問題... 冇中音,  中音基本係聽歌最重要一環,  所以真心講如果你有呢個budget,  買返正常喇叭la!!  
純粹少少分享,  不喜勿插!!  

P. S 我以前都曾經有過一套喺台灣,  16萬台幣...... 畀我再揀過老虎蟹都唔買!!!!!!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
76buzz + 10 + 10 用家心得極具參考價值

查看全部評分

高級玩家

好彩睇咗呢篇文章
即時解毒
本來諗緊佢高一個級數650
左思右想覺得已經係2016年的產品

鉑金玩家

其實Bose 系比D要買style 多過音質既人
不過,佢既quality 係over priced 好多.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
76buzz + 10 + 10 用家心得極具參考價值

查看全部評分

黃金玩家

其實真係好睇你想要你套音響在家中作什麼定位,就我來說,音響的外型與家居佈置是否合襯,比起音質相對地重要,所以如果你覺得合適就去馬啦,各人的需求各有不同,自己最清楚自己要喲乜