設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: micomicohk

[請教] 自己可否換光頭,再換回taec原本光頭後感

黃金玩家

micomicohk 發表於 2018-3-7 00:17
今天用sony 機聽中國碟第1首跳線,但從第二首聽到尾再聽碟第1首冇問題請問是出現什麼問題。
TAEC 讀不到 ...

Possible causes....

Sony 機聽第1首跳線 ,檢查 磁軌有冇阻滯。Clean dirt and 搽 grease 再試 ?( i.e. 可能您漏左條毛在磁軌喎!)
Teac 機讀不到 第1首,入碟有冇 display  "No Disc" ?.... 冇 display "No Disc" 都 讀不到 第1首,check  tracking  and check spindle motor speed. ( ie..摩打老化都會)--因為 read first track時個spindle 行速度高。
OR, 雖然讀不到 第1首,但之後讀到 第2 至第n 首 ??  check spindle motor speed ( 摩打老化),  voltage requlation & related E-caps. ( 摩打驅動電壓)

讀不到"中國" 碟 咪去 read 鬼佬 USA/German disc囉,老番就米玩啦。

留意 Teac servo 板上有 VR trimmer 調 sled blanace/focus gain/ track gain/ focus balance/ track balance..., 有可能移植入Sony個頭後要细心微調。
you better look into it's service manual.
billy

白鑽玩家

收到,等我要细心微調部Taec慢慢試。謝謝

白鑽玩家

今天Sony 讀碟冇問題。

黃金玩家

micomicohk 發表於 2018-3-8 00:09
今天Sony 讀碟冇問題。

self - cleaned after many moves ???
billy

白鑽玩家

今天聽了三小時冇問題,以此推論TAEC機有問題呢 ? 謝謝

黃金玩家

micomicohk 發表於 2018-3-8 23:26
今天聽了三小時冇問題,以此推論TAEC機有問題呢 ? 謝謝

聽了 Sony 三小時冇問題,就米搞個頭,集中睇TAEC機有咩故障表徵。

究竟 Teac 入碟read 唔 read 到 TOC ( track of content )?spindle 轉成點、轉下停下. 轉不停、抑或轉两三秒就等您扲 Play 掣,......etc?
在Teac Servo module 上边嘅 trimer VR's 、您搞左咩? 搞嘢時有咩反應?
..... so far, 似乎您haven't disclose all detail vor~~

若果諗唔到 Teac 有咩問題,唯有用 Oscilloscope 抓 waveform 去偵錯了。
billy

黃金玩家

您曾講TEAC機讀碟時吱吱聲,後來要 play住CD碟裝 Very Rigid Clamp先至 "靜",咁有冇懷疑 disc data 面與 Laser LEN 面個距離 (spacing) 太 marginal,影響 focus 失焦、引至 reading failure 呢?

General speaking, disc data 面與 Laser LEN 面嘅 距離誤差 should be within 1mm
另外,disc data 面與 Laser LEN 面個 總距離係幾多 mm 呢??..... 我就唔知啦。                       
below picture is for ref only:
laser len.jpg
billy

白鑽玩家

Billybud 師兄 不小心弄甩了兩條線請教如何按序焊回

Billybud 師兄  不小心弄甩了兩條線請教如何按序焊回。謝謝
已換膠圈。

黃金玩家

micomicohk 發表於 2018-3-10 17:27
Billybud 師兄  不小心弄甩了兩條線請教如何按序焊回。謝謝
已換膠圈。

我冇Teac渦。。。
兩條線唯有睇下叧一端駁咩缐路, 然後分折功能按序焊回。照睇駁錯都唔會大鑊。好大机会黑線最邊。

billy

黃金玩家

"已換膠圈", then the TEAC is playing fine。。。。。之前係咪(諗過)拉力不够, pickUP 上唔夠,所以讀碟 failure ??
billy