設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 丁蟹

[重低音] 請教速度快有層次十仔 , 有咩推介 ?

白鑽玩家

csbzkl 發表於 2018-2-9 16:12
你边到看到我用耳校声,我调整过程的数据,唔同甘就被你吃左?
用耳收货,我认,拿设备调整好后,耳朵满 ...

你睇清楚啲啦
我係回緊matt88p

星級玩家

MDLP 發表於 2018-2-9 16:21
你睇清楚啲啦
我係回緊matt88p

搞错先,大师,唔好意思u

白鑽玩家

csbzkl 發表於 2018-2-9 16:14
整体3db,我相信听得出来,功放调3db,声压会变小。某个频段3db,我耳拙,放片时真的听唔系好出,所以要 ...

個個頻段都係"某個頻段"
如果講得通的話咁就cal嚟做乜
尤其是聽過演唱會一定好覺
睇图無論EQ+/-或抵消相同3個dB
但聽感上就唔係多同少問題
而係對與錯問題

星級玩家

MDLP 發表於 2018-2-9 16:30
個個頻段都係"某個頻段"
如果講得通的話咁就cal嚟做乜
尤其是聽過演唱會一定好覺

大师,我有数据的,唔系乱讲噶,睇清下图。下面系我屋企自己试过的,0-180都试过。讲实话,我真的听不出,特别是看片时。所以我要佩服你,盲听都得,犀利!

白鑽玩家

聽唔出係因為未聽過乜野先係叫做啱相位之外
另一原因係主喇叭物理上嘅實力(唔係價錢計)與支炮相差甚遠
最佳極端例子係骰仔衛星喇叭配大炮
我自己都聽唔出

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

我mk sb12都正,不過依家m&k就唔知仲係咪咁。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
alanadc23 + 10 + 10 正到爆

查看全部評分

鑽石玩家

csbzkl 發表於 2018-2-9 16:02
贴图中不好的线,就是功放auto出来的,这样烂的摆位曲线能量,我倒想知道如何微调?相位、电源、炮垫?大 ...

这样烂的摆位曲线能量,  但係我喜歡, 耳仔接受,
完美的摆位曲线能量,但係我不喜歡, 耳仔不接受
請問如何選擇?

星級玩家

matt88p 發表於 2018-2-9 23:05
請問如 ...

当然follow your heart and your ears
烂都钟意,没人拉得住你
大师就应该与常人有小小唔同
撑你!

評分

參與人數 1威望 +1 金錢 +1 收起 理由
matt88p + 1 + 1 沒有意義的攻擊, 更難入耳!

查看全部評分

鑽石玩家

csbzkl 發表於 2018-2-9 23:10
当然follow your heart and your ears
烂都钟意,没人拉得住你
大师就应该与常人有小小唔同

1.)音響從來就是follow your heart and your ears
師兄全對了

2.)做乜我無啦啦變大師?  百思不得其解。
師兄,人地堅持自己喜歡嘅,但你係要迫人認同你,就算你啱我錯, 又如何,人地本來好聲好氣,你硬要迫人,何必!?
你呢種方式,就算你數據全對,也難服眾

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
alanadc23 + 10 + 10 超正, 一定要加分! 邊個先係迫人 我睇唔透 .

查看全部評分

星級玩家

請問如何選擇?

咁你又何必咁问咧?你既然问我就答,答完你又不合意,大师,你究竟想我点?

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
mksoundhk + 10 + 10 絕對認同
wman + 10 + 10 超正, 一定要加分!
alanadc23 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分