設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 阿定

[PS4/PS5] 有關PS4 Pro 換 SSD Hard Disk 減少 Loading Time 事宜

星級玩家

请问ps4 pro,若果保留原有HD外,仲想外置加ssd,甘个ssd是否需要装一些程式才可用?还是即插即用?thx

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

macrossfx 發表於 2018-4-3 01:12
请问ps4 pro,若果保留原有HD外,仲想外置加ssd,甘个ssd是否需要装一些程式才可用?还是即插即用?thx ...

要256GB以上,然後插上機,再用PS4格式化一次就可以

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

Ching! PS4 如果係內置HDD嘅話! 240GB都冇問題! 小弟就用緊240GB落部PS4 PRO度! 如果係外置HDD就一定要用256GB的!

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

zero00001111 發表於 2018-4-3 23:16
Ching! PS4 如果係內置HDD嘅話! 240GB都冇問題! 小弟就用緊240GB落部PS4 PRO度! 如果係外置HDD就一定要用25 ...

內置我試過240唔得

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

我都換左, 買左隻crucial MX500 1T

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +10 收起 理由
Kevin70 + 10 + 10 絕對認同
阿定 + 10 恭喜Ching!

查看全部評分

SONY 4K 55X9400E (IP2 Platinum)
PIONEER LX-701 (JPS)
OPPO 203 (nanotec 306)
A500/PS4 Pro/Switch
FS:KEF Q700 CS:KEF Q200C
SR:KEF Q800DS FH:KEF 3001SE
SUB:Velodyne Spl-1000Ultra

新仔玩家

大家好,我剛換咗mx500 250G 外置ssd(加鋁殼)玩mhw, 速度快好多冇投訴,但發現手制有delay現象,再上網研究一輪,發現USB 3.0有機會干預藍牙(電腦王文章), 跟住買咗延長線同埋用錫紙包住USB Cable,將個ssd擺到老遠,暫時好似冇事,唔知大家有冇遇到類似問題同埋可否俾D意見,謝謝!

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

HudsonChan@G 發表於 2018-5-8 20:24
大家好,我剛換咗mx500 250G 外置ssd(加鋁殼)玩mhw, 速度快好多冇投訴,但發現手制有delay現象,再上網研究 ...

其實換了內置的一了百了,吾吏煩!
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

Kevin70 發表於 2018-2-7 19:53
所以我買回來的時候第一時間搞搞佢,我連ps3都換了500G的SSD。

請問點解選買samsung 850 evo ,呢隻好似係TLC來,不知耐用是否差一點?

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

nippon 發表於 2018-6-12 15:14
請問點解選買samsung 850 evo ,呢隻好似係TLC來,不知耐用是否差一點?

冇特別原因見有五年保養就買了
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

行動組版主

SSD 越來越平,大家會唔會換大D的SSD呀?