設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: nss711

[請教] 無概念新手請教

白鑽玩家

subwoofer用入門10/12寸代理半價2千几

白鑽玩家

Yamaha RX-V583
https://www.price.com.hk/product.php?p=265532&gp=16

Yamaha NS-SW200
https://www.price.com.hk/product.php?p=171660&gp=16

咁就一套yamaha多DSP啱新手

就欠一點點 但這一點點 卻很遠

進階玩家

多謝大家!!
咁快就俾唔同建議我
我逐樣睇下先

銀級玩家

nss711 發表於 2018-2-8 09:13
多謝大家!!
咁快就俾唔同建議我
我逐樣睇下先

AV AMP 我建議你用天龍2400 友(蛇)$3XXX

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

1)請問哪些網站/書/雜誌有些入門資料, 如選購器材, 器材的基本認識
入門書以前會多D, 依家比較小, 如果網上的, 可以去以下網站, 不過香港寫得比較易明的, 去SPILL都可以的!!
http://www.reocities.com/hotsprings/3007/Audiophile.html?utm_source=post76.hk
https://www.spill.hk/experience/audio-visual/why-you-need-an-av-receiver/
https://www.spill.hk/experience/audio-visual/av-receiver-basic-setup/
https://www.spill.hk/experience/audio-visual/new-generation-av-receiver-functions/

2)在SALES說"好抵"但現場無實物之下, 用員工價買了LG49UJ7500, 但後來去了另一間說這是假4K, 在豐X再看實物, 真的比較灰矇, 黑處好像也不夠黑, 請問此機是否真的很差?
(也有考慮加錢換SONY 49"X900E, 但差價可以買多部LG49UJ7500)
電視既野, 一分錢就未必一分貨, 不過貴得既機一定有更好的SPEC, 你依家如果已經覺得黑位唔夠黑, 以一個玩AV既新人來講都已經好叻了, 2017年出的4K電視基本上都唔會太差, 當然又係果句, 一分錢一分貨啦, 但如果你依家買機, 最好就要睇下支唔支援以下既制式啦, 4K HDR, HDCP2.2, 有幾多個HDMI可以行到以上二點的, 最好就可以知道有幾多個PORT係可以食到18GB的流量呢!!!

3)在網上找資料時看到即使6個喇叭的5.1 家庭影音組合, 都有真5.1 及模擬5.1之分, 請問如何分辨?
簡單D, 如果你係用AV擴音機再另外插5隻喇叭, 1個超低音的話, 都多數會係真5.1架勒, 如果係D套裝機, 唔係插HDMI的話, 就要小心留意, 上網CHECK真先再決定買唔買, 當然上來再問問大家意見就仲好啦!!!

4)請問超級入門級5.1家庭影院有什麼推介? (主要用NVIDIA SHEILD TV睇戲/美劇(配合LG TV有送BP250, SJ4  [買5.1前暫用], 及打算買NVIDIA SHEILD TV)
其實可唔可以講下, 點解要選 NVIDIA SHEILD TV 既??? 老實講我都唔識, 我睇美劑會用NETFLIX, 會用XBOX ONE S來睇的. 如果最簡單的入門5.1組合, 其實可以選一SET過的機.

1) ONKYO HT-S7800 5.1.2(呢個部AMP都係正式AMP, 仲可以有埋套5.1.2既喇叭玩ATMOS, 唔洗再另外再喇叭咁煩)
2) DENON SYS-2020 + AVR-X520BT(呢個就係5.1, 勝在夠平, 同埋部AMP都係正宗AV AMP)
3) PIONEER HTP-074(呢套只係5.1, 勝在夠平)

其實你都可以試下去旺角友誠大廈, 去睇下人地D喇叭同AMP分開的組合, 同76老友的有11樓(輝煌影音), 你搵東哥話係76版友, 小瑟叫你搵佢的, 話想玩入門野, 比個BUDGET佢, 叫佢介紹一下, 一定唔會老點你, 果度就一定會有更多選擇可以比到你, 其他樓層都多野睇的, 好似10樓華仁啦, 男哥都係老友, 6樓影天, 搵耀哥都係小瑟好朋友, 佢知你係76問野的, 一定唔會老點你的!!!

5)NVIDIA SHIELD TV 只有一個HDMI輸出, 請問是否要買1個splitter, 一邊插TV, 一邊插擴音機?唔需要, 如果你有AV AMP, 基本上佢可以當埋係一部HDMI集線器都可以了, 一般AV AMP最小都有4入1出的HDMI插頭, 你將部 NVIDIA插入AV AMP的HDMI IN, 之後 HDMI OUT就直上TV, 咁你用咩機就轉返個INPUT位, 就OK架勒!!!

6)請問有比較老實的影音器材店嗎? 因為我怕我無概念被當水魚
呢個我上面答左, 睇下岩唔岩你啦~~

一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

大家一起幫手啦, 毒人玩家庭影院係好開心既事呀~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

5萬

總版管

彭婷婷@FB 發表於 2018-2-8 01:31
Pioneer VSX-1131
(DOLBY ATMOS, dts X) HK$4,550

好好呀, 針正痛處, 一定要加分呀~~~

Post76玩樂網.

鑽石玩家

76-FC 黑鑽石勲章

其實仲有一個選擇,Yamaha ysp-2700/5600,唔洗煩,一條bar攪掂哂,5600就天空聲道都有埋,小弟正在測試中,長方形廳效果都唔錯,不過我未有時間去認真睇戲,現在每晚睇兩三段試片,效果都好好

評分

參與人數 1威望 +120 收起 理由
小瑟 + 120 俾個Like你啦

查看全部評分

進階玩家

小瑟 發表於 2018-2-8 18:09
1)請問哪些網站/書/雜誌有些入門資料, 如選購器材, 器材的基本認識
入門書以前會多D, 依家比較小, 如果網上 ...

4) 因為我想裝第三者app,  LG tv 用webos...
Netflix好似無the big bang theory?
上網查鎖左地區,仲有supernatural,  modern family...
好想追返
(當然netflix 原創劇都有興趣!)
上網睇Nvidia shield tv youtube/netflix 都4k
而且我無遊戲機呀。。。)

進階玩家

Raycheung 發表於 2018-2-8 19:46
其實仲有一個選擇,Yamaha ysp-2700/5600,唔洗煩,一條bar攪掂哂,5600就天空聲道都有埋,小弟正在測試中, ...

多謝呀,但我心中一定要有咁多個喇叭XD
我想買真5.1(算夢想嗎XD)