設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[喇叭組合] YSP-5600 家訪活動⋯三星期試玩活動開始

鑽石玩家

76-FC 黑鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
多謝76Post攪是次活動,多謝wil總、小瑟、Patrick 及各位工作人員,辛苦各位,小弟招呼唔到,見諒!
活動已完滿結束,不過等就啱啱開始三星期體驗活動,我會盡力去試清楚條soundbar,話比大家知我嘅體驗驗{:9_423:}
首先初體驗,環繞聲比想像中好,因為小弟屋企係長方形,開頭都擔心條bar應付唔到,但試左幾段試片,感覺都唔錯,天空聲度比預期黎得好,好清晰下,人聲車聲鬧市噪音果段,定位唔錯,試左兩次,一次完裝setup,一次Patrick 哥微調後,明顯微調後各種聲音都出左,人聲對白可以由電視下方調到上電視中間位置,我覺得好神奇,科技太先進鳥{:9_407:}
再試一段有個波周圍飛,去到邊個喇叭位置個喇叭就響試定位果段野呢,我覺得最有趣,視覺聽覺雙重享受{:9_408:},暫時未體會到後方聲音,睇黎要搵日靜靜地大大聲去試真d先得,
最後試盜墓迷城飛機墮落果段,聲到佢地周圍碌,物件左穿右插,感覺又唔錯!試完已夠鐘完場,未來年假慢慢再試真D,下次再出報告
再一次多謝各位山長水黎到小弟屋企辛苦左一晚,多謝大家{:9_435:}

評分

參與人數 4威望 +150 金錢 +150 收起 理由
bigair + 10 + 10 超正, 一定要加分!
rlwk2009 + 10 + 10 正到爆
小瑟 + 120 + 120 正到爆
philippe + 10 + 10 好正,安樂窩

查看全部評分

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

RAY兄, 你太客氣了, 岩岩先有時間睇你個PO, 你屋企堅正., 呢幾日睇過咩戲呀????

我幫你加返D相呢~~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

鑽石玩家

76-FC 黑鑽石勲章

小瑟 發表於 2018-2-9 11:50
RAY兄, 你太客氣了, 岩岩先有時間睇你個PO, 你屋企堅正., 呢幾日睇過咩戲呀????

我幫你加返D相呢~~{:6_139 ...

依幾日忙到嘔,睇怕要過年先得閒座底睇戲

銀級玩家

想問...
點SET可以人聲對白可以由電視下方調到上電視中間位置

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

Raycheung 發表於 2018-2-10 07:31
依幾日忙到嘔,睇怕要過年先得閒座底睇戲

又真係,過年前大家都趕過年,我地都忙到爆呢 。

5萬

總版管

mattzxc 發表於 2018-2-12 15:08
想問...
點SET可以人聲對白可以由電視下方調到上電視中間位置

Remote 好似有個制可以 set 對白,好似叫 "DIALOG LIFT" ,  佢有 0,1,2,3 比你選的。可試試。

鑽石玩家

76-FC 黑鑽石勲章

小瑟 發表於 2018-2-13 09:03
Remote 好似有個制可以 set 對白,好似叫 "DIALOG LIFT" ,  佢有 0,1,2,3 比你選的。可試試。 ...

Thank you

鑽石玩家

76-FC 黑鑽石勲章

遲黎嘅報告,因小弟過年前太忙,未能座底欣賞電影,依個報告係2017 DTS DEMO DISC內嘅試片,多謝Patrick 哥送比我嘅見面禮
以下幾段是小弟聽感,只試包圍感、天空聽度
第一段Jason Bourne 飛車場面,左穿右插定位準,衝過兩邊嘅慢車及雜物時,明確聽到由兩邊前至後,包圍感唔錯(左邊比較弱,估計左邊係飯廳,距離遠及有雜物導致變弱)
直升機出場時,明顯從上方發出螺旋槳聲響,天空聲度明顯比起真正天空喇叭最少有7-8成功力,本人覺得唔錯
片中有一段直撞前方車輛,車輛撞飛由正前方撞上車頂再碌後,亦清楚聽到,贊{:9_428:}
第二段Nightlight 片段中間入屋後盞燈變左類似螢火蟲嘅體周圍飛到最後起棵樹成群飛上天,由微弱一兩聲上方聲音到成群都清晰交代到
第三段Long Survivor 直升機出場至到被擊落,整個片段聲效都好精彩,迫擊炮由右下至左上打中直升機至墜毁爆炸,都非法清晰,第二部直升機駁火嘅子彈聲,充斥著整個空間,後方聲效最明顯(左邊依然比較弱)全碟最正依段
第四段 Independence Day-#1 開場小型飛機由頭頂飛過,天空聲道充分表現出黎
以上幾段係本人覺得最音效突出,小弟有時間會睇幾套電影再報告,謝謝收看{:9_409:}

評分

參與人數 2威望 +220 金錢 +220 收起 理由
wil-wil + 100 + 100 正到爆!!
小瑟 + 120 + 120 報告非常詳盡

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 黑鑽石勲章

今日再黎一套The Jungle Book,本人覺得依部卡通音效唔錯,ysp-5600亦都能夠發揮到應有實力,牛群遷徙包圍強、洶湧澎湃感唔錯(小弟嘅八吋低音收貨)哈哈,雨水落下亦都清晰明確方向性很好,但我覺得奇怪嘅係套片得7.1DTS HD MA 點解會聲到落雨聲由上而下,天空聲道起邊樹出黎,唔明!古蹟被大猩猩追趕,空間感都做得好好,收貨
小弟過年都非常忙碌,基本上日日都馬不停蹄咁去拜年至開年飯,確實冇乜時間座定定去睇戲,但係咁啱小弟部CXN出現左小小問題而另到我用5600聽左兩個星期歌,我開始時都唔慣5600嘅聲音,但聽聽下又覺得唔錯,人聲我覺得最出色,由其聽演唱會,我覺得最正!
小弟夠鐘開工,下次再分享體驗

評分

參與人數 1威望 +120 金錢 +120 收起 理由
小瑟 + 120 + 120 報告非常詳盡

查看全部評分

5萬

總版管

THX RAY兄, 你部7.1果PART其實如果你REMOTE用左SURROUND MODE的話, 佢會幫你營造返天花喇叭的效果的, 即係會升頻去做埋X的, 所以咪有天花聲囉, 呢D功能好好用架~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.