設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] Focal 5.1家庭影院Build & Setup (喇叭綫及地蘇推薦?)

高級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
Hi 大家好
小弟初來乍到,屋企裝修及朋友帶動下開始research home theater。
自己諗佐呢套配置,求各位指點下及有咩裝修需求要注意。

個人需求:主要睇電影及聼下流行音樂,需要各大stream平臺支持及Dolby Atmos.

AMP: Denon AXR-X2400H
最主要有HEOS, 其他解碼都有齊,寬度339mm最高選擇。再靚個D太深擺唔落電視櫃

5.1套裝: Focal Dome Flax 5.1.2 system
Focal呢套夠靚仔,雖然係Pioneer CT Cinema 100 3倍的價錢

走綫
- 環迴個兩個喇叭用stand係沙發后。喇叭綫入喉係沙發下地蘇出。
- 喇叭, subwoofer, AMPr經電視櫃盒穿綫。

問題
  • 求喇叭散綫及香蕉頭牌子推薦,budget冇話太低或太高,能發揮到喇叭極限最好。(入膠喉落地下去環迴大概4m)
  • 有冇師兄用過地蘇?好似冇咩大牌子地蘇選,都係D雜牌,及好少有底箱配。紅黑夾就揾到大牌子,但夾綫唔係幾好?

白鑽玩家

C hing, pls check PM u some info!  

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

我都用緊dome
建意你AVM起碼4400
因為喇叭越細越難推
喇叭線入牆最入揀軟身,因可收埋多兩至三尺線入牆日後備用
牆蘇要靚就要自已diy

黃金玩家

師兄,我都係用Focal Dome 做中置,天花四隻and 左右surround 的 (所以我紅色5.1外再買多兩隻白色), 而前左右就用LS50.

Focal Done 直接上牆的話,啲speaker 缐完全唔會外露,非常靚仔,橫掂你打算裝修,會不會考慮? (我就係全部上哂牆and 天花)

至於amp, 我用Denon 7200wa (for Dome speakers), 另外加Marantz Int. Amp 做左右聲道

白鑽玩家

billy3310 發表於 2018-2-2 10:35
我都用緊dome
因為喇叭越細越難推

喇叭越細越難推??  

高級玩家

billy3310 發表於 2018-2-2 10:35
我都用緊dome
因為喇叭越細越難推

AVM 4400意思系??
師兄用緊邊D喇叭線?有冇推薦。入喉落地蘇大概4m。

牆吾會有蘇啦,出佐過路箱就直插dome,另一邊去amp. 牆蘇會好D嗎?

其實系後邊兩個環回Stand想做地蘇,用香蕉頭線搏出去dome stand. 平時吾用5.1睇戲就收埋D stand

牆蘇搵到大牌子靚野,gira Jung 都有。地蘇就好似都係D阿里巴巴野

高級玩家

horacetanghh 發表於 2018-2-2 13:47
師兄,我都係用Focal Dome 做中置,天花四隻and 左右surround 的 (所以我紅色5.1外再買多兩隻白色), 而前左右 ...

正啊師兄
天花我就冇諗住做,有人吾批准
{:9_432:}

Dome系諗住上牆啊,計返人坐系沙發的耳仔高度,及左右去沙發位角度,再系電視機左右做位固定。

AMP 390mm 就太厚,電視櫃擺吾落,又吾想擺出來。2400 339mm 就岩岩好。

師兄用乜喇叭線?

黃金玩家

anpanmant 發表於 2018-2-2 20:16
正啊師兄
天花我就冇諗住做,有人吾批准

我的Focal Dome 安裝. 你要注意Focal Dome 啲speaker 缐應該只可用幼線,因為一般或粗的speaker 缐應該塞唔落個speaker 度,而我只係用咗啲cheap cheap 幼線(其實幼線真係無乜選擇,我三年前去永誠阿二好似得兩款可選

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

horacetanghh 發表於 2018-2-2 22:15
我的Focal Dome 安裝. 你要注意Focal Dome 啲speaker 缐應該只可用幼線,因為一般或粗的speaker 缐應該塞 ...

嘩ching 機架靚,環境仲靚

高級玩家

horacetanghh 發表於 2018-2-2 22:15
我的Focal Dome 安裝. 你要注意Focal Dome 啲speaker 缐應該只可用幼線,因為一般或粗的speaker 缐應該塞 ...

個setup正啊!仲有棧luna燈

你咁講我check下好似又系~
用返focal原裝幼線?幼線可唔可以改香蕉頭呢?

師兄focal系買水貨定搵香港代理artsound買?