設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ck308

[請教] 家庭影音升級問題數個,望大大指教。

鑽石玩家

齙牙珍

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

Jazzgd1 發表於 2018-1-30 00:17
一般amp佢autocal會自己計定要自己調才唔會亂呢?謝

調好基本設定(擺位、相位、音壓)後再auto cal

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

qq1122yq 發表於 2018-1-30 08:55
調好基本設定(擺位、相位、音壓)後再auto cal

真係都幾複雜,總是重複重複重複都係set得唔太滿意,現在用緊隻廿年前b&w 12寸,之前set到某D位頂唔住,現在set返好少少,失真少左,始終屋企細,得八x九尺,冇乜層次,其實都唔知換唔換好,又怕換左冇乜改善,新出果D十仔係咪勁D呢?加多隻8-10寸會有幫助嗎?定試下折隻十仔amp換下電容睇下救唔救得返好呢?謝謝

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

以八X九尺空間,其實用12寸係唔係夠哂呢?要潛要打心口又有速度有冇可能呢?

鑽石玩家

齙牙珍

Jazzgd1 發表於 2018-1-30 09:56
真係都幾複雜,總是重複重複重複都係set得唔太滿意,現在用緊隻廿年前b&w 12寸,之前set到某D位頂唔住, ...

Set過幾款b&w woofer,取向都偏向淋、肥,加上廿年單元可能已經老化,好大機會更加易笠……唔想換woofer可以試換訊號線,建議用taralabs,層次、衝擊力應該會有改善

鑽石玩家

齙牙珍

Jazzgd1 發表於 2018-1-30 10:04
以八X九尺空間,其實用12寸係唔係夠哂呢?要潛要打心口又有速度有冇可能呢? ...

潛就難d,此終空間太細,用幾大嘅單元都冇足夠距離比波長伸延,所以空間細係好難做到潛嗰浸極低頻!速度同打心口會易攪d,同埋多d woofer選擇

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

多謝名人回覆,我會慎重考慮一下

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章

qq1122yq 發表於 2018-1-30 11:11
潛就難d,此終空間太細,用幾大嘅單元都冇足夠距離比波長伸延,所以空間細係好難做到潛嗰浸極低頻!速度 ...

Q姐,照你咁講,我個電視位得7X8呎,如果想要潛嘅感覺,係咪反而唔好買大尺寸嘅重低音?

如果買SVS,邊隻適合我?
http://www.hao4k.com/?fromuid=234795

鑽石玩家

齙牙珍

ck308 發表於 2018-1-31 11:54
Q姐,照你咁講,我個電視位得7X8呎,如果想要潛嘅感覺,係咪反而唔好買大尺寸嘅重低音?

如果買SVS,邊 ...

如果係連埋飯廳(長方形),總面積需要考慮埋納入範圍,用幾大嘅woofer,如果係連埋飯廳,最盡可以用12寸,但調校上比10寸要更花心機。

有經驗嘅師兄應該明白,假設在一個細空間玩影音(5、60尺),套喇叭頂籠係用書架或衛星,如果配一隻18寸woofer效果會點呢?係咪越大越好?答案係……唔會好,因為要平衡woofer同其他喇叭音壓,正常woofer 越大,佢嘅 gain都會越大,而整體音埸上,要平衡就要校到woofer音壓細一細,咁佢能量輸出就唔能夠線性,再加上校得好首要條件係隱形,如果要校到咁細聲至可以隱形,咁洗乜買咁大隻?另外波長問題,越低嘅極低頻就越需要長距離擴散,咁係咪越大就越易得到潛嗰浸呢?

以上總結,所以建議你買1隻10寸先,日後更發燒可以加多1隻唔同牌子、特性玩雙打,但事先聲明,要調到融合,會比死更難受㗎!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
matt88p + 10 + 10 絕對認同, 但好多人認為乜都大就好!!.

查看全部評分

口爆專家 PowerJan

鑽石玩家

齙牙珍

早前調試過1個雙十玩家,佢用某隻xx 15寸+sunfire eq10,兩隻woofer嘅能量(gain)對比,相差足足“多過1倍”,結果原來係10寸勁過隻15寸,當場笑死咗!所以話唔係大就一定得……
口爆專家 PowerJan

鉑金玩家

qq1122yq 發表於 2018-1-31 15:01
早前調試過1個雙十玩家,佢用某隻xx 15寸+sunfire eq10,兩隻woofer嘅能量(gain)對比,相差足足“多過1倍 ...

Q姐, 講唔講得隻XX15寸是什麼牌子呢?