設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[音響配件] 我也來個2009年最後一擊

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

24, 25, 26 連續三日都忍唔住去左旺角和深水埗買野 Merry Christmas!

簡單介紹下戰利品:
HD800
相信唔需要多介紹, 我詳細試聽過之後, 呢對HEADPHONE 很多方面都勝過萬元級喇叭, 加埋以 CHORD DAC 做訊源, 一戴上便唔想除返落黎, 一定要聽哂成隻CD 先至肯 STOP, 聲音還原度之高連我那位玩緊二十多萬元西電膽機既朋友也為之驚嘆!

WBT NEXTGEN 蕉插 + RCA 插
之前一直都唔捨得買WBT 插, 覺得太貴, 但原來升級左器材之後發現 WBT 既插果然有料到 (因太心急, 影相前已經拆出來裝左)

ABBEY ROAD, SOMMER 訊號線
初玩時線材都係玩 AUDIOQUEST, VDH 之類大路牌子, 後來有位玩二聲道多年既前輩介紹和借我用
ABBEY ROAD, SOMMER 等錄音室專業線, 上星期還返D線之後一直念念不忘, 聖誕假期終於忍不住買返哂, 可惜價錢已貴了不少.

另外還DIY 了一條 BICC 電源線, 因賣相一般故未有拍照, 但效果也出奇地滿意, 有驚喜
HP:   HTPC > Weiss > CHORD > Graham Slee > SENNHEISER
2CH: HTPC > Weiss > CHORD > PRIMARE > KEF
AV:   OPPO > ONKYO > KEF

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

想問下BICC 電源線係咩線? 係咩特性, 用0係咩機好? 幾錢一呎? 邊到有得賣?

謝謝, 師兄.

進階玩家

2# radhk

BICC 兩芯 10A 秋記賣剩少少, $28尺, 我用於 CD PLAYER MARANTZ SA14 V2,
因部 CD 機本身冇水線, 所以我用兩芯都 OK

屬於典型英國線果種聲, 聲底自然唔誇張, 感覺很好,
連帶 DIGITAL OUT 去 DAC 都順滑左, 好聽左
我自己正朝向全套 CHORD + 舊款英國制 KEF REFERENCE 邁進,
師兄大概可能會知我既音樂取向.
再詳細D我唔識點形容, 總之如果本身鍾意英國聲既話, 呢條線真係好正
HP:   HTPC > Weiss > CHORD > Graham Slee > SENNHEISER
2CH: HTPC > Weiss > CHORD > PRIMARE > KEF
AV:   OPPO > ONKYO > KEF