設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[~ 原創影評 ~] 《荷里活爛片 The Disaster Artist》 睇後影評

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

disaster artist.jpg

昨天請了半天假, 順道看了占士法蘭高(James Franco)執導的《荷里活爛片王》.  電影係一套半"自傳式"的故事. 不過未講影評之前, 如果有心去睇呢套電影, 最好先去睇另一套電影《The Room》, 因為故事好大程度都係講返拍the room的幕後故事. 如果睇了the room才去看會更有共鳴同更好笑~~
故事講到主角之一的Greg Sestero (由Dave Franco演), 一個19歲青年, 認識了一個神秘人Tommy Wiseau (由James Franco演), 大家點樣由剛相識去到一齊投身電影界的一個故事.
其實未睇之前我都唔知有the room呢套電影, 睇完之後其實都真係唔知the room想講咩, 我又唔敢形容為"爛", 因為睇完之後又真係幾搞笑, 只係劇情上有d九唔搭八, 前因後果又無交待過咁. 所以我都比較會用"cult"去形容多過"爛". 而disaster artist其實就係Greg (真係有呢個人, 唔係單單一個電影角色), 佢同Tommy拍電影時見到的完全唔make sense的事情而寫成的一本書. 電影就係以呢本書為基礎. 我自己就覺得電影描述tommy的角度都比較正面, 因為真人的佢在網上的評價都係比較差, 形容佢都係用"騎呢", "古怪"等詞句. 但電影就寫得佢少少似有好大的vison不過只係無人明白佢咁.

電影入面我覺得 占士法蘭高無論外型上同口音上都跟到好足, 相反James扮Greg就唔算特別似. 另外成套戲都幾多明星客串, 不過我都只認出了好幾位, 唔係人人都認到.

最後故事告訴我地, 有時成功不一定要好認真, 把事情做得好好才會成功. 有時可能出來的效果不是自己如期的, 但最後又可能會成功. 但無論如何, 最少都要行出第一步才有機會成功呀. 就好似the room咁, 當時據說是用了6百萬美元去拍但只收了1800元票房. 係人都覺得唔得, 點知又比佢撞出了另一條cult片血路, 形成了一種文化, 依家每次放映都會場場爆滿, 但如果當時一開始已經覺得無可能成功而唔拍呢套電影, 就唔會有可能發生往後的事了!

祝各位2018年還在考慮的人, 快d踏出第一步~~  

評分

參與人數 4威望 +70 金錢 +70 熱話 +100 收起 理由
245141525 + 100
jc2ssych + 10 + 10
shstang + 10 + 10 用家心得極具參考價值
alleelarry + 50 + 50 報告非常詳盡

查看全部評分

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

唔想成套THE ROOM睇哂?? 可以睇下01點講~

https://www.hk01.com/%E9%9B%BB%E ... D%E5%AF%B6%E5%BA%A7
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

小瑟 發表於 2018-1-16 06:26
唔想成套THE ROOM睇哂?? 可以睇下01點講~

https://www.hk01.com/%E9%9B%BB%E5%BD%B1/111965/-%E4 ...

我都有睇過呢篇文章, 我覺得講唔到個"重點" 我認為都係自己親自睇一次the room, 最好同愛人一齊睇, 親身感受下好d~~ XD

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

真係好難捱晒成套片, 連呢幾分鐘小弟都捱唔到....

[youtube]WXEuzulOM9Q[/youtube]

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

既然係咁,睇又死唔睇又唔算見識過……
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

alleelarry 發表於 2018-1-17 14:21
既然係咁,睇又死唔睇又唔算見識過……

其實《the room》成套戲真係幾難捱, 不停出現"黑人問號", 我都停了2次去飲下水食d野先. 還好是同老婆一齊睇大家有得互相支持下 XD
睇完大家第一句都係: 其實套戲講咩?? XD

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

gashapon 發表於 2018-1-18 10:46
其實《the room》成套戲真係幾難捱, 不停出現"黑人問號", 我都停了2次去飲下水食d野先. 還好是同老婆一齊 ...

如果係咁的話,太太應該頂唔到五分鐘就會低頭打機……

講到爛片呢個話題,因為申請到12個月免費的 HMVOD,無意中睇左套《奪命無聲》,分兩次捱到尾,目的只有一個,好想知佢無聊成點,雖然未至於唔明個故事,但其悶蛋程度係「頂級」,對白又特別多……
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

我覺得套戲爛唔爛都唔緊要, 反而想知Tommy Wiseau何解咁有米....

某程度上佢敢行出呢一步係好事, 但另一方面咁講, 可以靠自己能力實現心中理想其實都係好事...

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

Hon 發表於 2018-1-21 19:36
我覺得套戲爛唔爛都唔緊要, 反而想知Tommy Wiseau何解咁有米....

某程度上佢敢行出呢一步係好事, 但另一方 ...

6百萬美金對於電影來說應該不是什麼大數目吧. 之前佢有提過自己做出入口生意, 我估佢又至少50歲, 如果做生意應該都有足夠的金錢吧.
另外佢都有提過有次交通意外入院幾星期, 之後就改變了想法, 去追尋夢想(拍電影) 喎.