設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 小瑟

[發燒碟] 全港第一個開碟片 … FEVER VINCY 德國版開箱片(#24 德哥留言)

星級玩家

唔知點解,逢係呢啲咩咩大制作,咩咩做監製,都係失望,只怪我嘅器材未夠班聽呢啲大制作

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

感謝小瑟大人 剛拎到簽名版cd 入面本書仔好靚

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
小瑟 + 10 + 10

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

用返原產地headphone 試下先

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

星級玩家

Post76星星專家勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

以下是小弟 HIFIDUCK 對部份發燒網友的回覆:

1. FEVER 的錄音動態很大, 我說動態大...  意思是指音樂的高低比對和房間聲。FEVER 比其他發燒碟更為考機。
AMBIENT 感非常強, 要重播得好聲, 後級必需夠力, 否則音場會橕不起,聲音就會變得一舊舊,你唔知佢做乜...

2. 有網友說: VINCY 把聲唔夠前...  其實泳兒的前後定位絕對正常, 這是一張「真正」的發燒碟, 錄音混音和製版均由阿部哲也先生親手操刀,將最自然的泳兒呈現在你們眼前...

發燒友需要明白到, 現今市場上充斥着粗製濫造、自稱發燒的低檔製作,
主要是靠誇張 EQ 和 COMPRESSION 來營造所謂發燒效果,令普羅大眾誤以為發燒碟就係應該咁樣聲,
久而久之,很多人已習慣了這種聲音,誤以為該種音色才是對,唔夠佢咁尖就等於濛?

假如我們將 FEVER 去跟一些濃妝艷抹,極重味精的「所謂」發燒錄音來比較,
FEVER 的 VOCAL 當然沒有他們的「前」或者「凸」...
但當這些錄音在高質的器材重播, 音色搶耳難聽, 往往不下幾秒鐘就停機換碟...

評分

參與人數 12威望 +379 金錢 +379 收起 理由
wil-wil + 120 + 120 絕對認同!
m600 + 10 + 10 絕對認同
Msuper + 10 + 10 至誇叻係你,德哥你係得既!
小瑟 + 120 + 120
aef0156 + 9 + 9 正到爆
CDR + 10 + 10 俾個Like你啦
kingwong007 + 10 + 10 報告非常詳盡
vm8833 + 10 + 10
HD_2 + 10 + 10
Will19 + 10 + 10
dc903 + 50 + 50 俾個Like你啦
cheungtsw + 10 + 10 報告非常詳盡

查看全部評分

星級玩家

Post76星星專家勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

3. 在網上試聽能作準嗎? 我明白全人類都希望唔洗錢買唱片,如果 STREAMING 同 CD 一樣聲就好喇 ... 但可惜現在跟實體 CD 差距仍然很遠...

相信很多發燒友也像我一樣,每當換新器材必會重複試聽相同的幾個錄音, 去感受新器材提升多少...

而我覺得將 FEVER 用來做考機 CD 絕對勝任有餘... 器材每升級一次,保證會聽到更多細節。

感謝各位支持!

評分

參與人數 8威望 +119 金錢 +119 收起 理由
Msuper + 10 + 10 嘩,德哥呀!
aef0156 + 9 + 9 高質Post
CDR + 10 + 10
cwyip + 10 + 10 絕對應同
vm8833 + 10 + 10
Will19 + 10 + 10
dc903 + 50 + 50 俾個Like你啦

查看全部評分

鑽石玩家

hifiduck 發表於 2018-1-20 20:27
以下是小弟 HIFIDUCK 對部份發燒網友的回覆:

所言什是...
通常以 “音樂的高低比對和房間聲” 用來形容錄音嘅動態通常係一 D 高質古典 (如 Reference Recordings,Telarc..) 或優質爵士錄音 (如 Chesky Records,Opus...)
“Fever” 監製敢以此言形容呢隻碟嘅錄音,相信一定屬 “用心製作” 及 “充滿誠意” 嘅作品。
對於呢類用心認真嘅製作,身為發燒友嘅你,如你如我,實應支持一下。
如果覺得呢隻碟播放出來的聲音有 D 怪,覺得人聲過後或背境音樂聲太細的話,不妨信信監製;嚐試將器材、喇叭擺位、Room Acoustic 稍稍調整。
再細心聽一次;話唔定會有一番不同嘅體會!

評分

參與人數 2威望 +19 金錢 +19 收起 理由
aef0156 + 9 + 9 俾個Like你啦

查看全部評分

星級玩家

買了碟, 但無乜驚喜, 有少少似催眠曲

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
ekwok + 10 + 10 中肯
Grandmaster + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鉑金玩家

想发表一些意见, 那些翻唱歌曲配上所谓新催眠樂, 即使现场听者前唱得多真又怎样? 何來音乐创作和创意?

評分

參與人數 4威望 +40 金錢 +40 收起 理由
dordor + 10 + 10
scc + 10 + 10 絕對認同
Msuper + 10 + 10 不得承認愈少人買實體CD愈難有高創作數量.
HD_2 + 10 + 10 俾個Like你啦

查看全部評分

高級玩家

老實講.我唔係咩發燒友..器材方面都係入門級...但呢張編曲同錄音真係唔差....係貴左少少...

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

支持duck哥全碟用輕聲表達高低感情可能部份發燒友覺得冇大陸炫技飆高音味精hifi碟好聽 全隻碟昨晚loop 了3次 聽得好舒服 樂器前後3d感好堅 等出lp 同2496file 都會再買

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Msuper + 10 + 10

查看全部評分