設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[~ 原創影評 ~] 遲嚟嘅“追捕”,放棄吧!

1萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

咁啱喺HBO重播FACE/OFF,令我想起一套睇得好唔愉快嘅“追捕”。吳宇森兩年冇新戲,之前“太平輪”真係太輪悶,一返嚟就回歸雙雄動作片,滿心本來歡喜,但睇完“追捕”之後真係七不像,究竟發生乜嘢事?

有份編劇嘅陳嘉上同阮世生做咗啲乜,點解畀咗個咁嘅劇本出嚟。故事其實又唔係真複雜,但唔係吳宇森善長做到嘅題材,由中、日、韓再加吳導個女,每個人唔係用母語做戲嘅時候又交唔到戲。最嚴重嘅係,之前吳宇森喺荷里活拍FACE/OFF時出名只要演員一take,重要係第一take,話係最直接嘅感覺。如果係就出事,因為咁大量場面係重新配音,即係之前係現場收音,但收音收得唔好,而配音後效果又差,相當唔專業咁!

張涵予係律師,唔似都算又唔交待清楚點解咁好身手,佢就完全係似犯多過畀人嫁禍,實在難睇!福山雅治好用力講好英文,太用力,好硬,完全唔自然。

簽名式動作場面方面,白鴿就唔使問一定有,重要直接係白鴿屋拍,但已經改為大量CG白鴿,冇哂實感!另有一場水上電單車追逐,本來開得算OK,拍主角演員大頭本來係必要,但睇返“FACE/OFF”之後,荷里活十幾年前嘅製作水準同要求真係畀依家高好多,同做得專業好多倍,總之就好似走精面咁,前後期做得唔好,就令到我覺得“追捕”拍得好流咁!

去到ending 大戰熟口熟面,同高峰時港產片所搭嘅景拍高潮大形鎗戰差無幾,再用CG加速度,激光鎗咁,其實係幾冇新意。好似睇返舊戲電影台咁,情懷分都失埋!

“追捕”真係睇到好冇癮,所以好多人睇覺得吳宇森回塘!放棄呢齣電影,保留吳導喺大家心中嘅好印像啦!

評分

參與人數 3威望 +70 金錢 +70 收起 理由
bigair + 10 + 10 絕對認同
小瑟 + 10 + 10
alleelarry + 50 + 50 絕對認同

查看全部評分

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

完全講中了當日睇完之後,出場想講既野……
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章

吳宇森想拍得張涵予好有型, 但完全型唔起.  拍動作時, 鏡頭 zoom 得太近人, 唔好睇. 吳導個女係套戲入面, 無吸引力, 換個靚女效果會好好多.
同意C hing 所講福山, 講英文時好唔自然, 表情好多, 但講日文時表情就好正常日本人面部無乜表情.

TV:  Panasonic TH-P

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

仲吳宇森... 算把LA...

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

估唔到大導依家攪成咁喎。

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

其實晚節不保係好多有成就的人的下場, 黑澤明以前拍娛樂片好地地, 但去到彩色後越黎越唔知點咁, 所以作品好米去馬, 唔好米由佢.
十零年前有套劍雨, 雖然唔係掛吳大導個名(佢係監製), 但入面都睇到唔少佢的影子. 整體算係唔錯的作品, 再早就要去到FACE OFF了, 吳導演拍的時裝劇向來太過浪漫, 甚至有D抽離, 但香港拍個D大部份都叫做好睇(英雄,喋血雙雄或辣手都好), 而今次拍外景, 又搵大量外國人, 搞到唔湯唔水其實又唔算好出奇.
等運到

銀級玩家

和廿幾年前,夏理遜福做嗰套,亡命天涯,差不多一模一樣嘅劇情,同樣都係講一啲新硏發藥物。只是醫生變律師,同樣被假禍。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Hugo Fok + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

吳大導超越唔到自己

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

bigair 發表於 2018-6-8 19:21
吳大導超越唔到自己

多好大導都係越拍越回塘...呢幾年令我有驚喜的, 是MAD MAX4個位, 佢真心利害, 為了錢拍了多套兒童片後, 一拍返自己心頭好就咁勁!!
等運到

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

mike384 發表於 2018-6-9 10:40
多好大導都係越拍越回塘...呢幾年令我有驚喜的, 是MAD MAX4個位, 佢真心利害, 為了錢拍了多套兒童片後,  ...

能夠拍到多元化先係勁,如果只拍一種風格,幾勁都會厭
Marantz • SAsound • JBL • XTZ • Klipsch • MK • Velodyne • Sony • Oppo • Mcintosh • Focal