設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: pbtour4il

[特別版] Justice League【正義聯盟】4K UHD / BD

星級玩家

老五 發表於 2018-2-24 10:56
師兄唔喜歡3D,但仍有人喜歡睇3D的

請問冇3D電視點睇呢,師兄?重有,我係指點解咁多間電視廠唔再生產3D電視,但都出咁多3D特別版,而唔係點解重出3D版,我冇話我唔鍾意3D

鑽石玩家

現在的電視沒有3D,但早壹兩年的電視仍有3D,難道師兄每年換一次電視嗎

星級玩家

老五 發表於 2018-2-24 12:44
現在的電視沒有3D,但早壹兩年的電視仍有3D,難道師兄每年換一次電視嗎

請問現在這套碟是早壹兩年出嗎?電視今年換就不可以嗎?

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

babepoon 發表於 2018-2-24 23:56

「家用3D電視近年減產了,減到幾乎停產。若3D和4K在硬件開發上不兼容,用家主流傾向4K多於3D。」,這個說法是正確的。

可是,影碟生產要跟隨以上原則卻並非百份百適當。原因是:

1)影碟是軟件來的,3D和4K是兩隻獨立影碟。無任何衝突。

2)當3D制式在戲院依然大行其道,觀眾希望透過影碟在家庭影院複製該觀映經驗,是合理期望。

3)亦有說法指,收費電視台、網上串流都好清啦,何解仍買影碟,耗費家居收納空間?其中一大原因便是3D影碟是3D制式家用輸出的唯一媒介。唔買碟就無。

4)如果閣下有從事影碟零售租賃的朋友,便會留意到,其實4K的受歡迎程度,並不比BD3D明顯地高。Astoundingly, 大家以為會被淘汰的DVD仍然有一定的捧場客,that's why DVD從沒面對停產危機。同理,3D亦然。

小弟置身蝸居,plasma電視很耐用,購入5年,看BD2D/3D依然有高水平的穩定發揮。時有興起更換的念頭,可是要過老虎一關並不容易。連同音響系統,一闊三大。

總結,沒人反對新制式的到臨。但原本流行的,也不至於去到兩個只能活一個的境地吧。影碟世界當選美國為龍頭,當美版3D仍大行其道,如果港版跳過未免太少器。美國特別版連玩具、figures都跟埋,難道又會惹來質疑:「當玩電腦online game都被稱為『電競』,甚至申請加入奧運。今時今日仲玩figures?」

用家喜歡看3D、買3D、收藏3D特別版都好,個人品味來的,也犯不著需要向旁人解釋吧。

評分

參與人數 9威望 +100 金錢 +100 收起 理由
toms110 + 10 + 10 絕對認同
alanadc23 + 10 + 10 絕對認同
HDDVD + 10 + 10 絕對認同
bellyjerry + 20 + 20 絕對認同
ericchoicw + 10 + 10 絕對認同
shrek-01 + 10 + 10
Whysee2017 + 10 + 10 絕對認同
G36 + 10 + 10
diyman + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

強國獨家鐵盒:
steelbook JL.jpg

鉑金玩家

babepoon 發表於 2018-2-24 23:56

師兄,我17年尾購入投影機就是為了喜歡睇3D

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
jc2ssych + 10 + 10

查看全部評分

鑽石玩家

donlam00 發表於 2018-2-27 10:24
師兄,我17年尾購入投影機就是為了喜歡睇3D

小弟都好享受喺屋企用投影睇3D。

3D沒落有很多原因(頭暈/要戴3D眼鏡等),但我覺得很大原因是看3D需要大畫面才有好的視覺享受,我試過就算用60吋電視看3D也覺得很焗促,好像在一個小畫框內睇戲一樣,但用投影看就完全是另一回事。我經常翻睇3D版Godzilla,在大畫面上看大怪獸的巨大感覺非常強烈,導演在訪問中都說在拍攝角度時採用一般人的視線(地上/大廈內/車廂內/直升機內等),加強視覺效果。

希望3D碟唔好停產啦。

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
donlam00 + 10 + 10 俾個Like你啦
diyman + 10 + 10 俾個Like你啦

查看全部評分

I miss HDDVD!

星級玩家

我入Z9棄A1,其一大原因正正就是3D,唔係屋企果幾廿隻3D碟掉落垃圾筒?碟繼續出,完全唔明點解電視要放棄,睇住嚟吖,下一兩代一定出番,我話既!

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

認同 CHING 睇法,  有時我覺得某 D 戲種根本就系為 3D 而設, 例如 <攻殼> 個類多電腦特效既電影根本只有 3D 版先 Show 到個畫面原意... 不過, 玩 3D 真係好鬼蝦人, 無百靚吋都 Show 唔到 3D 空間個種長闊深感覺... 而我自己過去既觀影經驗系戲院播 3D 戲既畫面亮度 / 銳利度明顯不足, 搞到個 3D 畫面畫質不倫不類...  問心我覺得 3D 技術其實值得保留,  但前設系投影機要夠光...唔系真係晒左轉 3D 班 technician 心機

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
diyman + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鑽石玩家

Hugo Fok 發表於 2018-2-27 15:37
認同 CHING 睇法,  有時我覺得某 D 戲種根本就系為 3D 而設, 例如  個類多電腦特效既電影根本只有 3D 版先  ...

小弟屋企只用到80吋幕,不過已經好滿足啦。

小弟嘅心水3D碟如下:
Doctor Strange
Ghost in the Shell
Godzilla
Gravity
Jurassic World
Mad Max Fury Road
Wonder Woman (3D女俠實在太靚啦)
San Andreas (你懂的)
X-Men Day of Future Past
Legend of Guardians (must buy!)

紀錄片:
Micro Monsters 3D
Kingdom of Plants 3D
Galapagos 3D
World Natural Heritage Panama 3D
Imax Deep Sea 3D

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
donlam00 + 10 + 10 俾個Like你啦

查看全部評分