設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] Xbox PS3 2ch stereo out...新增PS3 HDMI問題

三潮玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

佢將5.1音原downmix做 2ch 係用咩技術? default 已經係有模疑surround, 搵唔到有設定做純綷2.0 stereo...一向打機用佢模疑出黎既效果都OK自然...
尋日手痕放隻DVD(戲) 入去睇, 模疑出黎既效果比起我o係PC上面用Windvd, Powerdvd 好好多(比起呢兩個software既Dolby Virtual同TrueTheater技術).. 可能XO都係 用同一種技術 只係我唔識set?

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

好似係Dobly Digital 2.0???
你用2隻喇叭??
一隻GAME/DVD一向有2.0 OR 5.1 OR 7.1的,不是down落2.0來的,
360就一向用Dobly Digital,PS3先會有DTS,是光碟容量問題吧。

但用360睇DVD一定好過用PC的,由其音效.....
PC衰到冇朋友
MY BLOG:http://gvgame.blogspot.com/

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

三潮玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章

我用電腦兩隻喇叭 PC就咁Soundcard->Speakers
Xbox就紅白轉3.5mm入soundcard line-in再出Speakers
我入隻DVD落Xbox, DVD menu揀Dolby 5.1, 最後出黎既效果都係有模疑surround...所以我估係xbox做左處理再出紅白...但唔知用既係咩技術(如果用家用DVD機做同樣既事, DVD機set 紅白2ch out, DVD menu揀5.1 track, 只會出普通2.0 Stereo)

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

我用電腦兩隻喇叭 PC就咁Soundcard->Speakers
Xbox就紅白轉3.5mm入soundcard line-in再出Speakers
我入隻DVD落Xbox, DVD menu揀Dolby 5.1, 最後出黎既效果都係有模疑surround...所以我估係xbox做左處理再出紅白...但 ...
大佬John 發表於 2009-12-23 17:35

紅白一定出2.0的
模疑surround係指2隻喇叭出5.0效果???冇可能的-___-只係DD2.0解碼效果好D
MY BLOG:http://gvgame.blogspot.com/

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

三潮玩家

點解你會話兩隻喇叭做唔到模疑既
我中二果時..九七年左右已經有呢D野...果時後面只得mono.. 仲記得Creative第一代EAX未有真既獨立後置音源, 就係用模疑出來..
不過好多人都係第一部機就係5.1..所以用唔著呢D野..
依家用powerdvd, windvd 就咁set Stereo就只有前面音場, 如果用Dolby virtual, Dolby headphone 或者TrueTheatre睇5.1DVD片就可以有後面定位, 連左右都分到, 當然冇用真喇叭咁實在, 喇叭既距離講究D, 坐歪左會聽唔到

1萬

鉑金玩家

點解你會話兩隻喇叭做唔到模疑既
我中二果時..九七年左右已經有呢D野...果時後面只得mono.. 仲記得Creative第一代EAX未有真既獨立後置音源, 就係用模疑出來..
不過好多人都係第一部機就係5.1..所以用唔著呢D野..
依 ...
大佬John 發表於 2009-12-24 23:13

果種係用反射原理,唔係解碼格式上的問題,
冇錯一對好的喇叭可以做到環回感覺,但當然同你SET 5隻喇叭個效果有差。
你可唔可以用一對喇叭聽到頭背尾有飛機飛過??(當時係HIFI世界度可以做到,但一定唔係入門野)
因為其實我唔太明你問題是問什麼......所以我可能問非所答

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

三潮玩家

差唔多到講題喇, 上面講既反射要靠牆之類既配合, 我指果種係冇環境限制, lo end家用機都有技術可以將5.1既音源downmix 輸出2ch 喇叭 , 部機模疑計算左果D反射, 直接mix入2ch內..原理

我果個問題係, Xbox既紅白out已經包含以上技術, 但係唔知佢用邊個品牌既技術
http://www.dolby.com/professiona ... irtual-speaker.html
http://www.dolby.com/consumer/un ... irtual-speaker.html

我估呢度大多數人都冇用過佢既紅白out, 一直都係用digital out所以未聽過.. 可以去youtube睇人地用2ch capture既片, 好少少既PC speaker已經聽到.
[youtube]Iz16_SF1TOw[/youtube]
另外PS3都有(效果仲出D)
[youtube]Pe-zBdCxd_o[/youtube]

1萬

鉑金玩家

差唔多到講題喇, 上面講既反射要靠牆之類既配合, 我指果種係冇環境限制, lo end家用機都有技術可以將5.1既音源downmix 輸出2ch 喇叭 , 部機模疑計算左果D反射, 直接mix入2ch內..原理

我果個問題係, Xbox既紅白out已 ...
大佬John 發表於 2009-12-25 22:39

360好似冇用e個技術,
而你也可看看遊戲的包裝上有沒有印上技術logo,
但我也同意PS3比360好聲

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

三潮玩家

搵到, 舊版先有得揀prologic II 同mono. . update左之後冇左..

三潮玩家

我部PS3用HDMI直接餵落電視出2ch, 最近先得閒少少留意PS3 個HDMI 2ch.. 原來部機無pro logic既技術, 唔怪得我打左十幾廿日都唔覺有virtual surround...

http://www.diffen.com/difference/PlayStation_3_vs_Xbox_360
The(PS3) sound system is Stereo, and can support 5.1-channel Dolby Digital (HDMI), 7.1-channel LPCM.
Xbox 360 has Dolby Pro-Logic II, sound system and can support 5.1 channels Dolby digital output.

http://www.copygames.org/game-tips/xbox-360-vs-ps3.html
For gamers relaying on analog sound connections, the Xbox has the advantage of offering Dolby Pro-Logic II in addition to standard stereo. But for those with digital connections, the PS3 wins the day by offering both 5.1 Dolby Digital surround and 7.1 LPCM surround.

PS3上面要軟件包含pro logic先有virtual surround...好似上面Uncharted 2咁game內有選項, 我打heavy rain時只有基本stereo...部機唔識自己將game既5.1來源downmix做pro logic(要專利$$)
我之前xbox插HDMI, 揀2ch out就可以咩game都有pro logic效果, 只要隻game本身有5.1就得, 依家xbox色差+紅白都一樣有(好明顯PS3無視上個世紀既技術..諗住冇人用... 舊PS2就有..)