設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: ivanbbq

Bluray 駁 Panasonic 4K 電視畫面不正常

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

MSZ 發表於 2017-12-31 02:25
唔關BD機事。肯定係你部電視啲味精太多未off。

THANKS, 但我響setting 已經試過晒高低開關但都一樣呢.........

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

小瑟 發表於 2017-12-30 15:25
試下藍光機行返1080先,再睇埋Pan記HDMI有冇SET什麼增强模式,有就試下關左佢先。 ...

THANKS, 電視setting 已經試過晒了

藍光機本來就係1080 無4k

鑽石玩家

山葉幫成員

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

ivanbbq 發表於 2017-12-31 22:34
THANKS, 電視setting 已經試過晒了

藍光機本來就係1080 無4k

我都係1080p BD機駁4K電視,啲畫面不知幾正常。

你試吓喺部BD機度較吓

鑽石玩家

ivanbbq 發表於 2017-12-31 22:25
thanks for your advise

遂樣答

TH-40DX650H firmware 剛剛係2017年11月有update (ver 4.270),點會年幾都冇update呢?  
http://av.jpn.support.panasonic.com/support/global/cs/tv/download/fw/asia_2016/down_asia_oce_me_01.html

如你說電視時鐘慢幾分鐘,很可能時間唔對而sync唔到,check唔到有update提醒

依家多數上網的device 都會自動跟 time server sync 時間,唔需要自己校,Panasonic TV我未用過,但師兄可再double check 下有關電視的上網/時間設定先。再人手download 上面firmware 落usb drive 插落電視進行update。

另外,如師兄講的色塊情况,一般試背光/contrast / brightness 已經足夠,或睇睇有冇HDMI 色域 / HDMI color range 一類設定,如試晒都係咁,很可能係panel問題,再call pan記師父維修
Sony VW500ES, LG OLED65E6P,
Magnetar UDP800, Panasonic UB9000GH1
Anthem AVM90, Krell Evolution 3250e, KAV-2250, Sunfire TGA-7401
Ken Kreisel K700 x 3, KS700 x 8, DXD-500 x 2

鑽石玩家

還有... 見師兄cap圖,只是某一種膚色出問題,睇其他碟或睇電視台又有冇問題?
又可以試download video clips 落usb 直接播,排除係bd player / hdmi 線問題
Sony VW500ES, LG OLED65E6P,
Magnetar UDP800, Panasonic UB9000GH1
Anthem AVM90, Krell Evolution 3250e, KAV-2250, Sunfire TGA-7401
Ken Kreisel K700 x 3, KS700 x 8, DXD-500 x 2

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

Versa 發表於 2018-1-1 12:28
TH-40DX650H firmware 剛剛係2017年11月有update (ver 4.270),點會年幾都冇update呢?  
http: ...

thx

我而家電視個VERSION 就係 4.270
可能係佢有自動 update 過?
但我耐唔耐就有手動去SEARCH, 每一次都話無新版本

佢有無同SERVER SYNC 我唔清楚, 但而家我係每隔兩三日醒起就要手動去改個時間, 如果唔係隔幾日, 預錄電線節目就會足足慢咗成一節

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

Versa 發表於 2018-1-1 12:51
還有... 見師兄cap圖,只是某一種膚色出問題,睇其他碟或睇電視台又有冇問題?
又可以試download video cli ...

睇電視無問題

其實唔止係膚色有問題
其他地方例如背景, 甚至係片頭都有問題

睇NETFLIX 都無問題

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

可以試改去其他HDMI 位....

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

nicebeebee 發表於 2018-1-1 23:51
可以試改去其他HDMI 位....

試過了

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

尋晚睇仲係有問題
今朝打去約師傅上黎整
今晚返到黎開碟睇, 無留意有無問題

因為某D 原因, 我將電腦個雙屏幕 HDMI 輸出去電視 DISABLE, 剩係留番DVI 輸出去MONITOR

唔知關唔關上面事, 睇多兩睇, 發現係喎, D 色無左一撻撻?
PAUSE 左佢都無閃閃下

再開番個雙屏幕, 暫時都係無問題