設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[DAP播放器] Boxing Day Onkyo PD-S10 開box + 細機仔ABCD 對比

黃金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

玩左Headfi一段時間,大機仔,拖Amp等,咩都掂下。但隨住年齡增長,又越黎越懶,就唔想帶咁多野出街,一部細機加耳機就算。而且呢期幾間大廠嘅細機都做得幾好,所以就入晒黎玩。岩岩見Onkyo "例牌" 又出部升級版,又唔算好貴就入黎玩下,順手ABCD佢同其他細機仔,睇下有咩唔同。

先講S1 vs S10,基本除左個背面花紋唔同,成部機一模一樣,連UI,Mon嘅解像度都係一樣,淨係搞入面嘅零件,加強內部屏蔽,換左靚電容,不過我覺得最正係個Volume Knob實左好多,無咁鬆嘅,講咁多野都無用,都唔會爆機睇分別,咁就真係睇下聲方面有無誠意啦。。。。。

開聲就粗粗地,估計同30R,DPS1一樣要煲陣先順,但聽落已經有分別。推力上,差唔遠,我用 SEM-9大家 High gain 都係 47 格夠聲,AK隻Michelle就 42 格,推力上唔算好大但已經夠一般入耳用。

三頻同分析力都有提升,但唔算好大。最大分別係個密度同分離度,對比下,S1中頻有D虛,低頻比較散同淺。S10除左中頻實返曬之餘,低頻凝聚力同深度都比S1好,係聽得出唔同果種分別,但兩部機個音色都係一樣,係硬質素唔同左。你問我值唔值得升級就睇下你對哩部機仔有無愛,我就覺得佢就係S1完全體,以記憶中試過DPX1A同S1比較過,聲上面有一段距離,但今次與S10比,距離己拉近,始終唔同size,功能又唔同,無得點比較,我自己就鍾意齋入歌聽歌嘅細機仔,唔洗煩太多野。

好,AB完大佬同細佬,就係同其他兩部細機AB 下,雖然價位有D分別,另外兩部煲得又超多,一部300個鐘,一部500幾,有少少唔公平,所以可以當睇下就算。
因為三部AB,會有少少亂,我簡單講講同解析少少:

冷暖:
由冷至暖:  S10 ~ ZX300 > AK70ii
可能同本身DAC有關係,S10係比較中性偏少少暖,ZX300就再暖多好少好少,而AK70就真係聽得出比其餘兩部暖聲。

音場,空間感:
AK70ii > S10 ~ ZX300
AK70ii明顯係3部中音場最闊,空間感最強,而ZX300係最窄,S10同佢差距唔算好多,真係爭少少。

包圍感:
ZX300 > AK70ii > S10
雖然 ZX300音場窄,但換黎包圍感強烈,而AK70ii因為分離度高,包圍感無咁強,而S10哩樣有少少做得唔好,可能同佢聲底有關。

分析力:
AK70ii > S10 = ZX300
雖然暖底,但分析力比起其餘兩部機都好,弱音好清晰,唔同樂器嘅線條都好出,S10就聲有D粗,背景有D唔乾淨,ZX300弱音就細少少,背景都叫乾淨。

高頻:
S10 > AK70ii > ZX300
S10做得幾好嘅一項,標上去比其餘兩部爽快,AK70ii就比較圓潤,ZX300就有少少暗落黎。

中頻密度:
ZX300 = AK70ii > S10
ZX300嘅中頻有經過染色,唔鍾意就會覺得present得太出,鐘意就覺得好好聽,人聲樂器都比AK70ii同S10出,密度高,而且男女聲都present 得唔錯,尾音餘韻做得幾出下。而AK70ii就一貫圓潤細緻嘅人聲,舒舒服服。S10哩項就弱少少,可能同未煲有關係,有少少粗身。

低頻:
AK70ii > ZX300 = S10
AK70ii推力嘅原固,低頻力度,同控制力都好好,層次分明。S10 就實淨,力感量感同深度都唔及AK70ii。ZX300就量感較強,亦算實淨,但層次就present得無咁好。

動態:
ZX300 > AK70ii ~ S10
哩個係ZX300強項,可能同佢present中頻有關,個動態層次好明顯,反應好快。而AK70ii同S10個動態其實唔差,起伏都唔錯,只係ZX300做得比較好,較刺激。

總結,3部機音色都唔同,如果聽流行曲,舊歌,1~2件樂器嘅歌比較多,ZX300幾唔錯,另外兩部就比較雜食少少。但如果計價錢,Size,重量嘅話S10的確係幾抵玩,因為佢最細部,最輕,最好袋。不過應該同之前部S1一樣,首要要煲煲佢100-150個鐘先,你買返黎聽幾首歌,放係度煲佢50個鐘,你會明我講乜。順帶一提,新firmware 已經support OTG,Tidal 得港版有,想加Dac / Amo 同 玩串流嘅師兄可以留意下,我就無乜用啦。最後耳聽為實,當我狗噏又好,睇完就算又好,都無所為,志在分享。

最後我煲機先~多謝收睇。

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
samuel2046 + 10 + 10 用家心得極具參考價值
hphp + 10 + 10 報告非常詳盡

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

thanks for your sharing

鉑金玩家

正喎,細細部又好聲真喺唔易搵

黃金玩家

i want to buy Onkyo PD-S10

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

thx your report~~

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

請問s10幾銀?

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Hi Ching, 想問直推 250ohm 大耳夠唔夠力? thx

黃金玩家

zwaiship 發表於 2018-1-14 10:46
Hi Ching, 想問直推 250ohm 大耳夠唔夠力? thx

可以話勉強夠聲壓,但一定唔會推得好(用2.5平衡150ohm CL1試)。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

DanielHK 發表於 2018-1-19 21:34
可以話勉強夠聲壓,但一定唔會推得好(用2.5平衡150ohm CL1試)。

Thanks Ching, 昨天入了

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

其實呢部機係有Variable Line-out,揀線路輸出後可以調校音量,同級音量明顯比選用耳機輸出嘅大聲。2.5同3.5同樣用到兼且可以調校增益。不過如果熄咗機再開機或者抆咗耳機再插部機會set番耳機輸出,要自己重新set過,兼且一致會以 32bit 輸出,無論你有冇 set 到用32bit都好。

不過唔知我係咪聽覺有問題,本身用Sony XBA-N3AP加原廠3.5mm升級線,部機要set線路輸出,普通增益,音量校到去43或者44先至覺得夠大聲。其實呢個setting for我部耳機係唔係太誇?