設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: mark1

[投影機/幕] 有無人知JK 幕 3代4代價錢就差成倍,但質素分別大唔大?

星級玩家

fishbone8822 發表於 2017-12-25 17:16
師兄你都係用W1070+ 那我分享多些

白平衡要怎樣調教

鑽石玩家

kensun 發表於 2019-8-29 19:38
白平衡要怎樣調教

要用儀器調
不可一不可再, 向毒品說不, 向後級說不..
係...不能得一部咁小...

專業玩家

fishbone8822 發表於 2017-12-25 22:31
UHC68 本身3000流明+ 雷射的高動態...光度唔係講笑, 除非超過5米投影距離或要投140"以上, 否則不建議用高 ...

師兄、請問benq x12000h 流明2200 距離五米 投150‘ 用jk 最新果只電拉白幕增益1.0好嗎?係米部機明低就幕增益都越低越好?

鑽石玩家

TungSit@G 發表於 2020-1-18 14:02
師兄、請問benq x12000h 流明2200 距離五米 投150‘ 用jk 最新果只電拉白幕增益1.0好嗎?係米部機明低就 ...

X12000h 投150" 用1.0增益幕, HDR不夠光

剛在計算網站模擬結果建議1.8~2.0增益(只供參考)

另外JK新幕不清楚呀, 我用影輝的

評分

參與人數 1威望 +9 金錢 +9 收起 理由
TungSit@G + 9 + 9 用家心得極具參考價值

查看全部評分

專業玩家

fishbone8822 發表於 2020-1-18 17:20
X12000h 投150" 用1.0增益幕, HDR不夠光

剛在計算網站模擬結果建議1.8~2.0增益(只供參考)

多謝師兄幫手查資料、可以分享下個網站嗎?

鑽石玩家

TungSit@G 發表於 2020-1-18 17:23
多謝師兄幫手查資料、可以分享下個網站嗎?

己給

專業玩家

fishbone8822 發表於 2020-1-18 17:33
己給

Ching你好,我剛購入了benq tk800m 流明有 3000 ANSI(但應該會長期用SmartECO)
用網站計過,打算距離2.8米 投80吋

因為屋企牆身天花都係白色,幕旁邊又會有窗(會儘量拉窗簾)
想問下用影輝rx1灰幕合適嗎?方便的話想pm問你拎購買資料

鑽石玩家

Cmahk 發表於 2020-6-29 11:18
Ching你好,我剛購入了benq tk800m 流明有 3000 ANSI(但應該會長期用SmartECO)
用網站計過,打算距離2. ...

近日我地試左隻影輝新野, 應該更合適你用, 0.9增益抗光灰幕, 最新產品還未上架
幾位optoma uhc68(laser)朋友轉用後提升很大, 開燈未至於傻瓜變超人比美TV, 但可睇性高左好多, 熄燈下更立體及對比度較高

我也打算轉....裝修後, 但比RX1貴不少

以下圖片是同RX1(灰1.1) 對比照

WeChat 圖片_20200629151307.jpg
WeChat 圖片_20200629151247.jpg
WeChat 圖片_20200629151237.jpg

專業玩家

fishbone8822 發表於 2020-6-29 15:15
近日我地試左隻影輝新野, 應該更合適你用, 0.9增益抗光灰幕, 最新產品還未上架
幾位optoma uhc68(laser) ...

分別都幾明顯!請問是熄燈後的效果嗎?

(太貴的話要說服另一半有難度,哈哈)

鑽石玩家

Cmahk 發表於 2020-6-29 16:39
分別都幾明顯!請問是熄燈後的效果嗎?

(太貴的話要說服另一半有難度,哈哈) ...

除第二張外, 其他都係開燈影