設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] Star Wars: The Last Jedi – 睇故好唔好駁故呢?

1萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

星戰好多細節不嬲都係令人失笑~~今次星戰八一樣:一開始spaceship大戰,用大量炸彈放落first order戰艦,喺太空何來引力放落到炸彈?向前用laser、向下放bomber!?

Leia被炸飛太空中,冇喺絕對零度下死,重可以游返去飛船,玩哂!

高潮Luke、Ben Solo大戰後“嚟個元神出竅”橋,哈!我硬係覺得炒風雲「劍廿三亅!

點都好啦,星戰呢個galaxy 係一個畀美國佬不停揾錢嘅galaxy !

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
小寶老豆 + 20 + 20 超正... 炒風雲「劍廿三亅!

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

Bomber那裡我事後有去搵答案, 原來有本書有講bomber d bomb其實唔係"drop", 而係利用磁力鎖定了個目標. 不過睇完我更加唔明, 既然唔係drop, 又為咩要"自殺式"咁飛到敵方上面, 倒不如射飛彈好過. 始終"drop"係在自身安全的情況下drop完就走, 唔係成team一路比人射一路等是但一架可以成功...

Leia我第一下真心覺得怪, 不過都知道leia本身有force, 咁佢係就快死之前"爆seed"都講得通. 我反而最唔buy Luke佢個設定, 點可能因為咁少事而想殺kylo ren. (其實所有人都會有dark side, 重點是能否利用本身的修養去overcome佢) 所以我都係認為作為一套sci fic電影佢係OK, 但如果係"star wars"系列就只係剛好合格而已.

不過都睇得出今集導演有心叫大家"let it go", 連yoda 都叫luke向前看, 我自己都feel 到係暗示大家唔好下下同舊作比較. 但問心用得star wars呢個名, 某程度都係"消費"緊fans的關注. 就例如我玩metal gear, 一向都係講蛇叔, 如果無啦啦出隻game係完全唔關蛇叔事, game模式變成好似sim city咁起基地. 咁玩開metal gear的人一定會唔習慣呀.

評分

參與人數 2威望 +40 金錢 +40 收起 理由
小寶老豆 + 20 + 20 絕對認同
kl122002 + 20 + 20 絕對認同

查看全部評分

1萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

重有Snoke係咁講睇穿Kylo Ren諗乜,即刻就畀佢做底!
呢到真係唔知笑Snoke流,定嘩,Kylo Ren勁!

1萬

白鑽玩家

老而不

睇左, 我都唔想打評論.  原本只係為左想望一下全身銀色的Captain Phasma, BB-8
點知...唉
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kl122002 發表於 2017-12-27 20:11
睇左, 我都唔想打評論.  原本只係為左想望一下全身銀色的Captain Phasma, BB-8
點知...唉 ...

captain phasma今集幾乎可有可無....另外佢裝甲....既然原來可以反射激光, 咁上集為咩又怕俾finn用槍指住佢....(之後發生咩事大家都知...)

1萬

白鑽玩家

老而不

gashapon 發表於 2017-12-28 11:44
captain phasma今集幾乎可有可無....另外佢裝甲....既然原來可以反射激光, 咁上集為咩又怕俾finn用槍指住 ...

人的本能反應...罷?
唉, 今次的series 好多野都寫得奇奇呢呢
還是好音樂最好.

黃金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

大空船有引力(否則船入面既人會漂浮);唔射埋去係因為有力場保護(但我唔明點解力場唔會令啲轟炸機彈開)
公主死唔去嗰吓,我覺得有啲神化;話晒都未見過有 Jedi 可以喺太空生存
Snoke 咁易被 Ben Solo 殺死,同佢既原力強度不相稱;呢吓真係搲頭。睇落好兇狠,原來係豬腸粉!
Luke 想殺 Ben,就當佢一時走火入魔好了;但佢無理由被 Ben 既原力震暈。因為 Luke 勁過佢老豆(黑武士),而 Ben Solo 肯定弱過黑武士(至少故事到目前階段都仲係)
最睇唔過眼既係 Finn,根本只係除咗頭盔既白兵,又唔係特別醒或特別強,卻總係死唔去

話時話,下集仲有無公主..........?點搞?
在籠裡出生的鳥,認為飛翔是一種病。
Birds born in a cage think flying is an illness.
- Alejandro Jodorowski

星級玩家

Raphael 發表於 2018-1-2 22:42
大空船有引力(否則船入面既人會漂浮);唔射埋去係因為有力場保護(但我唔明點解力場唔會令啲轟炸機彈開) ...

個barrier 只擋激光擋不到bomb.

以ben 既血統去dark side 幾大獲 luke 無下手佢都好困惑 基本出於本能同dark side對抗

反而我唔鐘意個力量平衡設定 dark side 大佬死左另一邊都打柴