設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ykluk

[CAS音響] 人造木耳大測試之Fidelizer Nimitra個人聽覺報告

銀級玩家

ykluk 發表於 2018-2-12 11:57
唔好意思咁遲先覆你, 因為之前唔喺香港~!!  

小弟唔係好熟你部audio aero reference tube cdp, ...

Capitole CD Player Reference规格:

可读格式:CD,CD-R,CD-RW    频率响应(with internal CD player and 16/44.1 kHz input):5Hz-21kHz(-1dB)(with 24/96 input):3Hz-48kHz(-1dB)   输出电平:7V RMS    输出阻抗:100欧姆    讯噪比:127dB    总谐波失真:<0.2%    重量:32.6ibs   体积(W*D*H):17.52*16.93*6.45 inches

https://www.stereo.net.au/forums ... tole-reference-cdp/

尾二張機後圖就係啦,唔該曬

聽感同篇評測相近…2聲道前級功能極一般,dac解碼把聲幾舒服…分析力比對現今器材可能應唔算太高…。
http://bbs.whaudio.com/thread-12480-1-1.html

有勞六爺

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

邱邱 發表於 2018-2-12 14:39
Capitole CD Player Reference规格:

可读格式:CD,CD-R,CD-RW    频率响应(with internal CD player and  ...

上網係咁咦睇咗Audio Aero Capitole Reference CDP既試用報告, 好似呢部法國嘢都幾好咁喎, 不過可惜佢唔support USB digital-in同DSD, 咁既話如果要用Fidelizer Nimitra就可能會浪費咗少少, 因為Fidelizer Nimitra係USB audio輸出, 咁你要接Audio Aero Capitole Reference CDP就可能要搵隻類似北極鷗既DDC去將USB轉做同軸入, 但始終唔及就咁USB in咁好聲, 同埋玩唔到DSD file....

當然, 如果暫時唔考慮DSD, 都可以搵隻DDC玩住先, 小弟有"北極鷗"試過都算唔錯~

https://post76.hk/thread-200038-1-1.html
http://obeediy.blogspot.hk/2013/ ... mos-ddc-usb-in.html

當然長遠計梗係搵部好啲既DAC, 但小弟真係未聽過你部Audio Aero Capitole Reference CDP, 唔敢肯定係咩聲底, 不過你又用緊audio note同英國ProAc, 都唔太肯定你係鍾意法國聲定英國聲....

小弟一向訊源會以最高分析力同平衡無味為主, 將味道都集中喺喇叭同AMP到~

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
邱邱 + 10 + 10

查看全部評分

銀級玩家

ykluk 發表於 2018-2-12 15:07
上網係咁咦睇咗Audio Aero Capitole Reference CDP既試用報告, 好似呢部法國嘢都幾好咁喎, 不過可惜佢唔s ...

唔該曬六爺,個人較鐘聽啲舒舒服服聲底…英法都Ok(部法國膽cdp另一用處係接stax 727ii耳擴 同sr507靜電耳筒,用尼頂替用開嘅acram cd73分析力吾太差,但欠味道,較不耐聽)。

睇尼尼部機唔多啱我玩…

其實而家經notebook hdmi入tv再用tv光纖入cdp...把聲都尚可接受到,反而用飛利浦9700bdp插lan用同軸入cdp...同様播youtube...但把聲就唔及用hdmi轉光纖把聲…較濛,焦點…好一般。

另外再想問問尼部機個hdmi插位係咪可接收到notebook hdmi音頻輸入再經ddc出同軸入cdp...?

有勞六爺

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

邱邱 發表於 2018-2-12 18:36
唔該曬六爺,個人較鐘聽啲舒舒服服聲底…英法都Ok(部法國膽cdp另一用處係接stax 727ii耳擴 同sr507靜電 ...

Fidelizer Nimitra設計上只係減低所有輸出以免干擾多, 所以最好建議係只用USB audio, 佢HDMI只係用嚟接電視或者monitor用嚟裝driver, 聽歌時都係唔建議插住HDMI, 小弟試過的確係唔插好聲啲~!! {:9_423:}

以你講法, 你應該係鍾意法國聲底多, 真係唔多建議你玩呢部, 因為未必有得玩你部CDP...

你部CDP有同軸輸入, 可以去考慮吓naim uniti core, 佢除咗係一部music server, 有CD slot可以rip歌, 而naim係專做同軸輸出, 應該係好啲~ 雖然小弟未聽過唔敢講係咩聲, 但function上係啱你用:

https://www.naimaudio.com/product/uniti-core

評分

查看全部評分

銀級玩家

多謝六爺建議,naim味道反而唔多啱我…一去較高頻段,分析力較差(始終偏厚聲…較難兼顧高頻分析力、分離感…尤其弦線殘響尼音…),人聲就ok..我套setup已偏厚,再加厚好易濛。

見六爺話尼部機分析唔錯…又唔厚聲,可能同我套機有化學作用。

或者有機會試試…港產膽exd DAC或ddc...唔少師兄都話唔錯,不過都唔平…

3萬

白鑽玩家

邱邱 發表於 2018-2-13 13:53
多謝六爺建議,naim味道反而唔多啱我…一去較高頻段,分析力較差(始終偏厚聲…較難兼顧高頻分析力、分離感 ...

exd都有朋友講過話好正, 但小弟未試過唔知如何, CHING可以一試~!! 不過咁咪接唔到你部CDP囉~

評分

查看全部評分

銀級玩家

ykluk 發表於 2018-2-13 14:59
exd都有朋友講過話好正, 但小弟未試過唔知如何, CHING可以一試~!!  不過咁咪接唔到你部CDP囉~ ...

用唔到cdp dac ,但都可當轉盤用 ,我而家都有用轉盤out接馬蘭士sr8002石機…不過好少聽尼個組合(部古董馬蘭士sr8002睇戲多),但當然無插lan music player出cdp dac甘簡單直接,聲當然靠估啦。

睇評測都好少心動…但睇完六爺尼部評測…真心想試試,可想毒性唔低

新仔玩家

真心Fidelizer Nimitra尼部嘢嘅料勝得過A10???

https://www.google.com.hk/search?q=aurender+A10&rlz=1C1GGRV_zh-TWHK758HK758&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj61tqLqtzZAhWCfLwKHSYzDWcQ_AUICigB&biw=1396&bih=668

3萬

白鑽玩家

toy167 發表於 2018-3-8 16:20
真心Fidelizer Nimitra尼部嘢嘅料勝得過A10???

https://www.google.com.hk/search?q=aurender+A10&rlz=1C1 ...

用料? 其實小弟對硬件用料價錢之類真心唔熟, 不過我估拆晒佢哋2部既料出嚟, 點計都一定係A10靚啲貴啲啩~

專業玩家

各位師兄,我有部 基本上係全新的Nimitra Signature 版放,有興趣請PM