設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: wil-wil

[討論] 【會前後討論】mission 精選入門喇叭 LX 系列點點試精讀體驗

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

第二場開始了,今次我地專登將第一場同第二場在選歌上有小小分別,就係希望二場的版友都可以有不同的感受呢。

大家如果想囉對LX-1返屋低玩就記得回覆講下感想同點解咁想囉返屋低試玩勒。

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

今日係Show中先第一次睇到MISSION LX系的分音,雖然我都唔識D電子零件邊件打邊件,但睇喇叭的接線……大佬,平時D分音邊有用D咁粗既線架

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

LX2性價比好高

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
wil-wil + 20 + 20

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 黑鑽石勲章

LX2 性價比真是無嘢講,超高。
表演第一首歌時,一開聲嚇一跳,D punch 好實淨,好有力,勁道十足。
第二首時,嗰種包圍感、離箱度真係好誇,兩聲道竟做到5.1 多效果。講真嗰吓好震撼,無論雨水聲、行雷聲、風聲嗰種包圍和定位完全模擬到環繞音效,到後來男聲獨白好出好實在,女聲唱歌也不錯,但相比下就較普通。
跟著到女聲表演技巧嗰段,整個演出都對得起價位有餘,高低強弱快慢節奏感都清楚交待。唯獨是最高音特別是接近大嗌嗰吓就比較拮耳同突兀。正當試出它比較失色的位置時,大王要求東哥 Luxman 後再試,剛才的失色位完全改善過來,餘韻多咗,聲成熟咗、圓潤咗,聽起來好舒服,值得欣賞。
之後再試多後幾首改用LX 4 座地,聲底同出一轍, 屬中性耐聽那種。但當然底頻潛得更深,表現得更從容,像話給大家知,我大把貨責,即管放馬過來那樣。
較可惜這次試範因時間所限,沒有試流行曲或錄音較普通的音樂多表現。因本人聽音樂是比較多心,屬雜食形。八、九十年代流行中文曲是本人較多聽的,但這次試不到,希望下汴有機命再上去再試真。
總括來說,這價位LX2 暫時我認為是冇對手的,聲底中性夠討好,乾淨有勁道,唔難推得好,值得擁有。唯一擔心自己無能力好似東哥咁識tune 到嗰黄金位發揮出LX 2 的潛在能力。

評分

參與人數 4威望 +220 金錢 +220 收起 理由
小瑟 + 100 + 100 俾個Like你啦
HD_2 + 10 + 10
wil-wil + 100 + 100 正到爆
joelcan + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

HDBB

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

HD308 發表於 2017-12-20 23:25
LX2 性價比真是無嘢講,超高。
表演第一首歌時,一開聲嚇一跳,D punch 好實淨,好有力,勁道十足。
第二首 ...

完全同意, 究竟第二首係咩歌?  由中央換位去側邊聽同一首歌 , 3D變2D

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
wil-wil + 20 + 20

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

自己本身係一個AV友,用左第一套Mordaunt short既衛星喇叭已經好幾年
呢幾年入面都間唔時會參加過各討論區所搞既試聽會,家訪,showroom試音室聽過大大少少喇叭都不過30套,,,亦漸漸知道自己口味,當然亦知道自己套機既不足,所以一直都好想升級前中置先
上星期見post76有入門喇叭試聽會既活動,咁岩仲要係英國牌子,用開英國喇叭既我當然唔會錯過,,岩岩聽完第二場返到屋企,要快手寫低感想,費時過多陣唔記得{:9_436:}

由於我遲大到關係而坐左o係邊邊位,所以我既感想係絕對不能作為參考,所以唔做太長篇既描述

第一部分主角    LX-2
分析力真係好唔錯,敲擊樂器既像真度高,離箱,音場闊又深,而低音係我估唔到咁好,bass guitar既彈跳,鼓皮既餘震細緻清晰,試完幾隻歌,小瑟大王問我有咩感想,我只識得答一句"中左毒"{:9_434:}

再黎就係毒性更強既座地喇叭LX-4
一開聲,當然又係另一境界,聲音更更豐滿鬆從容,輝煌東哥講左樣可能好多師兄都知道,而令我震撼既小知識(由此可見我對音響知識既程度),原來座地喇係容易推過書架喇叭,可惜我個廳太細放唔落,,如果唔係......{:9_407:}

到今晚我覺得真正既主角係~~輝煌東哥(唔好意思影佢相)
東哥揀歌確係有一手,發燒碟,流行曲,敲擊樂,張學友,帝女花,女聲,,,,,最最深刻係其中一隻叫musica nuda既女聲歌,,好聽到我會試下搵隻黎買.   可惜既係冇我常聽既BAND SOUND, 不過亦無阻我想入手既衝動
東哥亦好好心機為我地換amp玩ab test,class A同class G真係互有勝負,播左隻(Helie Loren?)既Ellie my love,,當用Class A amp播既時候,感情好,我係feel到自己個人溶緊,坐中間位既師兄就話覺得class g好d喎(又係遲到累事冇得聽真)

講返對喇叭先,聽完LX-2既時候我已經有衝動入手,完場後我再問東哥價錢,聽完之後就乖乖地去櫃面俾錢,,我証實小瑟大王之前的確係冇亂吹,性價比真係高到我即時入手
大家如果budget有限又想搵對ok好聲既喇叭的話,真係可以上輝煌影音搵下東哥聽下Mission LX系列

其他師兄聽完有冇覺得驚喜我唔知,我自己就拿拿林買聖誕禮物俾自己

全文完~~~~~~~之前當然要多謝大王咁正既推介,亦要多謝POST76搞場試聽會俾我有機會即時中毒又可以即時解毒

真•全文完

評分

參與人數 2威望 +210 金錢 +210 收起 理由
wil-wil + 200 + 200 一定要加分
joelcan + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

johnnykut 發表於 2017-12-21 00:56
自己本身係一個AV友,用左第一套Mordaunt short既衛星喇叭已經好幾年
呢幾年入面都間唔時會參加過各討論區 ...

恭喜ching可以即時卜鎚以指鼻哥價入手,可惜我地方有限,唔可以即時入手,但都會將呢對喇叭列入頭號入手之列
另你買隻LX-C係中置?

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由

查看全部評分

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

joelcan 發表於 2017-12-21 13:07
恭喜ching可以即時卜鎚以指鼻哥價入手,可惜我地方有限,唔可以即時入手,但都會將呢對喇叭列入頭號入手 ...

我估另一個原因係個價太 ... 見完一定心郁 ... 仲要講緊係 ... 兩件個價 !!!

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

class A同class G真係互有勝負
Luxman有細節
Creek 有強勁底頻

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
mkz + 10 絕對認同

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

joelcan 發表於 2017-12-21 13:07
恭喜ching可以即時卜鎚以指鼻哥價入手,可惜我地方有限,唔可以即時入手,但都會將呢對喇叭列入頭號入手 ...

係中置呀
Av友升得前置,中置都走唔甩

其實俾錢前都冇乜點諗平到幾多,因為就算正價冇折都已經覺得好抵玩
到俾錢時見到個試音即場價,我第一反應係 O咀幾秒,,,真係抵到不得之了{:9_407:}

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由

查看全部評分