設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: horacetanghh

[4K/8K電視] Sony TV Dolby Vision firmware 好似 2018 年 1 月出喇!

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

唔會咁搵笨卦

黃金玩家

福布斯已經報導及歸纳事件至今嘅發展
http://www.forbes.com/sites/johnarcher/2018/01/17/sonys-dolby-vision-tv-update-finally-rolls-out-and-leaves-sony-tv-owners-fuming/

另外,亦有用家打電話去Oppo技術支援,Oppo就答Sony今次同Dolby 整咗個特別嘅DV profile,依個profile係唔跟之前嘅standard,所以其它公司的player如要在Sony電視上出到DV,就要主動配合加埋Sony依個DV profile (但唔知依個消息的真確性)

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

下..........唔好嚇我呀.....我入手A1冇耐炸~~~~ 睇下福布斯篇野先!!!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

黑鑽玩家

係真嘅就揾笨實喇!

黑鑽玩家

76-FC 黑鑽石勲章

QQ
小喇叭啊!咁点嘛~甘多人跟小瑟买机哦。我都系其中之一啊!小瑟大佬回水先

黃金玩家

外國不同的科技網及本地的PC Market都開始報導依件事,大家google吓就好易搵到.

睇嚟件事係偏向於Sony選擇用軟件解碼DV(所以Sony TV可能無內置DV 硬解chip,而LG TV就硬解的),因此Dolby 要為Sony軟解整一個新profile standard (去令一部份DV signal processing 分俾個player做,而唔係由TV做哂),但相信現在市面上所有support DV的player (無論Oppo,Cambridge,Apple TV)都未support 依個新profile. 而事實佢哋全部公司都要等MediaTek 依間提供DV chip 嘅公司為chip 加入新firmware,先可以再為自己的player攪firmware,所以可能要等多幾個月...(如果屬實)

黑鑽玩家

horacetanghh 發表於 2018-1-18 17:41
外國不同的科技網及本地的PC Market都開始報導依件事,大家google吓就好易搵到.

睇嚟件事係偏向於Sony選擇 ...

咁流 ? 咁 panasonic 都可以 support dv 啦 !!!

黃金玩家

andy223 發表於 2018-1-18 17:55
咁流 ? 咁 panasonic 都可以 support dv 啦 !!!

可能得㗎,如果佢粒chip夠快,又肯俾錢Dolby 買個DV license

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

SEGA1119 發表於 2018-1-18 17:16
小喇叭啊!咁点嘛~甘多人跟小瑟买机哦。我都系其中之一啊!小瑟大佬回水先 ...

...................乜咁大仇口呀!!!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

5萬

總版管

horacetanghh 發表於 2018-1-18 17:41

睇嚟件事係偏向於Sony選擇 ...

我睇你條 Link 講呢, 佢話 SONY 可能係知道上次APPLE TV係DV上有BUG, 所以 SONY 決定今次DV上唔更新HDMI部份, 只係做左自己 APPS 先, 等DV果邊FIX埋個BUG先一次過更新咁講. 咁個情況又好似好D喎~~~

https://www.forbes.com/sites/joh ... s-way/#7a3a9b5a2906

Post76玩樂網.