設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[~ 原創影評 ~] 系列最波折浴血一章 !!!《星球大戰 : 最後的絕地武士》

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
影評詳文 : https://goo.gl/4kbqAU

片末 Kyle Ren 與 Luke Skywalker 一場「對決」相當破格,向首集《星球大戰》致敬之餘,亦無重蹈《黑帝君臨》動作戲篇幅過長覆轍。至於此片的戲力非常到肉,空戰、正邪對決戲沒有欺場...

黃金玩家

呢集比上集係好睇,好刻意分開敍述rey, ren, finn幾邊既故事, 又唔覺話突然飛左去咁.
故事唔講太多住可能好多人未睇, 想講下今次睇imax 12 track. 第一次入去聽, 相比atmos, 佢係幾震憾, 空戰, 格劍時都feel到d聲點走同低音時既效果. 3D視覺上,係D爆破,太空上既星星個類會明顯.

想問下各位,肥妹仔既rose,本身佢算唔算出名?? 呢集佢既上場時間不下於莉亞. 遲下有機會同rey爭下野. 觀賞度我會揀家姐好過rose.

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章

呢集的確多左好多華人面孔,  記得近期個訪問 肥妹仔 Rose (演員真名為 Kelly Marie Tran) 話自己係有越南血統的土生土長美國人, 之前做開電視劇多... 我個人覺得 肥妹仔 同 Finn 呢對組合係外型上係比較登對, 而 Rey 同 Finn 既關係感覺似手足情多過實戀情 (呢部分係有 D 主觀)... 不過我覺得有段三角關係爭下其實都令個人物比較人性化... 今集比較奇怪係 Rey 同 Kyle "愈行愈埋", 好奇下次對決究竟有無得分高下...定不了了知算

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

其中劇情有D難接受兒嬉小小

鑽石玩家

Kyle 殺死 BOSS 後, 自己突然變成左 Snoke 接班人... 過程急到難以理解... 的確係兒戲...片末一大敗筆位  

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Hugo Fok 發表於 2017-12-17 23:00
Kyle 殺死 BOSS 後, 自己突然變成左 Snoke 接班人... 過程急到難以理解... 的確係兒戲...片末一大敗筆位  { ...

我都係咁話!
我覺得有幾場戲幾好(如一齊Rey同Kylo打Royal guards,最後尾隔空過招), 但亦有太多令人費解嘅...所以真係好壞參半

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

今集我覺得算是不過不失. 唔算太好睇(某d劇情太兒戲), 但又無外邊的評價咁差.
我認為好的地方: 打仗場面唔錯, 見到d 反抗軍死下又少d人, 死下又少d人咁都有d唔開心.
唔好的地方:
1) 故事手法比較鬆散, 支線跳來跳去. 幾條線都係各有各, 到最後連埋一齊時都無咩凝聚力咁, finn同rose果段感覺可有可無對故事無影響...
2) Rey純粹打天才波? 唔覺luke有教佢d咩. 以前yoda訓練luke至少有多d解釋
3) Snoke: 明明講到佢咁勁, 又睇穿晒kylo, rey的心, 知道佢地想點, 但居然咁樣死法.....就等於電影中一個功夫超強的人, 無人夠佢打, 但最後佢...生cancer死o左一樣咁奇怪...
4) kylo ren: 有少少唔知佢想點, 最後仲做埋first order的阿頭...

整體來說, CGI, 科幻, 追逐, 等電影都有, 但以star wars電影來講就真係只算是合格.

黃金玩家

西片無論特技故事幾好,有一樣就係武角功力設定硬係唔協調。
睇中式武俠,角色武功值會令人有一個好清晰指標,例如南帝北丐武功不分軒轅,早期郭靖次一級,黃蓉梅超風又次之,江南七怪又次之,小龍女又比郭靖略低但比黃蓉等略高。總之讀者會心裏有數。
但西式如魔戒、哈利波特、星戦等就令人蒙查查。
哈利波特細細個已經可以將物件變成浮喺半空。描述伏地魔又講到好似天下無敵,但一對打,哈利一咬緊牙筋暴喝一聲又可以打贏伏地魔?起人之類更加唔洗講。黑武士用原力可以移動物件操控他人神智隔空取物指停死光,但同luke打,阿luke咬牙切齒暴喝一聲又可以打贏黑武士?魔戒所有強獸人大軍講到好恐佈,但哈比人鼓起勇氣又一劍殺一個,飛獸加戒靈又好似好勁,但甘道夫一叫巨鷹又可以輕易將佢KO?
唔係睇估駁古,但睇咗唔信服就好難投入。

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

gashapon 發表於 2017-12-18 09:20
今集我覺得算是不過不失. 唔算太好睇(某d劇情太兒戲), 但又無外邊的評價咁差.
我認為好的地方: 打仗場面唔 ...

講得好!
仲有我唔係好明,明明first order有能力加速追反抗軍嘅主艦,點解要嘥時間慢慢等呢?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

cylawsam 發表於 2017-12-18 11:33
講得好!
仲有我唔係好明,明明first order有能力加速追反抗軍嘅主艦,點解要嘥時間慢慢等呢? ...

無記錯係first order架船太大架, 速度上唔夠反抗軍黎 (至少呢個速度下, 佢地d炮火傷唔到反抗軍架主艦), 但同時反抗軍走又走唔到, 因為就算是光速飛行都一樣會被track到, 等fuel用盡就一定走唔甩. 所以first order唔需要急.