設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Sun811

[投影機/幕] 排除萬難,升級4K

鑽石玩家

andy8888 發表於 2017-12-8 21:45
你用過幾次 而見到彩虹到爆

分別五個地方睇過五次,  都係彩虹.......

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

我當初用投影機都是DLP,都有彩虹眼。以下內容切勿模仿,自從有一次給投影機的光線射中眼之後,就極小見到彩虹了。

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

Sun811 發表於 2017-12-8 23:42
我當初用投影機都是DLP,都有彩虹眼。以下內容切勿模仿,自從有一次給投影機的光線射中眼之後,就極小見到 ...

如果俾部鐳射光源的投影機射中,連lasik都慳返,乜嘢近視遠視都醫返好{:9_430:}

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
matt88p + 10 + 10 很有意思的概念

查看全部評分

科林玩家

4K DLP投影的確係正

黑鑽玩家

naviwow 發表於 2017-12-8 23:46
如果俾部鐳射光源的投影機射中,連lasik都慳返,乜嘢近視遠視都醫返好 ...

射中之后會漆黑一片,唔好話彩虹,咩都唔使睇。

評分

matt88p + 10 + 10 正到爆

查看全部評分

鉑金玩家

mark1 發表於 2017-12-9 01:32
射中之后會漆黑一片,唔好話彩虹,咩都唔使睇。

所以我話切勿模仿,睇唔睇到DLP投影機,隨緣啦!不過性價比確實很高

鑽石玩家

Sun811 發表於 2017-12-8 23:42
我當初用投影機都是DLP,都有彩虹眼。以下內容切勿模仿,自從有一次給投影機的光線射中眼之後,就極小見到 ...

師兄,  咩原理??

鉑金玩家

matt88p 發表於 2017-12-9 11:45
師兄,  咩原理??

負負得正,再射中多次又會出現彩虹 (講笑咋

評分

matt88p + 10 + 10 Hahaha

查看全部評分

Optoma UHD65,Mr. Color A1U plus Player,Onkyo TX-RZ3100,Naim Nait XS2,Teddycap SE,FS:ProAc D20R,CS:ProAC Centre Voice,RS:Klipsch RP-402S,TS:MK Sound M-5,Sub:JL Audio F112 v2,Vertex 2

鉑金玩家

等我解釋番為何要排除萬難,因今次的升級是從80吋幕增大至85吋幕,本想裝90吋幕,但唔夠位裝,結果老細幫我聨絡Seemax廠方,佢地肯

幫我訂造一支85吋幕,而安裝的位置是用到盡,所以都担心咗兩星期左右(因為運到來才知裝唔到就頭痕)。

其實我可以裝到90吋幕,但不是拉線幕,所以我放棄咗,但為何我不選購其他品牌的投影幕呢?因為我是親身上去舖頭睇過效果,我最先試是Stewart幕,之後再試Seemax幕,以我個人木眼來

看,Seemax的畫質都是爭 Stewart 20%左右,但價錢就爭成兩倍幾,所以性價比行先。

另外又因投影距離拉遠咗,而舊的電源線又唔夠長,所以便須要換過條電源線,但這條電源線又比較硬身,又喺驚穿唔到喉,好彩後來都穿到。

GIGAWATT LC-Y MK3+

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
chhanthony + 50 + 50

查看全部評分

Optoma UHD65,Mr. Color A1U plus Player,Onkyo TX-RZ3100,Naim Nait XS2,Teddycap SE,FS:ProAc D20R,CS:ProAC Centre Voice,RS:Klipsch RP-402S,TS:MK Sound M-5,Sub:JL Audio F112 v2,Vertex 2

鑽石玩家

Sun811 發表於 2017-12-9 13:32
等我解釋番為何要排除萬難,因今次的升級是從80吋幕增大至85吋幕,本想裝90吋幕,但唔夠位裝,結果老細幫我 ...

一寸長一寸強,  有時真係唔好睇小五吋,  100"以下多五吋成件事可以爭好遠,  當然如果畫面大已經130, 咁多5"都冇乜分別,  但係就千祈唔可以少五吋