設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

KT88 vs 300B 情意結

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
之前,有師兄問我為何會喜歡KT88?有300B Class A Amp唔聽,走去聽KT88合拼機。

呢個問題纏繞左我好一段時間,「司徒毒海」講過300B係玩膽機的一個必經階段。所以我左試右試,希望自己會聽番300B。無奈我都係偏向KT88。

其實我聽歌啲歌路好雜,人聲、樂器、流行曲同Rock&Roll都有;所以部Amp反應要比較全面。另外,我對Bass有啲要求,唔係深不見海ge低音,我會到喉唔到肺;所以Amp啲力水一定要夠。可能,呢啲條件已經推我去KT88個邊。

器材方面,我主要推ProAc 8 ohm喇叭。對300B(Yaqin MS-300C)來講可能有啲吃力。所以換上了4 ohm 靈敏度高啲喇叭,情況會改善好多。

兩套器材我都試過,300B 音場比較窄,聲音比較慢,和暖。開聲已經比Naim 5Si好,不過,大6膽,高音好粗糙,吉耳。換了膽,聲音順耳了。

確實Cayin A88T ge 聲底(我認為)係唔錯。A88T跟機配有Cayin自己出ge 6SN7同6SL7(各2支)作前級放大和4支復刻金獅KT88作後級放大。呢個配搭已經有幾好效果,只嫌音場不夠立體和有啲吵耳(特別開大聲時)。起初,我以為係力水大做成ge問題。後來HiFi店林生建議我先換6SN7。當然我照跟,換左2支Tung-Sol 6SN7 新膽。開聲已經好滑,好暖,之前啲吉耳感覺減少好多。第二日,心思思再換左Tung-Sol 6SL7(宜家部88應該無哂大6品牌ge膽)。開聲第一感覺係,我好似用左第二套機,感覺完全不一樣。

兩次換膽我都有聽MJ啲歌,例如‘Black or White”, “Heal the World”, “Earth Song”(Direct Source: Naim ND5XS, Spotify,平價RCA線入Amp)。特別聽 “Earth Song”,開初前奏啲雀仔聲同風聲好清楚,好立體咁呈現出黎,沒有混濁感覺。分析力加強左,歌曲細節多左好多,宜家可以聽到但以前用耳機、舊Naim,我都無聽過ge聲。音場好開揚,夠深。不過,代價係Bass弱左啲。無論如何,宜家部88好接近我想要ge 嘢。

【暫時有關膽機ge分享到此為止。日後我會嘗試用現場收音方式同各位師兄分享。】

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
mc27588 + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

黑鑽玩家

師兄,我年輕時都喜歡KT88(mc275)&(cayin AT88膽皇版 ),步入中年後就喜歡300B
Pioneer SC-LX901  DP-UB9000 Pioneer PD-70AE
LG 55’OLED B7P BenQ 4K Projector HT3550
  Luxman CL35MK2 Luxkit A3550
Luxman M2000 Cayin A300B MK2

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

mc27588 發表於 2017-12-6 18:13
師兄,我年輕時都喜歡KT88(mc275)&(cayin AT88膽皇版 ),步入中年後就喜歡300 ...

謝謝你的分享

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

mc27588 發表於 2017-12-6 18:13
師兄,我年輕時都喜歡KT88(mc275)&(cayin AT88膽皇版 ),步入中年後就喜歡300 ...

可以找到自己喜歡的音色是一件十分幸福的事。

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kwnchoi73 發表於 2017-12-6 18:37
謝謝你的分享

唔知道cayinA88T 換上EL34,音質會是如何呢?