設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: jackt

[CAS音響] 變化多端的數碼訊源

鉑金玩家

小弟只用NOTEBOOK駁USB 去INT AMP個USB DAC度播歌, 剛剛下載了HQPLAYER, 似乎D聲好咗D

想問下是否有更好方法?

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

crab939 發表於 2017-11-30 16:22
小弟只用NOTEBOOK駁USB 去INT AMP個USB DAC度播歌, 剛剛下載了HQPLAYER, 似乎D聲好咗D

想問下是 ...

如果只用 Notebook 駁 USB,可以試吓加個 UpTone ISO Regen,對於插 USB 嘅產品嚟講,Regen 效果比高端 USB 線還好。

鉑金玩家

JACK兄..如果我部SACD機有DAC, 又有NAS, 咁我係咪可以買部你推介既DCS NETWORK BRIDGE 橋接就可以

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

benwongkk 發表於 2017-11-30 16:40
JACK兄..如果我部SACD機有DAC, 又有NAS, 咁我係咪可以買部你推介既DCS NETWORK BRIDGE 橋接就可以 ...

dCS Network Bridge 只有 Network 入,AES 或 S/PDIF 出,好簡單,如果你部機有是但一個數碼輸入,咁就用得到。

如果你部SACD機內嘅DAC有番咁上下質素,咁有可能播 file 會好過播 CD,小弟之前也試過 K1,結果係 file 好聲!

不過最重要反而係你會用 Roon 定 DLNA,如果用 Roon,師兄要畀錢買 license,如果用 DLNA,咁用番佢個 app 就得,不過佢個 app 唔算好好用。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
benwongkk + 10 + 10 TKS CHING

查看全部評分

黃金玩家

很好的分享!

我本身唔算係發燒友, 我只放很少時間在器材上, 亦甚少更換器材。所以下面有甚麼說錯的地方請指教更正。
有一點是關於 clock 的問題, 我覺得如果 DAC 能接上 clock, 其他器材便可以相對地「輕鬆」一些, 大部份 DAC 都或多或少受到不同輸入 interface (spdif, usb, network etc) 的 jitter 影響到聲音, 當然去到 dCS Network Bridge 這些級數的器材, jitter 已經很小, 像你的更把 clock 接到 dCS Network Bridge 上, jitter 更是微乎其微, 不過我相信如果 clock 能接到 DAC 上, 那就更是理想。當然, 你的 Weiss DAC501 本身 clock 的設計, 已經是非常非常精密準確, 但不知為何 Weiss 的 DAC 設計不偏向於提供 external clock IN, 我明白到個人對 DAC 本身音質的喜好不會受到可否接駁 external clock 而影響, 但對於只可以慢慢升級的人(特別是財力有限), 先購入 DAC 而之後才加 clock 作為升級更合適。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
jackt + 10 + 10 很好嘅分享

查看全部評分

黃金玩家

小弟亦是501用家,Macbook Pro>usb>501>xlr>atc scm25a pro,聲音都好滿意,但最近見到部DCS network bridge有興趣,唔知聲音方面又去到邊個位?

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

wyman7727 發表於 2017-12-1 22:03
小弟亦是501用家,Macbook Pro>usb>501>xlr>atc scm25a pro,聲音都好滿意,但最近見到部DCS network bridg ...

其實我係唔應該咁講,不過501嘅最佳輸入係AES,用咗部NB之後,即時改善咗好多。

黃金玩家

好像不少人都喜歡 Weiss 的 DAC, 不知有沒有人用 dCS 的 DAC, 會不會 dCS Network Bridge + dCS 的 DAC 會更合配, 而且 dCS 的 DAC 有 Word Clock inputs, 加 clock 可能更有效益。

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

通常用 dCS 多數會用哂一套,新嘅 dCS 已經有 Network 功能,Network Bridge 主要畀舊嘅 dCS 解碼用。

好少人會無啦啦買個 dCS Network Bridge 夾其他牌子解碼,不過呢部 Network Bridge 真係唔錯,夾其他解碼都咁好。

黃金玩家

jackt 發表於 2017-12-2 15:32
通常用 dCS 多數會用哂一套,新嘅 dCS 已經有 Network 功能,Network Bridge 主要畀舊嘅 dCS 解碼用。

好 ...

我正是一個用着一部 dCS 的老古董 Delius, 可能 dCS 唔用一套比較難玩得好, 所以多數會用哂一套。
因為我的老古董沒有 USB (1394 就有), 我都不知道用 dCS 的 USB 會不會不及 dual AES 好, 但如果一般人、特別是用 notebook 的、 USB 一定是最方便的接法, 但我估計發揮不到 dCS DAC 應有的效果, 我用了那老古董 Delius 很久了, 經過很多不大花錢的小改善而提高了聲音質素, 真不知真正可以去到甚麼地步, 對我這些不算發燒友的用家已經很玩意, 但是又反映出這部 DAC 不是隨便接一部 notebook 就會有好效果, 對一些人來說, dCS 的 DAC 可能接到 dCS Network Bridge 就簡單容易, 這只是我用着一部老古董 DAC 的想法。