設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[電源線] 請教 DIY電源線 駁法 及地線問題

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
最近買齊料想DIY 條美式電源線
睇返文見到有CHING 係將L N E 線一開2咁插落個頭到
有D就原條咁插落去
邊樣先正確呢? 如下圖 (取自:bigarm CHING)

同埋古河頭有個防水圈 點先可以將佢拆走呢?
因為條線太粗 套返落去好有難度

另外想問下 因為前後級 機背 有個電源位只有兩腳 沒有地線部分
是否要係電源線母頭 另外拉多條地線駁落機背既接地位呢?
請各位CHING指點指點

黑鑽玩家

Hi-Fi OCD 患者

金耳朵金耳朵學員76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

只有兩腳是因為 Class 2 器材不用接地, 不連接地線可以避免 ground loop。至於機背接地位則應於需要時(例如有hum聲)接上其他機身或地盒

不過呢個只係小弟有限之見, 有錯就留待專業ching指正

評分

參與人數 2威望 +90 金錢 +90 收起 理由
ykluk + 80 + 80 一定要加分
nerolo0206 + 10 + 10 正帖留分

查看全部評分

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

睇返文見到有CHING 係將L N E 線一開2咁插落個頭到, 有D就原條咁插落去  <-- 其實係無分別, 只係因為條線太粗, 分開2邊容易啲入落洞到, 唔使比條螺絲頂住~

同埋古河頭有個防水圈 <-- 呢個唔係太明, 有無幅圖? {:9_419:}

第3條問題Krizzzz兄答咗~

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
Krizzzz + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

那不是防水膠圈, 是用來固定條線的, 如果肯定唔會再改用其他線, 就用夾暴力拉走佢, 或慢慢剪走佢。

有d 頭尾, 如wattgate 可以甩走個圈的, 但裝唔番

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

另外, 將條單芯扭花/開叉 都不是理想接法, 最好是打義/針 再冷壓夾實。

評分

參與人數 3威望 +100 金錢 +100 收起 理由
Krizzzz + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

星級玩家

明白 thx 各ching 解答

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Krizzzz + 10 + 10 不用客氣

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

nerolo0206 發表於 2017-11-29 20:44
明白 thx 各ching 解答

打叉的做法, 你參考下:

https://post76.hk/thread-264635-1-2.html

星級玩家

raylee 發表於 2017-11-30 10:20
打叉的做法, 你參考下:

https://post76.hk/thread-264635-1-2.html

其實上左叉 同 打真軍 聽落分別有嗎?
而普遍人係會用邊隻方法呢?

暫時成品 因為冇買叉又冇工具夾叉 所以都係整左先

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

nerolo0206 發表於 2017-11-30 11:23
其實上左叉 同 打真軍 聽落分別有嗎?
而普遍人係會用邊隻方法呢?

叉都唔平, 而且打得好, 要學費

所以平線唔會打叉, 通常過千元的散線先打

打得好當然有分別

星級玩家

諗左好耐既獨立電工程終於完成
同埋一次過搞埋美式插座
因為叫唔郁管理處關大制 只能退而求其次
係屋企大制開多條氣駁RCCB & 兩隻MCB

入牆線用新P 4MM
因為用返原本牆內走線 拉左唔洗半個鐘就搞掂
駁好開機驚喜十足!
之前一直都係用原本跟機既黑雞線
比我分別就好似買左套新器材一樣 聽多好多細節 好力水左 高中低音分離度都好高
真係非筆密能形容

不過就可惜因為一次過搞幾樣野 唔知實際出黎係邊樣改變既功勞
因為我自己唔識電工野 黎幫手既電工朋友就話我痴線
無搞獨立電既必要 因為講到底 都係同一個母比電
不過無論點 整完有個180度改變 都十分滿足
再次THX 各位CHING既幫手