設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kizuki

[請教] 想入hugo2問題

黃金玩家

timmyshing 發表於 2018-1-17 11:47
有冇人可以分享下CAS set up?
依家直接用跟機usb由電腦入hugo2, 音質係差過iPhone
會唔會入ifi micro usb  ...

我係電腦用Hugo 2時嘅全部setup如下:

Driver: Chord Windows 10 Creators Update driver
Windows Sound device嘅setting要轉將Default Format(share mode)轉到最大(2 channel, 32bit, 384000Hz, Studio Quality)
下面Exclusive Mode剔曬佢

Software Player: Roon
都係set到佢用Exclusive Mode同WASAPI令輸出係Bit Perfect

長氣都講句首先要確定電腦輸出本身要做到Bit Perfect先。
線嘅話用跟機線因爲個USB頭輸出本身夠乾淨同埋條線係足spec(其實相反好多所謂"補品線"係唔足spec)。
如果有影響就係你個電腦個USB輸出好多噪音同電壓唔隠定,咁你就應該要對症下藥直頭換另一個USB頭或者
落USB conditioner果類,剩係換過條passive線係唔多救到。所以我會建議用conditioner個効果會
明顯得多。

星級玩家

nanaholic 發表於 2018-1-17 16:50
我係電腦用Hugo 2時嘅全部setup如下:

Thank you Ching
睇來第一步係要買 roon

黃金玩家

timmyshing 發表於 2018-1-17 19:31
Thank you Ching
睇來第一步係要買 roon

Roon有14日試用,可以先試一試佢。另外有時上網可以搵到Code可以延長個試用期去到30日。
不過我覺得試完多數都會比錢因爲呢個音樂軟件真係除咗功能強EQ強音質好外,最重要係好靚又好好用。

另外下面post條link有人量過唔同牌子嘅USB conditioner同線材嘅淨化効果,其實iFi個nano iUSB同
大老個micro iUSB個効果相差唔多但價錢差一截,如果想先試下効果可以考慮細佬先

https://www.computeraudiophile.c ... te-on-p15%E2%80%A6/

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

不如試下換條升級試下先。 因為換線都係玩headfi遲早會走嘅路。hugo2係正不過去電快同差電都比較耐 其實真係唔咁portable。

星級玩家

nanaholic 發表於 2018-1-17 21:49
Roon有14日試用,可以先試一試佢。另外有時上網可以搵到Code可以延長個試用期去到30日。
不過我覺得試完 ...

最後買左 ifi micro usb 3.0 提升好大, 低頻, 層次, 空間 全部好左
原全冇唸過usb digital input 會有咁大影響

黃金玩家

timmyshing 發表於 2018-1-19 18:16
最後買左 ifi micro usb 3.0 提升好大, 低頻, 層次, 空間 全部好左
原全冇唸過usb digital input 會有咁 ...

咁就應該係個USB頭唔乾淨了。
想問下你部咩電腦?砌機定係買牌子機或者notebook?

星級玩家

nanaholic 發表於 2018-1-19 22:22
咁就應該係個USB頭唔乾淨了。
想問下你部咩電腦?砌機定係買牌子機或者notebook? ...

砌機, Asrock x399 motherboard

星級玩家

依家唸緊買唔買 雙頭usb + ifi ipurifier2 去hugo2
但唔知有冇用

黃金玩家

timmyshing 發表於 2018-1-19 22:56
砌機, Asrock x399 motherboard

多謝分享,Asrock牌子我冇用過,以後砌新機可能會避開一下...
以我個人經驗我已經因爲MSI底板嘅防EMI同ground loop都做得好差而ban咗呢個牌子。

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章