設為首頁收藏本站76Youtube 頻道

Post76影音玩樂

搜索
樓主: pac

[教學] POTPLAYER 自動點著HDR燈

    [複製鏈接]

385

主題

6890

帖子

35萬

積分

鑽石玩家

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

積分
357302

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

 樓主| 發表於 2018-5-9 21:54 | 顯示全部樓層
本帖最後由 pac 於 2018-5-10 07:47 編輯
tkc884 發表於 2018-5-9 21:00
我都同一情況,已經用1050ti都係9x一100%,不停甩frame


MADVR 試用D無咁大食的設定吧
如果你粒U夠力,試試用軟解,畫面會靚D又可幫下GPU
我朋友也試過有這問題,之後加RAM 到16G 便無事了

9

主題

30

帖子

2萬

積分

星級玩家

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

積分
21445
發表於 2018-5-9 22:55 | 顯示全部樓層
多謝用心製作嘅教學!

260

主題

1776

帖子

7萬

積分

三潮玩家

Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18

積分
74751

76 榮譽VIP勲章76 榮譽忠義勲章

發表於 2018-5-9 23:34 來自手機 | 顯示全部樓層
跟足晒師兄嘅setting去做,但係有個問題解決唔到。
就係我show出嚟係得8bit, 但係我喺display driver入面明明係可以出到12bit㗎喎。。。
請問我喺邊度出咗問題呢?
PS:我喺madvr都已經set埋10bit(or higher)

385

主題

6890

帖子

35萬

積分

鑽石玩家

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

積分
357302

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

 樓主| 發表於 2018-5-9 23:37 | 顯示全部樓層
JonesChan 發表於 2018-5-9 23:34
跟足晒師兄嘅setting去做,但係有個問題解決唔到。
就係我show出嚟係得8bit, 但係我喺display driver入面明 ...

電腦解析度set 幾大?
YUV 4:4:4?

260

主題

1776

帖子

7萬

積分

三潮玩家

Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18

積分
74751

76 榮譽VIP勲章76 榮譽忠義勲章

發表於 2018-5-9 23:41 來自手機 | 顯示全部樓層
本帖最後由 JonesChan 於 2018-5-9 23:43 編輯
pac 發表於 2018-5-9 23:37
電腦解析度set 幾大?
YUV 4:4:4?


1920x1080
我set RGB囉。

385

主題

6890

帖子

35萬

積分

鑽石玩家

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

積分
357302

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

 樓主| 發表於 2018-5-10 07:46 來自手機 | 顯示全部樓層
JonesChan 發表於 2018-5-9 23:41
1920x1080
我set RGB囉。

會否顯示器不支持呢?

260

主題

1776

帖子

7萬

積分

三潮玩家

Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18

積分
74751

76 榮譽VIP勲章76 榮譽忠義勲章

發表於 2018-5-10 07:52 | 顯示全部樓層
pac 發表於 2018-5-10 07:46
會否顯示器不支持呢?

我部電視係W900A...
繪圖.png

385

主題

6890

帖子

35萬

積分

鑽石玩家

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

積分
357302

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

 樓主| 發表於 2018-5-10 08:24 | 顯示全部樓層
JonesChan 發表於 2018-5-10 07:52
我部電視係W900A...

我無玩電視機,不過如果顯示器不支持12BIT的話也不能出12bit

260

主題

1776

帖子

7萬

積分

三潮玩家

Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18

積分
74751

76 榮譽VIP勲章76 榮譽忠義勲章

發表於 2018-5-10 08:47 | 顯示全部樓層
pac 發表於 2018-5-10 08:24
我無玩電視機,不過如果顯示器不支持12BIT的話也不能出12bit

每次開電腦,電視左上角都會SHOW 12BIT出嚟架...
所以我先覺得係SETTING問題.

385

主題

6890

帖子

35萬

積分

鑽石玩家

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

積分
357302

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

 樓主| 發表於 2018-5-10 08:51 來自手機 | 顯示全部樓層
JonesChan 發表於 2018-5-10 08:47
每次開電腦,電視左上角都會SHOW 12BIT出嚟架...
所以我先覺得係SETTING問題.  ...

你試試在桌面時是否是12bit?
您需要登錄後才可以回帖 登錄 | 成為會員

本版積分規則  允許回帖郵件提醒樓主

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。
快速回復 返回頂部 返回列表