設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: rc1

[AV擴音機] 買x4400 定 x6400好??

銀級玩家

ching,其實答案不難, 如果budget 有限, 而又首要想提升功能, 即係由5.1 升級到5.1.2/4,咁緊係換左隻AMP加天花喇叭先啦, 但如果你話只想優化現有音質既,咁緊係換喇叭先啦.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
alanadc23 + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

鉑金玩家

matt88p 發表於 2017-11-29 11:57
如果真係咁樣換乜鬼嘢amp

Av amp呢樣嘢有好有唔好,好嘅就係年年轉款但隔幾年又轉一次格式,一有新格式手上部機唔支援又要換,反而音響其他嘢,例如後級/喇叭/喇叭線呢d投資多啲都唔怕起碼冇咁易outdate,所以小弟自己覺得買av amp買budget內最貴嗰部就算
樓主現時部機只係入門嘅入門,avr1612,升上嚟44/64一定有分別嘅,爭在差幾多咁囉

禁止發言

76-FC 藍寶石勲章

白鑽玩家

matt88p 發表於 2017-11-29 10:06
Wma兄平心而論,  你都係小弟見證三十幾人入面其中一個,  你亦曾經同我講過個番說話,  
真心你覺得如果你 ...

這樣形容。。。用返 onkyo 646 配 前三 Array 又推得又如何呢?聲係有,好唔好咁解啫!
我的發言衹是回應樓主話 4400&6400 那部好,我講我所講,我一直指如現在先入 6400 ,將來如想提升喇叭會好些,到時推不到又要考慮換 Amp 便麻煩了!

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
smokeyduck + 10 + 10 絕對認同
matt88p + 10 + 10 咁都係有道理嘅

查看全部評分

白鑽玩家

wman 發表於 2017-11-29 13:43
這樣形容。。。用返 onkyo 646 配 前三 Array 又推得又如何呢?聲係有,好唔好咁解啫!
我的發言衹是回應 ...

咁如果你咁樣又極端得滯,  你而家講緊係用入門amp drive旗艦喇叭.......... 咁樣梗係唔得啦.......
而家係講緊入門amp,  如果換咗喇叭先,  例如jbl studio 5 or mk 950 呢D系列.......反應會大過旗艦amp但係用klipsch, 如果你用過klipsch你就明白我意思.  
當然我明白你意思,  我唔係challenge你,  千祈唔好誤會我,  亦都唔係唔認同你講,  講真如果你問我4400/6400只能選其一,  我一定會叫6400, 我只係想你可以公平啲講一句, 如果二揀一,  旗艦amp, 入門喇叭  /  定還是係入門amp,  玩好啲嘅喇叭,  次序上嘅選擇啫,  正等於你都係冇正面答我, 好似你嗰陣,  真心問心一句,  如果時間點上你只能二揀一,  你覺得你901 > 5100 喇叭繼續用mission好啲,  定還是繼續用901 喇叭轉做jbl Ls好啲??   
記住我大前提係話,  如果時間點上只能二揀一,  當然如果唔計時間梗係全部嘢換曬最好啦!!

評分

wman + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

白鑽玩家

RilakkumaLeung 發表於 2017-11-29 11:59
ching,其實答案不難, 如果budget 有限, 而又首要想提升功能, 即係由5.1 升級到5.1.2/4,咁緊係換左隻AMP加天 ...

師兄咁講,  我絕對100%認同!!  

白鑽玩家

如果話要A3D同atmos5.1.4
就唔洗拗一定係换amp

如果换4400定6400都要諗
要樓主换喇叭簡直係與虎謀皮

如果話想改善立體感環繞聲
樓主自問玩盡原有組合幾多成先?

評分

smokeyduck + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

白鑽玩家

咁又係如果淨係為咗要atmos or auro 3d
咁佢部舊amp又真係冇,  如果咁就真係唔使諗

不過我有咁諗,  一部6400價錢其實都萬幾蚊, 都唔係玩唔到喇叭

白鑽玩家

matt88p 發表於 2017-11-29 14:59
咁又係如果淨係為咗要atmos or auro 3d
咁佢部舊amp又真係冇,  如果咁就真係唔使諗

叫樓主用原有天龍推studio5都幾高風險
我聽過早兩代中價機推都好焗聲吓
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

白鑽玩家

matt88p 發表於 2017-11-29 14:35
咁如果你咁樣又極端得滯,  你而家講緊係用入門amp drive旗艦喇叭.......... 咁樣梗係唔得啦.......
而家 ...

Matt 兄,根本大家的意思一樣,就是有雞先定有疍先的次序,現在我衹是選  Amp 先啫

評分

goldberg0083 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分