設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: sharkpigyu

[合併式擴音機] Accuphase E-650之任性開箱

黃金玩家

Ching 可否pm幾銀入貨?Thanks!

鑽石玩家

sharkpigyu 發表於 2017-11-24 16:41
Ultra Low Noise ~ 33% lower than E-600
Super High Damping Factor ~ 60% increase from E-600
High-pe ...

唔該晒, thx!

星級玩家

ching可否PM價錢,Thank.

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

你都有金日
恭喜恭喜

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
sharkpigyu + 10 + 10

查看全部評分

黑鑽玩家

鉑金玩家

Ching 可否pm 價錢 thx

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Hi, 可否 pm 咩價位

進階玩家

首先恭喜樓主師兄如願以償。

我一直在 E600 與 E470 之間掙扎,兩者相差大約萬三元(阿大報價),現在 E650 面世,據聞 E650 比 E600 貴上大約五千元(不大肯定,還望師兄告知)。但價格不是首要考慮,我反而擔心以下的問題﹕

1. 我主要是聽古典,亦有聽歌。比率大約是古典 70%,人聲約 30%。古典有很多爆棚樂段,30W 的 E650 會否不夠力呢?(反而 E470 則是 180W,力水肯定完全不是問題)。

2. 熱力的問題,從圖片看到,你的 E650 好像不是放在最上層,你有否擔心散熱的問題呢?我想到的是,冬天還好,夏天便一定要勁開冷氣,電費不計了,但我屋苑只可以安裝窗口機,開機時噪音如地震,頗為影響聆聽感受。在這方面,我相信 AB 類應該會好一點吧!

樓主本身有 E460 及 E650,真的太好了,希望師兄不吝賜教﹕
1. 你有沒有在 E650 試過一些爆棚樂曲,力水夠嗎?持續力及控制力如何?

2. 將樂曲開至足夠音量時,E460 與 E650 是否有很大分別呢?例如會不會在 E460 只需開至 4 度,而同音量在 E650 則需要開至 6 度甚至八至九度呢?(我是想衡量 60W 與 180W 在調較音量時會否產很大分別)

3. 知道你曾借過朋友的 E600 來聽,有沒有試過在夏天是不開冷氣、或是只開細冷氣來聽?其熱量會否很驚人?

問題多多,請勿見怪,先行謝過。

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

恭喜恭喜

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

verygoodman 發表於 2017-11-25 09:40
首先恭喜樓主師兄如願以償。

我一直在 E600 與 E470 之間掙扎,兩者相差大約萬三元(阿大報價),現在 E65 ...

650貴600大約6K左右

1) 如果ching 70%聽古典 甘就應該考慮470多過650 始終快上快落 速度感 470應該優勝過650 不過昨日我上去聽650時 播了幾首鼓聲嘅音樂 講真 絕對收貨亦令你對650另眼相看 ching 你快上阿x叫佢比曬2部你試 你就會決定到邊部!

2) 如果我係你甘嘅情況 我應該會考慮470多啲 始終650係有少少熱 如果係夏天我相信係一定要開冷氣先可以長時間聽650 如果你唔開冷氣 我估你聆聽環境應該會升1至2度! 因為我幾明顯feel到客廳同飯廳係有溫度嘅差距係我連開6小時之後! 但我之前用460係夏天無開冷氣 機頂溫度亦不算太高!

3) 我昨天在家都有試大棚野 其實在我嘅聽感我仲喜歡650上嘅表現 因為比較有質感 低音比460來得有暗勁 我喜歡這種底音 低音殘留在空氣中比較有餘韻 不過你話持續力我就不敢肯定 始終大棚野唔係a class嘅強項!控制力650強過460 但是否強過470 可能差不多!

4)至於音量度數 就差不多 我平時多數扭到-43 甘而家650都係around呢個音量!

5) 600和650係熱 但不能用驚人來形容 始終未去到係辣手嘅情況! 但以香港現在的夏天 用a-class好難唔開冷氣 自問唔開機都已經頂唔順!