設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kawee

[喇叭組合] Devialet Gold Phantom

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

76buzz 發表於 2018-3-28 10:01
謝謝回覆
內容10分有用謝謝

睇你budget啦,
平心而論,如果用Gold Phantom砌av系統唔平,即使只用2隻的budget對於大路的av系統嚟講都中價以上了;
砌5.5、7.7就更加係高檔次啦,當然效果都係高檔次的;
建議你去方浪或者約Devialet VIP lounge去聽下5.5 / 7.7 的效果,咁你應該衡量到自己覺得值唔值了。

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
76buzz + 10 超正, 一定要加分!

查看全部評分

Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

高級玩家

nicknick 發表於 2018-3-29 22:59
睇你budget啦,
平心而論,如果用Gold Phantom砌av系統唔平,即使只用2隻的budget對於大路的av系統嚟講都 ...

thx fir yr advice

星級玩家

我用緊一對GOLD PHANTOM差不多四個多月 最近用TIDAL聽歌 超方便用滿足
Kawee

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

nicknick 發表於 2018-3-27 19:22
Gold Phantom質素好高的,
質感一流,音場濶,三頻好齊全,
我連sunfire EQ10 subwoofer都放埋又慳位。

請教師兄,請問點set gold phantom? 除左位置同高度,我諗唔到點樣可以有什麽改善。佢既app冇得set eq, 有冇電源線可換。thanks!

鉑金玩家

泥牛入海,個人不建議再投放資源入Phantom系列。

鉑金玩家

泥牛入海,個人不建議再投放資源入Phantom系列。

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

starbear 發表於 2018-5-26 10:47
請教師兄,請問點set gold phantom? 除左位置同高度,我諗唔到點樣可以有什麽改善。佢既app冇得set eq,  ...

唔要後蓋的話可以換電源線,不過我覺得影響不大;

進階的玩法是使用toslink直入,或經Dante network轉toslink,
唔用spark軟件,兩聲道的話用Roon播去Phantom效果好好想點set eq都得,下面個link我有介紹點玩:

http://blog.nick.hk/?cat=5

我現時只用Gold Phantom做多聲道的後置,先將HDMI分拆成獨立channel再將LFE channel混入,然後將surround L / R 聲道轉Dante駁畀Phantom,呢方面比較複雜好難三兩句解釋到。
另外Dante AVIO adapter剛開始預售,有analog XLR轉Dante adapter, 可以較簡單將AV前級的各聲道pre out直接轉成Dante network傳畀Phantom。
https://www.audinate.com/products/devices/dante-avio
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

nicknick 發表於 2018-5-26 17:39
唔要後蓋的話可以換電源線,不過我覺得影響不大;

進階的玩法是使用toslink直入,或經Dante network轉to ...

謝謝師兄意見.